![]() |
18.07.2025, 19:12 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Gigantul american Meta, care detine platformele Facebook, Instagram si Whatsapp, a refuzat sa semneze codul de practica al Uniunii Europene pentru "AI Act", cu cateva saptamani inainte ca normele blocului comunitar pentru furnizorii de modele de inteligenta artificiala cu scop general sa intre in vigoare, scrie portalul techcrunch.com.
"Europa se indreapta pe o cale gresita in ceea ce priveste AI-ul", a scris Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al Meta, intr-o postare pe LinkedIn. "Am analizat cu atentie Codul de Practica al Comisiei Europene pentru modelele de AI cu scop general (GPAI) si Meta nu il va semna. Acest cod introduce o serie de incertitudini juridice pentru dezvoltatorii de modele, precum si masuri care depasesc cu mult domeniul de aplicare al Actului privind Inteligenta Artificiala."
Codul de practica al UE, un cadru voluntar publicat la inceputul acestei luni, are ca scop sa ajute companiile sa implementeze procese si sisteme pentru a se conforma legislatiei blocului comunitar privind reglementarea inteligentei artificiale. Printre altele, codul impune companiilor sa furnizeze si sa actualizeze periodic documentatia despre instrumentele si serviciile lor de AI; interzice dezvoltatorilor sa antreneze modelele AI pe continut piratat; si sa respecte solicitarile proprietarilor de continut de a nu le folosi operele in seturile lor de date.
Numind implementarea legislatiei de catre UE "o depasire a atributiilor", Kaplan a sustinut ca legea va "sufoca dezvoltarea si implementarea modelelor de AI de frontiera in Europa si va impiedica dezvoltarea companiilor europene care doresc sa construiasca afaceri pe baza acestora."
O reglementare bazata pe risc pentru aplicatiile inteligentei artificiale, Actul privind AI interzice in mod direct unele cazuri de utilizare cu "risc inacceptabil", cum ar fi manipularea cognitiv-comportamentala sau scorul social. Normele definesc, de asemenea, un set de utilizari cu "risc ridicat", cum ar fi biometria si recunoasterea faciala, si in domenii precum educatia si ocuparea fortei de munca. Actul impune, de asemenea, dezvoltatorilor sa inregistreze sistemele de AI si sa indeplineasca obligatiile de gestionare a riscurilor si a calitatii.
Companii de tehnologie din intreaga lume, inclusiv cele din avangarda cursei AI, precum Alphabet, Meta, Microsoft si Mistral AI, s-au opus acestor reguli, indemnand Comisia Europeana sa amane implementarea lor. Dar Comisia a ramas ferma pe pozitie, declarand ca nu isi va modifica calendarul.
Tot saptamana aceasta, UE a publicat linii directoare pentru furnizorii de modele de AI, inaintea normelor care vor intra in vigoare pe 2 august. Aceste reguli ar afecta furnizorii de "modele de AI cu scop general si risc sistemic", precum OpenAI, Anthropic, Google si Meta. Companiile care au astfel de modele pe piata de dinaintede 2 august vor trebui sa se conformeze legislatiei pana la 2 august 2027.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
19.07.2025, 10:00