![]() |
11.07.2025, 00:03 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Companie: Rimac Automobili
Fondatori: Mate Rimac (2009)
Sediul central: Sveta Nedelja, Croatia
CEO: Mate Rimac
Domeniu: automotive/productie de hypercar-uri electrice
Total finantari: peste 870 milioane de dolari
Evaluare curenta: peste 2 miliarde de dolari dupa finantarea din mai 2022
Model de business: produce si vinde propriile hypercaruri electrice (Concept One, Nevera) prin Bugatti Rimac; ofera tehnologie (sisteme de baterii, powertrain, software ADAS) si componente electrice altor producatori auto (Porsche, Hyundai/Kia, Aston Martin, Pininfarina, Koenigsegg, Jaguar etc.)
Cifre-cheie: campus de R&D si productie deschis in 2023 cu 2.500 de angajati.
Povestea Rimac Automobili pe larg
Compania Rimac Automobili a fost infiintata in 2009 de Mate Rimac, intr-un garaj din Sveta Nedelja, Croatia, fondatorul avand obiectivul de a construi un supercar electric, scrie Forbes.
In 2011, compania a lansat public primul model - Concept One - la Salonul Auto de la Frankfurt - primul model electric de peste 1 milion de euro, cu viteza record si opt exemplare produse, potrivit CleanTechnica.
In noiembrie 2014, Rimac Automobili a atras prima runda de finantare, seria A, in valoare de 10 milioane de euro, arata informatiile de pe site-ul Rimac Newsroom.
In 2017, compania primeste 30 milioane euro de la Camel Group (China) pentru a sustine dezvoltarea etapei Concept_Two/Nevera, potrivit CleanTechnica.
In 2018, Porsche preia 10 % din actiunile Rimac Automobili (echivalentul a aproximativ 83 mil. de dolari), devenind furnizor de tehnologie si investitor strategic, conform TechCrunch si CNBC.
In 2021, participatia Porsche in Rimac Automobili ajunge la 24%, scrie Reuters.
In 2022, Rimac Automobili a ridicat o investitie de peste 530 milioane de dolari condusa de SoftBank Vision Fund 2 si Goldman Sachs AM, cu participarea Porsche si InvestIndustrial, potrivit TechCrunch. In urma finantarii compania a devenit unicorn, fiind evaluata la peste 2 miliarde de dolari.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
11.07.2025, 23:22