×

Accesează
contul existent

Zf 24

Sierra Quadrant: Ce pot face companiile pentru a evita riscul de insolventa: managementul riguros...

Sierra Quadrant: Ce pot face companiile pentru a evita riscul de insolventa: managementul riguros al fluxului de numerar, colectarea disciplinata a creantelor, fondul de rezerva

23.07.2025, 12:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Economia romaneasca trece printr-o perioada marcata de incertitudine, cresteri ale costurilor si o presiune constanta pe marjele de profit, iar riscul de insolventa a devenit o amenintare palpabila pentru companii de toate dimensiunile, atrag atentia analistii de la Sierra Quadrant.

In acest context, prevenirea acestui scenariu critic nu este o chestiune de noroc, ci de disciplina, planificare riguroasa si agilitate strategica, iar cea mai importanta masura o reprezinta managementul riguros al fluxului de numerar (cash-flow).

"Suntem intr-o perioada in care, din pacate, blocajul financiar s-a accentuat in economie. Firmele romanesti au din ce in ce mai multe dificultati in a achita obligatiile, si asta in contextul scaderii vanzarilor, un fenomen care afecteaza intreaga economie. In aceste conditii, realizarea unor prognoze de cash-flow realiste, actualizate saptamanal, este esentiala pentru a anticipa perioadele dificile si pentru a lua decizii in cunostinta de cauza'', arata analiza Sierra Quadrant.

A doua masura vitala este colectarea disciplinata a creantelor. Profitul facturat, dar neincasat, nu plateste salariile, furnizorii sau taxele. Este cruciala implementarea unei politici clare si ferme de colectare a facturilor, cu termene de plata bine definite si proceduri stricte de urmarire a restantierilor. Oferirea de mici discounturi pentru plata anticipata poate fi o strategie eficienta pentru a stimula incasarile rapide.

Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, un alt factor extrem de important in aceasta perioada, mai ales in contextul noilor decizii fiscale care vor intra in vigoare la 1 august, il reprezinta controlul strict al costurilor.

"Fiecare cheltuiala, de la chirie si utilitati, la abonamente software si bugete de marketing, trebuie analizata periodic si justificata. Intr-un mediu economic dificil, este necesara o revizuire a tuturor contractelor si o renegociere a conditiilor cu furnizorii, precum si eliminarea cheltuielilor care nu aduc o valoare adaugata directa afacerii".

Este vital ca oamenii de afaceri sa isi cunoasca in detaliu costurile si sa stabileasca preturi care sa asigure o marja de profit sanatoasa, permitand atat acoperirea cheltuielilor, cat si reinvestirea.

In plus, desi creditele sunt un motor important pentru crestere, un grad de indatorare prea mare poate deveni rapid nesustenabil, mai ales in conditiile cresterii dobanzilor. Mentinerea unui echilibru sanatos intre capitalul propriu si datoriieste fundamentala pentru stabilitatea pe termen lung.

Specialistii recomanda crearea unui fond de rezerva, o rezerva de lichiditati echivalenta cu cheltuielile operationale pe o perioada de cel putin trei pana la sase luni. Acest fond de urgenta poate face diferenta dintre supravietuire si colaps in cazul unui eveniment neprevazut, precum pierderea unui client major sau o criza economica brusca.

O alta vulnerabilitate este dependenta de un singur client major, indiferent cat de stabil ar parea acesta. O strategie prudenta implica dezvoltarea unui portofoliu echilibrat de clienti si, acolo unde este posibil, diversificarea surselor de venit prin lansarea de noi produse sau servicii complementare.

"Atentie insa la clientela. Acceptarea unor noi relatii de business trebuie sa aiba loc doar in urma unui proces riguros de evaluare a situatiei financiare a acestuia si in baza unui proces periodic de monitorizare a datelor financiare. Antreprenorii au la dispozitie zeci de solutii de monitorizare, inclusiv cu inteligenta artificiala, care ii pot ajuta sa ia decizii de expunere bazate pe fundamente si sa previna contagiunea, in cazul materializarii unor riscuri economice", spune Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele patru luni din 2025 (cele mai recente date), un numar de 28.866 firme au fost radiate la nivel national, iar 17.253 au fost dizolvate, cu 6,81% peste nivelul din anul precedent.

Cele mai multe radieri au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 4.903 (numar in scadere cu 0,47% fata de primele patru luni din 2024), si in judetele Cluj (1.434, -12,56%), Bihor (1.189, A12,49%), Timis (1.140, -13,24%), Iasi (1.136, A1,88%), Ilfov (1.053, -3,66%) si Constanta (1.023, -17,9%).

Pe domenii de activitate, numarul cel mai mare de radieri a fost inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, respectiv 6,753 (-10,44%, raportat la primele patru luni din 2024), agricultura, silvicultura si pescuit (3.306, - 13,52%) si transport si depozitare (2.620, - 7,03%). Tot in acelasi interval, numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a fost de 6.584, in scadere cu 13,3% comparativ cu perioada similara din 2024, iar cel al firmelor intrate in insolventa a scazut cu 12,3%, la 2214 societati.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare