![]() |
02.07.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Spania a devenit un test al capacitatii Europei de a-si creste puterea coercitiva, in conditiile in care tara, cel mai reticent stat membru NATO in privinta cheltuielilor militare, incearca sa catapulteze Indra, o companie cu o pozitie candva ambivalenta cu privire la aparare, la varful sectorului, scrie Financial Times.
Guvernul spaniol, care detine 28% in cadrul grupului, refuza sa cheltuie la fel de mult ca celelalte guverne europene pe aparare, insa sustine transformarea Indra dintr-un business focusat pe IT cunoscut pentru radare intr-un posibil nume de prima liga.
Angel Escribano, presedintele Indra din ianuarie, spune ca cel putin in Spania, in cei 30 de ani de cand lucreaza in sector, nu a existat niciodata o astfel de oportunitate.
Transformarea Indra intr-o companie ce poate rivaliza cu BAE din UK, Rheinmetall din Germania si Thales din Franta nu va fi usoara.
Eforturile sale militare au fost sufocate ani la rand de pacifismul tarii. Premierul Pedro Sanchez a fost singurul lider participant la summitul recent al NATO care a respins noua tinta de cheltuieli pe aparare a aliantei, de 5% din PIB. Insa un nou super ciclu de cheltuieli militare in Europa este de neoprit, impulsionat de cererile SUA ca vechiul continent sa-si asume responsabilitatea pentru sine.
Spania, aflata la coada clasamentului cheltuielilor NATO in 2024, a anuntat in aprilie ca doar pentru a atinge tinta anterioara de 2% a aliantei va cheltui 10 miliarde de euro in plus pe aparare in acest an. Aceasta este o posibila oportunitate pentru Indra, care asteapta alocarea fondurilor spaniole.
In aprilie, grupul a primit un rol in 12 proiecte de cercetare si dezvoltare din cadrul Fondului European pentru Aparare, fiind lider intr-unul care implica radare. Executivii sai au mers in Ucraina luna trecuta pentru a-si promova produsele.
Actiunile Indra au crescut odata cu restul sectorului apararii de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, inregistrand o crestere de aproape patru ori a valorii sale de piata la peste 6 mld. euro din februarie 2022.
Totusi, pentru a atrage o parte mai mare din cheltuielile publice in crestere dramatica, grupul cauta tranzactii M&A indraznete care sa-l ajute sa realizeze o reorientare strategica rapida.
Ani la rand, Indra a fost sinonima cu tehnologia sa de control al traficului aerian civil, in timp ce prezenta sa discreta din aparare s-a concentrate pe sisteme de misiune bazate pe software. Pe masura ce conflictul din Ucraina imbina digitalizarea cu revenirea la razboiul in transee, Escbribano a decis ca vrea sa se ocupe si de hardware, incepand cu vehiculele de asalt terestru.
Jose Vicente de los Mozos, CEO-ul Indra, spune ca grupul ramane determinat sa realizeze achizitii. Indra se numara printre companiile ce au luat in vizor cel mai mare producator italian de vehicule militare, o divizie a Iveco scoasa la vanzare de proprietarul Exor Group.
Escribano, in prima sa aparitie in fata legislatorilor spanioli, a declarat ca "ar vrea sa se concentreze foarte mult pe recastigarea capabilitatilor manufacturiere pe care Spania nu ar fi trebuit sa le piarda niciodata".
Escribano a adoptat de asemenea tinte financiare mai ambitioase, vizand venituri de 10 miliarde de euro pana in 2028. Analistii spun ca pentru a atinge aceasta tinta, compania trebuie sa cumpere ceva mare sau sa realizeze diverse mici achizitii. Indra evalueaza peste 20 de potentiale tinte de achizitii din Europa, anunta CEO-ul sau in iunie.
Insa investitorii inca au rezervari cu privire la Indra. Un motiv este ca influenta in crestere a guvernului spaniol asupra companiei a dus la indoieli privitoare la logica din spatele anumitor decizii. Un alul este ca apararea nu este cea mai mare parte a businessului sau, reprezentand 21% din vanzari in 2024.
In noua era a "razboiului total", pariul Indra este ca poate profita de oportunitati atat pentru liniile sale vechi, cat si noi, de business. "Cred ca nu ne-am ierta daca nu vom fi capabili sa transformam aceasta companie in ceea ce este menita sa fie", arata Escribano.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.