×

Accesează
contul existent

Eveniment

Sorin Paslaru, ZF: Post-Growth Society. De ce Uniunea Europeana este viitorul, nu trecutul. Europa...

Sorin Paslaru, ZF: Post-Growth Society. De ce Uniunea Europeana este viitorul, nu trecutul. Europa trebuie sa tina cu dintii de valorile sale, pentru ca din aceste valori am ajuns sa avem capacitatile tehnologice de astazi. Din iubire fata de om si nu din ura s-au nascut si avioanele, si vapoarele, si motorul cu abur, si submarinele si computerele si inteligenta artificiala

09.05.2025, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

9 mai de anul acesta, Ziua Europei, are o semnificatie speciala, mult mai importanta decat in alti ani. In fata razboiului din Ucraina, de la Est, si in fata razboiului comercial al lui Trump, de la Vest, Europa si Uniunea Europeana sunt chemate sa livreze incredere in primul rand. Europa este chemata sa dea incredere nu doar locuitorilor sai, ci este chemata sa dea incredere locuitorilor lumii.

Multi spun ca Europa a devenit un muzeu si este o economie unde doar industria de fashion si turismul mai functioneaza. Se fac comparatii intre capitalizarile bursiere ale celor mai mari banci si companii din lume si Europa iese prost. Pe de alta parte, toata lumea vine si viziteaza Europa si viseaza la nivelul de trai si felul in care traiesc europenii.

De fapt, de ce vin americanii, chinezii, indienii, japonezii sau brazilienii sa viziteze muzeele si vechile orase ale Europei? Vin pentru ca ei simt ca au de invatat de la Europa. Eu vin sa invete valorile Europei, valorile umanitatii. Un muzeu, un oras vechi al Europei este de fapt o carte de istorie si filosofie in care te poti plimba si apoi pleci cu alta viziune asupra lumii.

Europa a fost un teatrul al razboaielor timp de sute de ani, dar dupa 1945 a reusit sa se mentina intr-un echilibru care i-a adus prosperitate. Astazi, ca urmare a celor 30 de ani gloriosi, intre 1950 si 1980, tarile din zona euro au ajuns la un nivel al prosperitatii pe care nimeni nu-l banuia posibil in urma cu 100-150 de ani.

Crearea Statelor Unite ale Americii, Revolutia Franceza, progresul tehnologic britanic au aparut ca urmare a afirmarii umanitatii ca valoare suprema in fata Bisericii si in fata regilor.

Abia dupa ce Leonardo da Vinci si intreaga pleiada de ganditori ai Renasterii, inspirandu-se de la vechii greci, au adus in prim-plan omul si au pus fiinta umana ca valoare suprema, abia atunci totul s-a schimbat in lume, atat din punct de vedere al organizarii statului, cat si din punct de vedere al inventiilor si al progresului tehnologic.

Progresul social si progresul tehnologic ne-au adus astazi la un nivel al bunastarii negadit in urma cu doua sute de ani, iar totul se datoreaza luptei marilor ganditori europeni pentru om ca fiinta suprema.

Intai este omul, valoarea fiintei umane si apoi Statul, apoi Biserica, apoi capitalul, apoi regele. De aici, de la aceste valori a pornit progresul omenirii, au pornit valurile crestinatatii si extinderea lor in toata lumea. De aici a pornit de fapt progresul tehnologic.

Atunci cand un japonez, un chinez sau un american se minuneaza de picturile din Capela Sixtina, el de fapt vine sa se adape de la valorile pe care Europa le-a pus in istoria lumii si care sunt izvorul a tot ceea ce am reusit sa acumulam astazi din punct de vedere social, politic, stiintific si tehnologic.

Oamenii de fapt nu vin in muzeele Europei pentru picturi sau sculpturi, ei vin catre idei, catre ideea ca lumea e condusa de frumos, de bine si de progres, iar atunci cand stau la coada la genti Hermes de 30.000 de euro bucata, atunci cand se uita la meciurile de fotbal din UEFA Champions League, ei vin catre frumusete, catre bucurie, catre un viitor mai bun. Vin catre o celebrare a frumusetii si a bucuriei, o celebrare a umanitatii, care a reusit, prin progres social si progres tehnologic, sa ajunga la un nivel de viata de neimaginat in urma cu maxim 100 de ani.

Europa nu este in urma deloc, asa cum se afirma. Europa este de fapt foarte inainte. Europa este astazi, cand vedem hoardele de turisti din marile capitale, cand aparent e o slabiciune ca au ajuns sa traiasca din turism tari precum Franta, Italia sau Spania, intr-o etapa de post-growth-society. Este vorba de o societate postcrestere.

Europa a ajuns la pace si prosperitate, a ajuns la o faza a dezvoltarii sociale si economice in care energia individului nu mai este alocata la cele opt ore de strung la care trebuia sa stea aplecat in urma cu 80-90 de ani, ci la ce rezultate are Barcelona, cand incepe Turul Frantei, cine castiga Wimbledon sau cine este in competitie la campionatul mondial de snooker. Aceasta nu este o slabiciune, aceasta este o performanta. Este o performanta obtinuta prin productivitate si prin pace dupa decenii si secole de chin si razboaie.

Iar faptul ca dupa sute de ani de lupte sangeroase intre cetati, intre popoare, intre natiuni, intre imperii, intre biserici chiar, Europa a gasit solutia pentru pace si prosperitate, a gasit solutia infiintarii unei entitati, a unui organism - Uniunea Europeana- care sa impace divergentele a

27 de tari din Europa, unde se vorbesc peste 20 de limbi, este probabil cea mai frumoasa si mai semnificativa cucerire a spiritului uman din istorie.

Asa cum astazi toti cetatenii globului ar vrea sa traiasca in Europa si se uita cu jind si invata valorile europene din muzee, din orase, din restaurante, din magazinele de moda, toate societatii politice ale lumii acestea, cele 200 de tari ale lumii, pot lua exemplu si se pot imagina aceasta solutie a unei uniuni similare pentru tot globul pamantesc.

Poate parea o utopie astazi, dar ceea ce functioneaza azi in Uniunea Europeana sigur parea o utopie acum 100 de ani, si chiar acum 80 de ani, cand Germania a declansat cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Uniunea Europeana trebuie sa tina cu dintii de valorile sale, pentru ca din aceste valori am ajuns sa avem capacitatile tehnologice de astazi. Din iubire fata de om si nu din ura s-au nascut si avioanele, si vapoarele, si motorul cu abur, si submarinele si computere si inteligenta artificiala.

O sa vina economistii si o sa spuna: resursele sunt limitate, nu putem sa asiguram nivelul de viata al Occidentului pentru tot globul pamantesc. Insa progresul tehnologic este infinit, ca si creativitatea umana. Vom fi in 10-20 de ani 10 miliarde de oameni pe planeta, e adevarat. Insa economia nu este un joc cu suma nula. Economia inseamna alocarea optima a resurselor, iar inteligenta artificiala va impulsiona enorm aceasta alocare optima a resurselor.

Aparent, toata lumea se lupta pentru o prajitura, dar ce uita oamenii este ca tehnologia poate face aceasta prajitura mai mare, sa-i indestuleze pe toti, asa cum s-a aratat in istorie. Miliarde de oameni de pe planeta au astazi un nivel de viata pe care numai regii il aveau in urma cu 200 de ani, pe baza tehnologiei.

Uniunea Europeana este exemplul, astazi, 9 mai, a ceea ce trebuie sa devina lumea: un teritoriu al pacii, al cooperarii si al bunastarii exista loc pentru toata lumea. Nu se va intampla maine, asa cum nici Uniunea Europeana nu a aparut intr-o zi.

Dar iata cum procesul de extindere in Europa de Est al Uniunii Europene a reusit in trei decenii si jumatate ridicarea nivelului de viata in cele 15 tari din Europa Centrala si de Est la niveluri la care nimeni nu s-ar fi gandit in 1990.

Romania, tara de unde scriu aceste randuri, este astazi la un nivel lal PIB per capita la paritatea puterii de cumparare de 80% din media Uniunii Europene si foarte probabil va ajunge in urmatorii 5-7 ani la 100% din media Uniunii Europene.

La 14 ani, cand eram in clasa a 8-a la scoala generala, stateam cate doua ore la coada la painea distribuita pe cartela. Cele doua blocuri militare antagonice de la acel moment, cel din Est si cel din Vest, investeau enorm in armata si arme pentru ca se amenintau reciproc.

Iar in galantarele magazinelor bazaiau mustele. Impreuna cu parintii mei faceam calatorii la Bucuresti, capitala tarii, pentru a ne aproviziona cu salam, pentru ca acolo era la liber.

Romania avea atunci 300.000 de soldati si ofiteri fata de 70.000 in prezent. O mare parte a resurselor se duceau pentru intretinerea acestora si pentru plata datoriei externe in avans.

Iata insa ca pacea si extinderea Uniunii Europene ne-a adus astazi prosperitate. Inainte de '89 tinerii traversau Dunarea inot sa fuga din tara, astazi, pentru un tanar angajat coleg de redactie Parisul sau Frankfurtul sunt la 2-3 ore distanta, mai accesibile poate decat orasul Iasi din nordul tarii, spre care inca nu avem autostrada, dar vom avea in curand.

Ideea de extindere a Uniunii Europene este ideea de a raspandi pacea si prosperitatea. Oamenii trebuie sa aiba incredere in oameni si in progresul determinat de o mai buna organizare sociala, de o mai buna organizare a muncii si de o mai buna alocare a resurselor.

Uniunea Europeana nu este in urma, ci Uniunea Europeana reprezinta viitorul. De acum in 30, in 50, in 70 de ani tarile lumii vor ajunge ceea ce traieste Uniunea Europeana astazi: post-growth society, o societate in care oamenii sunt cel mai atenti la scorul de la echipa de baschet favorita, la ce spectacol sa mearga diseara la opera si ce carti au aparut noi in librarie.

Putem face asta. China a crescut in ultimii 40 de ani de la 1% din PIB-ul lumii la 17% astazi. Cum a crescut? A pus capitalul occidental impreuna cu forta de munca locala, impreuna cu abnegatia fortei de munca locale si iata ca de la un producator de tenisi si creioane astazi este lider in trenuri de mare viteza sau inteligenta artificiala.

Dezvoltarea nu este unul contra altuia, dezvoltarea vine din cooperare, din punerea in comun a resurselor, din echilibru si din bucuria de a fi impreuna. Daca Pierre de Coubertain a renascut dupa 2.000 de ani Jocurile Olimpice si astazi sportul este un motor al dezvoltarii economice si un simbol al prosperitatii, ideea de Uniune Europeana, de pace, prosperitate si dezvoltare economica, avand ca valoare suprema Omul, fiinta umana, va fi exemplu pentru toate tarile lumii in viitor.

La multi ani, Europa, de 9 mai!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare