![]() |
26.07.2025, 12:06 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Oasele fosilizate ale neandertalilor arata niveluri extrem de ridicate de izotopi stabili de azot, chiar mai mari decat ale pradatorilor carnivori precum lupii sau hienele. Asta contrazice ideea conform careia acesti oameni consumau cantitati mari de carne proaspata. Metabolismul uman nu suporta un consum excesiv de proteine animale ca la pradatorii obligati, scrie El Pais. S-a emis ipoteza ca neandertalii consumau carne partial descompusa, infestata de larve, care contin concentratii si mai mari de azot decat carnea insasi. Astfel, atunci cand erau consumate impreuna cu tesuturile, contribuiau semnificativ la nivelul ridicat de azot din oase. Aceasta practica ar fi reprezentat, mai degraba decat o improvizatie, o strategie nutritiva deliberata, menita sa creasca aportul de grasimi si proteine, mai ales in lunile reci ale anului El Pais Ce confirma aceste studii despre neandertali Existau clanuri neandertaliene cu traditii culinare distincte, transmise intre generatii, chiar fara ustensile sofisticate. Interesul lor pentru prepararea hranei a avut un rol crucial in evolutia creierului uman - activitatile complexe de pregatire alimentara sustin dezvoltarea cognitiva. Insa aceste ipoteze au niste limite. Manuel Dominguez¬Rodrigo, profesor la Universitatea Alcala, considera ipoteza "foarte speculativa". Nivelurile ridicate de azot ar putea avea si alte explicatii - de exemplu consumul de namoluri sau balegar. Pana la metode stiintifice verificabile care sa sustina concluzia, teoria consumului de larve ramane una dintre posibile explicatii, dar nu o certitudine. Alte studii au aratat ca dieta neandertalilor era variata: includea marisc, peste, fructe, seminte si chiar insecte, in functie de mediu si clima La Donana (Spania) exista dovezi ca neandertalii consumau crustacee si moluste acum circa 90.000 de ani, ceea ce arata o complexitate gastronomica surprinzatoare. Un studiu din Cueva del Sidron (Asturias) sugereaza consum frecvent de ciuperci si muguri de pin, in loc de carne animala, Desi raman multe intrebari nerezolvate privind gastronomia neandertalilor, dovezile arata ca aceste comunitati aveau preferinte alimentare personale si adaptate mediului in care traiau. Carnea putrezita cu larve ar putea fi un indiciu al unei diete pragmatice si ingenioase, nu doar de supravietuire carnala. In orice caz, interesul pentru pregatirea hranei - chiar si prin mijloace neconventionale - pare sa fi fost un factor important in evolutia umana .
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
26.07.2025, 12:34