![]() |
12.05.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Astazi, cu ocazia celei de-a 80-a aniversari a Zilei Victoriei in al Doilea Razboi Mondial, presedintele Donald J. Trump si premierul Keir Starmer au anuntat un acord comercial istoric, oferind companiilor americane acces fara precedent la pietele americane si intarind in acelasi timp securitatea nationala a SUA", scrie pe website-ul Casei Albe. Acordul insa este considerat doar un cadru, iar criticile si nemultumirile nu au intarziat sa apara.
Acordul cu Marea Britanie este primul semnat de SUA cu o tara ale carei importuri au fost supuse unor noi tarife impuse de Trump. Presedintele american l-a prezentat drept o realizare istorica si primul pas in efortul sau revolutionar de transformare a economiei globale.
Insa pe masura ce Trump a inceput sa dezvaluie detalii privind acordul, a devenit clar ca acesta nu este nici pe departe intelegerea "completa si comprehensiva" pe care o promisese anteriori, sau pactul de comert liber SUA-UK pe care l-a vizat in primul sau mandat, scrie Bloomberg.
Cadrul stabilit intre cele doua parti confera SUA acces sporit la piata britanica si un proces vamal accelerat pentru exporturile catre Marea Britanie, in timp ce Marea Britanie a obtinut o reducere limitata a tarifelor pe masini. Multe alte detalii vor fi negociate ulterior.
Tarifele de 10% pe exporturile britanice raman in vigoare. Tarifele pe masinile britanice au fost ajustate, astfel incat primele 100.000 de unitati importate de SUA de la producatori britanici in fiecare an sunt supuse unei rate de 10%, orice autovehicule suplimentare fiind tarifate cu rate de 25%.
Potrivit CNBC, acordul va crea o "oportunitate de 5 miliarde de dolari pentru noi exporturi" pentru fermierii si producatorii americani, incluzand exporturi de etanol de peste 700 milioane de dolari si carne de vita si alte produse agricole americane de 250 milioane de dolari.
De cealalta parte, tarifele medii britanice pe bunurile americane vor fi reduse la 1,8% de la 5,1%.
"Din punct de vedere al pietelor in general, cat si al celor ingrijorati in legatura cu economia americana, acordul este nesemnificativ. Nu e nimic de vazut in el. In mod evident, este un cadru, si nu un acord propriu-zis", a declarat Tim Meyer, profesor la Duke University School of Law, pentru Bloomberg.
Starmer a admis ca cele doua parti trebuie sa "clarifice unele detalii", dar a catalogat intelegerea drept "fantastica". Trump a dat deoparte intrebarile daca nu cumva a laudat prea mult acordul.
Acordul nu a reusit insa sa tempereze cele mai mari temeri ale companiilor americane privitoare la relatia comerciala dintre cele doua tari. Marea Britanie isi va mentine taxa pe servicii digitale care afecteaza marile firme tech americane. De asemenea, cele doua parti nu au decis cum sa abordeze planurile lui Trump privitoare la tarifele farma. Iar desi Marea Britanie a eliminat tarifele pe unele produse agricole americane, tara si-a mentinut reglementarile stricte legate de standardele americane.
Un grup reprezentand GM, Ford si Stellantis a criticat dur acordul, spunand ca va afecta sectorul auto american, conform Reuters.
Grupul British-American Business si-a exprimat dezamagirea ca acordul mentine in vigoare tarifele lui Trump de 10% pe multe produse, crescand costurile pentru exportatorii britanici.
Pe langa critici si dezamagire, acordul a starnit si confuzie. Cele doua parti au furnizat informatii diferite privitoare la elemente cheie ale acordului. De exemplu, guvernul britanic a anuntat ca tarifele americane pe otelul si aluminiul din UK vor fi reduse la zero, in timp ce Casa Alba a precizat ca va fi negociat un aranjament alternativ in aceasta privinta.
Acordul ofera insa unele sugestii privind ce va fi in negocierile viitoare. Trump a decis sa incheie un acord cu o tara care a ales sa intre in negocieri ca reactie la anuntul sau initial privind tarifele, mai degraba decat sa retalieze, noteaza Bloomberg.
Potrivit lui Meyer, acordurile viitoare ar putea fi de asemenea limitate.
Trump si-a mentinut tarifele impuse Marii Britanii la 10%, un avertisment pentru tarile care spera sa obtina tarife sub acest nivel.
Trump a semnalizat de asemenea ca este dispus sa negocieze pe tarife sectoriale.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
12.05.2025, 13:50