![]() |
20.05.2025, 18:13 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Compania din industria chimicaᅩ Sinteza Oradea (simbol bursier STZ) a anuntat pe 20 mai retragerea din proiectul de investitii pentru dezvoltarea unei capacitati de productie si reciclare a electrolitilor pentru baterii industriale, cofinantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Decizia vine in urma unei analize de fezabilitate si aliniere strategice cu Lockheed Martin, conform unui raport publicat la BVB.
Mai jos, comunicatul integral al companiei:
"SINTEZA S.A. informeaza actionarii si investitorii ca, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie din data de 19.05.2025, in urma unei evaluari interne aprofundate si a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin, subscrisa a luat decizia de a renunta la implementarea proiectului de investitii intitulat "Infiintarea unei noi capacitati de productie, testare si reciclare a electrolitilor utilizati pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice", finantat in baza Contractului nr. 344/27.12.2024 prin programul PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta).
Decizia reflecta concluziile unei analize amanuntite de fezabilitate si ale unei evaluari comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut in vedere o varietate de factori relevanti. Tehnologia redox flow este promitatoare si strategic valoroasa pe termen lung pentru sectorul energetic, insa momentul actual nu ofera inca toate conditiile necesare pentru lansarea sustenabila a acestui proiect.
Analiza a tinut cont, printre altele, de dinamica generala a pietei pentru solutii de stocare de durata mare si de caracteristicile actuale ale cererii, fara a pune sub semnul intrebarii potentialul colaborarilor viitoare in aceasta directie.
Mai mult, in etapa recenta de analiza, au fost explorate optiuni de ajustare a modelului de afaceri initial, care ar fi presupus o redefinire semnificativa a rolului si responsabilitatilor Sinteza S.A. Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabila a ariei de implementare, precum si o crestere substantiala a angajamentului investitional si a nivelului de risc. Avand in vedere contextul actual de piata, o astfel de implicare nu ar putea fi sustinuta, in acest moment, pe baze strategice solide.
Desi proiectul beneficiaza de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizata a indicat ca, in contextul actual, conditiile necesare pentru sustinerea viabilitatii economice nu sunt pe deplin intrunite. In aceste conditii, continuarea implementarii ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudenta strategica si gestiune responsabila a resurselor, in acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei si cu interesele actionarilor.
In consecinta, vom demara procedurile formale privind incetarea implementarii proiectului si a contractului de finantare aferent, in deplina transparenta si cu respectarea tuturor cerintelor legale si contractuale aplicabile, in acord cu principiile de guvernanta corporativa si cu asteptarile investitorilor si partilor interesate."
Tot pe 19 mai, Remus Cotut si-a anuntat demisia din functia de director general al Sinteza Oradea. Pozitia va fi preluata de actionarul Radu Pascu incepand de astazi: mandatul este pe trei ani.
"Aceasta demisie survine in contextul deciziei companiei de a opri implementarea proiectului de investitii finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Avand in vedere ca mandatul domnului Cotut a fost strans legat de executia acestui proiect strategic, incetarea acestuia marcheaza in mod natural si finalul colaborarii manageriale agreate de comun acord la momentul preluarii functiei", scriu reprezentantii societatii.
Emitentul a incheiat T1/2025 cu pierderi de 1,82 mil. lei la nivel consolidat, intrucat veniturile operationale de 101.000 lei nu au putut compensa cheltuielile operationale de 1,86 mil. lei.
Cei mai mari actionari sunt Fondul de Investitii Alternative cu Capital Privat BT Invest 1 (33,89%), Radu Pascu (31,16%) si Societatea de Investitii Alternative cu Capital Privat ROCA Investments (18%).
Actiunile STZ se tranzactioneaza in crestere cu 71% anul acesta si 737% in ultimele 12 luni, la o evaluare bursiera de 144 mil. lei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.05.2025, 20:39