![]() |
21.05.2025, 00:03 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Companie : Stegra (fosta H2 Green Steel)
Fondatori : Vargas Holding (2020)
Sediul central : Stockholm, Suedia
CEO : Henrik Henriksson
Domeniu : tehnologie industriala sustenabila; green tech
Total finantari : 6,5 miliarde euro
Evaluare curenta : nedezvaluita public, compania este considerata unicorn datorita finantarii si contractelor semnate
Model de busines s: productie de otel cu emisii aproape zero folosind hidrogen verde generat intern; vanzare de otel, fier si hidrogen catre clienti industriali pe baza unor contracte pe termen lung
Cifre cheie : 10 milioane de tone de otel verde precontractate pana in 2030; pretul otelului este intre 600-2.000 euro/tona; 30 de clienti europeni, inclusiv Scania si IKEA, cu contracte de 7 ani acoperind 50% din productia fabricii din Boden; peste 300 de angajati in prezent, cu planuri de extindere la 1.500 pana la sfarsitul lui 2025.
Povestea Stegra pe larg
Stegra, cunoscuta anterior sub numele de H2 Green Steel, este o companie suedeza fondata in 2020 de Vargas Holding, cu misiunea de a decarboniza industria siderurgica prin producerea de otel utilizand hidrogen verde, arata informatiile publicate pe site-ul companiei. Sediul central se afla in Stockholm, iar proiectul principal este constructia unei fabrici integrate de otel verde in Boden, Suedia.
In mai 2021, compania a atras o finantare seria A in valoare de 86 milioane euro (aproximativ 105 milioane dolari) intr-o runda condusa de investitori precum Altor, Vargas, Scania, Mercedes-Benz, Daniel Ek (Spotify), Cristina Stenbeck si Kingspan, scrie Crunchbase. Fondurile au fost destinate dezvoltarii proiectului si obtinerii autorizatiilor necesare.
In octombrie 2022, a urmat o runda de finantare de 260 milioane euro, cu participarea unor investitori noi precum Hitachi Energy, Kobe Steel si Kinnevik, alaturi de investitori existenti precum AMF, GIC si Schaeffler, potrivit Crunchbase. Scopul principal a fost finantarea constructiei fabricii din Boden.
In septembrie 2023, Stegra a obtinut 1,5 miliarde euro intr-o runda de finantare condusa de Altor, GIC, Hy24 si Just Climate, scrie portalul News.Cision. La aceasta runda au participat si investitori noi precum Temasek si Andra AP-fonden, cat si investitori existenti care si-au majorat contributiile.
In ianuarie 2024, compania a atras inca 300 milioane euro in capital de la investitori precum Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea si Siemens Financial Services, potrivit Crunchbase si Silicon Canals.
Desi Stegra nu a dezvaluit public evaluarea sa, statutul de unicorn este confirmat de amploarea finantarilor atrase si de angajamentele din partea clientilor. Compania a semnat contracte pe termen lung pentru livrarea a 10 milioane de tone de otel verde pana in 2030, cu clienti precum Scania si IKEA, se arata pe site-ul companiei suedeze.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.