×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Cofeina nu protejează creierul de efectele negative ale alimentelor nesănătoase

Cofeina nu protejează creierul de efectele negative ale alimentelor nesănătoase

01.11.2025, 11:30 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cercetarea, publicata in revista Physiology & Behavior, arata ca, desi alimentatia nesanatoasa este clar asociata cu afectarea memoriei, consumul obisnuit de cofeina nu ofera protectie impotriva acestor efecte negative. Cercetatorii Tatum Sevenoaks si Martin Yeomans au facut doua experimente conexe pentru a explora relatia dintre dieta, cofeina si memorie la oameni. In primul experiment, care a implicat 1.000 de voluntari sanatosi cu varste intre 18 si 45 de ani, rezultatele initiale au sugerat un posibil efect protector. Persoanele care au raportat o dieta bogata in grasimi si zahar au observat, de asemenea, pierderi de memorie mai frecvente in viata de zi cu zi. Cand cercetatorii au izolat componenta de grasimi din dieta, consumul ridicat de cofeina parea sa slabeasca asocierea dintre consumul ridicat de grasimi si problemele de memorie. La niveluri scazute de consum de cofeina, o dieta bogata in grasimi era puternic legata de problemele de memorie, dar aceasta legatura disparea la persoanele cu consum ridicat de cofeina. Al doilea experiment a inclus 699 de voluntari si a adaugat o componenta importanta: masurarea obiectiva a memoriei prin sarcina Verbal Paired Associates, in care participantilor li s-au aratat perechi de cuvinte si li s-a cerut ulterior sa-si aminteasca al doilea cuvar dintr-o pereche cand li s-a aratat primul. Rezultatele au confirmat inca o data ca un consum mai mare de grasimi si zahar era asociat cu mai multe probleme de memorie raportate si cu performante mai slabe la testul obiectiv. Insa, de aceasta data, consumul de cofeina nu a moderat deloc relatia dintre dieta si memorie. Persoanele care consumau cantitati mari de cofeina erau la fel de predispuse sa prezinte deficiente de memorie legate de dieta ca si cele care consumau putina sau deloc cofeina. Un numar tot mai mare de studii, in principal pe animale, au aratat ca dietele bogate in grasimi si zahar pot afecta memoria, in special functiile legate de hipocampus, o regiune a creierului vitala pentru invatare si memorare. Desi cofeina imbunatateste vigilenta si timpul de reactie, impactul sau asupra memoriei a fost mai putin clar. Unele cercetari pe modele animale au sugerat ca cafeina ar putea avea proprietati neuroprotectoare, protejand potential impotriva deficitelor de memorie induse de o dieta bogata in grasimi si zahar. Totusi, acest potential efect protector nu fusese investigat in profunzime la populatiile umane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare