×

Accesează
contul existent

Business international

Spania se lupta cu efectele pestei porcine si isi protejeaza industria alimentara promovand...

Spania se lupta cu efectele pestei porcine si isi protejeaza industria alimentara promovand produsele traditionale din carne de porc

24.12.2025, 12:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬O campanie media, atat la televiziune, cat si in presa scrisa, promoveaza consumul de carne de porc in Catalonia, principala regiune producatoare de porci din Spania, pentru a-i asigura pe consumatori ca aceasta carne ramane sigura - in ciuda reaparitiei pestei porcine africane (PPA) dupa trei decenii de la eradicare, scrie Euractiv.

Spania a detectat virusul mortal la un porc mistret in apropierea Barcelonei la sfarsitul lunii noiembrie, acesta fiind primul caz inregistrat din 1994. Desi nicio ferma comerciala nu a fost infectata, revenirea virusului are implicatii majore pentru sector. Spania este cel mai mare producator de carne de porc din UE si unul dintre principalii exportatori din lume.

De la inceputul saptamanii, reclamele de televiziune si afisele stradale prezinta preparate traditionale catalane de Craciun din carne de porc, inclusiv canelons si sopa de galets amb pilota - o supa festiva de paste servita cu chiftele de porc - alaturi de imagini cu mezeluri spaniole. Ministerul regional al Agriculturii din Catalonia a declarat ca aceasta campanie are scopul de a incuraja consumul de produse locale, "mai ales intr-o perioada de criza".

Eforturile autoritatilor de a proteja sectorul de daunele aduse reputatiei vin in contextul in care sursa focarului ramane un mister. Oficialii regionali au finalizat un audit al unui laborator de cercetare din apropierea zonei afectate - initial suspectat ca o posibila origine - dar nu au stabilit cum a ajuns PPA in Spania.

Ministrul agriculturii din Catalonia, "scar Ordeig, a declarat presei spaniole ca descoperirile preliminare nu arata "nicio dovada ca virusul ar fi putut parasi laboratorul", desi raportul a identificat modalitati posibile de consolidare a securitatii in unitate. El a subliniat ca concluziile nu sunt definitive.

Potrivit lui Ordeig, un raspuns final va depinde de secventierea completa a ADN-ului, comparand virusul gasit la mistretul salbatic cu toate tulpinile detinute in laborator. Daca secventele nu se potrivesc, ipoteza laboratorului ar fi exclusa. Rezultatele sunt inca in curs de procesare.

Apropierea focarului - la doar cateva sute de metri de perimetrul laboratorului - si asemanarile dintre tulpina detectata si materialul utilizat in lucrarile experimentale au determinat ministerul agriculturii din Spania sa evoce posibilitatea unei scurgeri de laborator la inceputul lunii decembrie.

Anterior, autoritatile au examinat posibilitatea transmiterii prin risipa alimentara. Resturi de carne contaminate dintr-o alta tara a UE - asa-numita "teorie a sandwich-ului" - ar fi putut fi consumate de mistretul salbatic.

Pe langa protejarea consumului intern in perioada Craciunului, autoritatile spaniole acorda prioritate protejarii exporturilor de carne de porc ale tarii, in valoare de 8 miliarde de euro pe an, prin regionalizare recunoscuta de UE. Acest sistem permite transporturile din regiuni fara PPA, restrictionand in acelasi timp produsele din zona afectata din Catalonia.

Masurile vin in contextul in care crescatorii de porci se confrunta cu presiunea cauzata de tarifele nou impuse de China, cea mai importanta piata de export a Spaniei. Ministrul Ordeig a declarat ca discutiile cu partenerii comerciali progreseaza, 78% dintre tarile importatoare acceptand deja abordarea regionala a Spaniei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare