![]() |
18.07.2025, 15:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat saptamana aceasta procedura verificarii potentialelor exporturi de profituri, la un numar de 2.768 societati comerciale inregistrate in Romania.
Astfel, ANAF colecteaza in perioada 17 iulie - 29 august informatii defalcate privind tipul si cuantumul cheltuielilor companiilor in perioada 2020-2024, in scopul actualizarii analizei de risc fiscal.
Analiza ANAF are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent si echitabil pentru toti contribuabilii. Agentia vizeaza centralizarea si consolidarea datelor globale disponibile cu informatiile defalcate declarate direct de catre contribuabilii mari si mijlocii, pentru o mai buna intelegere a mecanismelor de transfer in cadrul grupurilor multinationale.
"ANAF a initiat un proces amplu de transformare care, alaturi de digitalizare, include o directie strategica de asigurare a unui tratament fiscal echitabil pentru toti contribuabilii. In acest context, modul in care companiile declara profiturile obtinute in Romania si isi achita obligatiile fiscale este o prioritate majora de analiza. Obiectivul nostru este sa analizam in mod riguros si structurat datele disponibile, inainte de a demara actiuni de control in cazurile in care exista suspiciuni privind transferul nejustificat de profituri in afara tarii. Apreciem efortul contribuabililor de conformare SAF-T, insa pentru aceasta analiza, datele colectate pana acum prin SAF-T nu sunt suficient de detaliate", a declarat Adrian Nica, presedintele ANAF.
El a precizat ca alternativa ar fi fost un exercitiu mai complicat - verificari care ar fi presupus initierea de controale documentare sau solicitari de dosare de preturi de transfer.
"Consideram ca o astfel de maniera voluntara si deschisa este mai putin intruziva, fara perturbarea activitatilor curente. Companiile detin deja informatiile in dosarele preturilor de transfer si, ca atare, efortul nu ar trebui sa fie unul considerabil pentru acei contribuabili care deja s-au conformat prin elaborarea acestor dosare. Ne dorim, in continuare, aplicarea consecventa a acelorasi reguli fiscale pentru toti actorii economici care opereaza si obtin venituri in Romania".
Fata de solicitarile transmise contribuabililor prin intermediul SPV, ANAF face urmatoarele precizari:
- Informatiile disponibile la acest moment, in urma altor tipuri de raportari realizate de contribuabili la ANAF, sunt incomplete fata de obiectul prezentei analize - prima de acest tip realizata in Romania; de aceea, pentru un tratament fiscal transparent, corect si echitabil, este necesara consolidarea datelor transmise defalcat de catre contribuabili, in formatele de date solicitate
- Informatiile colectate vor fi utilizate exclusiv in scopuri analitice.
- Procedura nu reprezinta un control fiscal si nu genereaza obligatii fiscale suplimentare pentru contribuabili. Acestora li se solicita, prin intermediul Spatiului Privat Virtual, completarea online a unor declaratii in format standardizat si urmareste validarea si alinierea informatiilor globale existente in bazele de date ANAF (ex: bilanturi contabile, declaratii fiscale, fisiere SAF-T) cu structuri standardizate si analizabile automat.
- Contribuabililor li se solicita declararea cheltuielilor realizate in perioada 2020 - 2024 sub o forma defalcata, care nu rezulta din alte declaratii anterioare depuse la ANAF (ex: cheltuieli cu serviciile de marketing, cu serviciile de management, de vanzari, consultanta, know-how, etc.).
ANAF mai precizeaza ca, in masura in care contractele intragrup nu includ detalii specifice cu privire la fiecare tip de serviciu prestat sau tipologia drepturilor de proprietate intelectuala pentru care se platesc redevente, contribuabilii au posibilitatea de a mentiona valoarea totala a cheltuielilor inregistrate in baza contractelor in cauza.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
19.07.2025, 10:00