×

Accesează
contul existent

Business international

Uniunea Europeana pregateste "optiunea nucleara" in relatia cu SUA: Tarife comerciale si restrictii...

Uniunea Europeana pregateste "optiunea nucleara" in relatia cu SUA: Tarife comerciale si restrictii dure asupra investitiilor pe continent

22.07.2025, 16:32 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Uniunea Europeana ia in considerare daca sa utilizeze "Instrumentul anti-coercitie", caracterizat ca o "optiune nucleara" pentru a incerca sa descurajeze un potential conflict comercial, in contextul in care amenintarea unor tarife de 30% asupra importurilor din UE devine tot mai apasata, scrie CNBC.

Mai multe state membre ale UE, inclusiv Franta si Germania, analizeaza posibilitatea utilizarii unor masuri "anti-coercitie" indreptate impotriva Statelor Unite, daca blocul comunitar nu reuseste sa ajunga la un acord comercial cu presedintele american Donald Trump.

Masurile ar putea duce la restrictionarea accesului furnizorilor americani la piata UE, excluderea acestora de la participarea la licitatiile publice din bloc, precum si la impunerea de restrictii la export si import pentru bunuri si servicii, si limitari asupra investitiilor straine directe in regiune.

In prezent, Casa Alba afirma ca va impune un tarif de 30% asupra importurilor din UE incepand cu 1 august daca nu se ajunge la un acord comercial pana atunci.

Relatiile dintre SUA si UE se afla intr-un moment tensionat dupa ce Trump a acuzat in mod repetat UE de practici comerciale incorecte, din cauza excedentului comercial.

Pe masura ce se apropie amenintarea tarifelor de 30% impuse de Trump, UE isi analizeaza optiunile, inclusiv impunerea unor contra-tarife asupra importurilor din SUA, precum si utilizarea potentiala a temutului Instrument anti-coercitie (ACI), creat in 2023 dar niciodata folosit pana acum.

ACI este conceput pentru a descuraja orice forma de "coercitie economica" din partea unor tari terte considerate ca adopta practici "coercitive" pentru a influenta politica UE si care ar putea dauna comertului si investitiilor in bloc.

Obiectivul principal al ACI este "descurajarea", afirma Comisia Europeana, dar "daca o tara terta recurge la coercitie", instrumentul permite blocului sa raspunda, "acolo unde este posibil, prin dialog si angajament, dar si, daca este necesar, prin masuri de raspuns".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare