![]() |
22.05.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Gazele importate de UE din Rusia, cand acestea curgeau din abundenta prin gazoductele rusesti, aveau avantajul de a fi ieftine, cel putin mai ieftine decat optiunile europenilor pentru importuri de gaze naturale lichefiate.
Dupa ce Rusia a invadat Ucraina si Europa a cazut prada unei crize de energie, UE a inceput sa-si diversifice sursele de gaze. Combustibilul importat sub forma de GNL din SUA a devenit treptat de baza. Iar diversificarea a continuat de la an la an. Ungaria, insa, a continuat sa ramana clientul fidel al Gazprom, compania care detine monopolul exporturilor de gaze din Rusia.
Statele membre ale UE au importat cumulat in martie 24,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin conducte si 15 miliarde de mc de GNL. Toate acestea au costat aproape 10 miliarde euro, arata cele mai recente date de la Eurostat.
Interesant este faptul ca GNL au fost usor mai ieftine decat gazele livrate prin conducte. Cel mai mare furnizor de gaze au fost SUA, cu exporturi de 7 miliarde de metri cubi, in valoare de 2,8 miliarde euro. SUA nu pot exporta decat sub forma de GNL.
Algeria (4,4 miliarde mc) a fost al doilea furnizor ca marime, gazele algeriene venind prin conducte si sub forma de GNL. Rusia, candva lider, ocupa acum locul 3, cu exporturi de 3 miliarde mc, in valoare de 1,2 miliarde euro. Alti furnizori importanti sunt Norvegia, Qatar, Azerbaidjan, Marea Britanie, Angola, Nigeria si Turcia.
In ceea ce priveste preturile, Rusia devine o sursa scumpa, in pofida propagandei din tari precum Ungaria care spune ca multumita importurilor din aceasta tara facturile sunt mai mici decat in restul Europei. Dupa cum a constatat publicatia maghiara Nepszava, Ungaria a platit in medie 182 de forinti (45 centi) pe mc de gaz rusesc, cu mult peste media din UE de 39 centi pe mc si semificativ mai mult fata de cat a costat GNL din Qatar - 38 centi pe mc. In unele cazuri, chiar si GNL din SUA au fost mai ieftine. Cele mai ieftine GNL au fost cele din Nigeria (27 centi). Printre cei mai scumpi furnizori au fost Turcia si Kazahstan.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
22.05.2025, 00:05