![]() |
01.07.2025, 00:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Executivii din industria americana si europeana a procesarii metalelor avertizeaza ca preturile ridicate la electricitate le ingreuneaza eforturile de reinviere a sectorului, potrivit Financial Times.
Costurile ridicate la electricitate si lupta din ce in ce mai apriga cu Big Tech pentru energie incetinesc eforturile strategilor americani si europeni de a readuce pe plan local industriile procesatoare de metale de importanta strategica, spun executivii.
Washingtonul si Bruxelles-ul ofera fonduri publice de miliarde de dolari pentru proiecte de topire, procesare si extractie de metale ca aluminiul si cuprul in scopul spargerii monopolului Chinei asupra industriei. SUA au impus de asemenea tarife usturatoare pe importuri pentru a-si proteja industria locala.
Insa executivi din industrie au declarat pentru FT ca este necesar un sprijin mai solid pentru a face industriile occidentale profitabile, in timp ce companiile din Silicon Valley imping in sus costul energiei in SUA.
"Cel mai important factor din spatele deciziei de a construi o topitorie este un pret competitiv la energie pe termen lung", ce reprezinta aproximativ o treime din costurile unei topitorii de aluminiu, arata Trond Olaf Christophersen, director financiar la Nork Hydro.
Potrivit acestuia, in SUA topitoriile concureaza pentru contracte de electricitate cu grupurile de tehnologie, acestea din urma fiind dispuse sa plateasca sume mult mai mari pentru a dezvolta centrele de date ce stau la baza revolutiei AI. Un veteran din industria miniera caracterizeaza situatia drept "nu compania americana Alcoa vs China, ci Alco vs Google".
Topirea metalelor este o etapa mare consumatoare de energie, dar cruciala, in productia de metale esentiale pentru o gama intreaga de industrii, de la energie la aparare si tehnologie.
China domina sectorul, iar topitoriile europene si americane se chinuie sa concureze cu zecile de fabrici noi sustinute de statul chinez.
China controleaza in prezent mai mult de jumatate din capacitatea de topire pentru aluminiu. Tara conduce si in procesarea altor minerale critice, inclusiv pamanturi rare si litiu, un trend ingrijorator pentru strategii americani si europeni.
Potrivit companiei de consultanta Wood Mackenzie, preturile energiei vor continua sa creasca constant in termeni reali in SUA. Alex Christopher, analist la CRU, spune ca dezvoltarea puternica a centrelor de date in SUA "nu va face decat sa sporeasca competitia pentru capacitate limitata de transport de energie, fortand preturile in sus".
Desi in SUA preturile energiei sunt sub cele din Europa, costurile medii au fost anul trecut aproape dublul celor din Canada si semnificativ mai ridicate decat in Norvegia.
Guido Janssen, CEO al Nyrstar, spune ca multe topitorii occidentale opereaza cu marje extrem de mici. "Avem nevoie de preturi competitive la electricitate, acest lucru este vital", arata Janssen.
Deschiderea de noi topitorii in SUA si alte parti ar necesita de asemenea sustinere guvernamentala si mecanisme de "de-risking".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 00:06