×

Accesează
contul existent

Opinii

S-au dus anii de stabilitate: Problema nu este cresterea cursului si a dobanzilor pentru o...

S-au dus anii de stabilitate: Problema nu este cresterea cursului si a dobanzilor pentru o saptamana, ci cum vor rezista businessul si economia crizei guvernamentale si asaltului schimbarilor politice

11.05.2025, 22:41 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Daca ar fi sa o luam matematic, cresterea ROBOR-ului la 3 luni de la 5,31% la 7,31%, adica cu 30% intr-o saptamana este mai mare si mai de impact decat cresterea cursului valutar cu 2,7%, de la 4,9775 lei/euro la 5,1165 lei/euro.

Dar cresterea cursului are un impact mediatic mai mare.

ROBOR-ul direct si apoi IRCC-ul - calculat pe baza ROBOR-ului - sunt indicatorii de referinta pentru creditele in lei luate de populatie si companii. Acum, 70% din finantarea din Romania este in lei si 30% in valuta. In criza anterioara raportul a fost invers, si pentru ca cresterea cursului valutar a fost mai mare de 30% in decurs de 3 luni, impactul i-a lovit in plin pe cei care aveau credite in valuta.

Daca nu ar fi fost alegerile si razboiul la cutite dintre cele doua tabere - George Simion si Nicusor Dan -, cresterea cursului valutar ar fi fost chiar salutata de piata, pentru ca de mult se astepta cresterea cursului.

De doi ani cursul a stat la 4,977 lei pentru un euro, iar in ultimii 5 ani a crescut cu numai 4%, desi am sarit dintr-o criza in alta- Covid, razboi, cresterea preturilor la energie, a inflatiei si apoi a dobanzilor, deteriorarea deficitului comercial si a deficitului de cont curent, si nu in ultimul rand cresterea deficitului bugetar la niste niveluri total nesustenabile care a adus majorarea fara precedent a datoriei publice.

In urma cu zece zile, chiar guvernatorul BNR spunea ca aceasta stabilitate a cursului a fost principala ancora folosita de Banca Nationala pentru stabilitatea financiara a Romaniei, dar ca mentinerea acestei stabilitati pentru o perioada atat de lunga s-ar putea sa nu mai fie asa buna . De fapt BNR se pregatea, pregatea piata pentru cresterea cursului valutar peste 5 lei pentru un euro, dar sigur nu asa cum s-a intamplat saptamana trecuta.

Acum tabara lui Nicusor Dan da vina pe George Simion pentru aceasta crestere a cursului, tabara lui George Simion da vina pe Ciolacu pentru ca a declansat cresterea accelerata a cursului prin demisia lui si, mai mult, anunta ca vor sa-i taie capul lui Isarescu pentru toata istoria lui de "dusman" al poporului daca vor prelua puterea la Cotroceni si in Parlament.

Dar dincolo de aceasta crestere a cursului de numai 2,8% care, repet, nu inseamna mai nimic daca ne raportam la ultimii 5 ani (si mai ales la ultimii 2 ani) si mai ales ca aceasta crestere era previzionata/asteptata, problema e ca am intrat intr-o zona extrem de tensionata si este pentru prima data dupa 2008/2009 cand suntem in bataia pietelor si a celor care pariaza acum pe o crestere mai mare.

Dupa cum arata ostilitatile, BNR apara nivelul de 5,2 lei pentru un euro cu pretul vanzarii de valuta - cateva miliarde de euro - si reducerii lichiditatilor in lei din piata monetara interbancara, cu impact direct in cresterea dobanzilor. Daca piata isi va mentine presiunea pe curs, BNR se va va muta mai sus cu nivelul pe care il apara.

Problema este ca la nivelul guvernamental am intrat intr-o stare de incertitudine, care este de-abia la inceput, nu are cine sa gestioneze programul de reducere bugetara convenit cu Bruxelles-ul - reduceri de cheltuieli sau majorari de taxe si impozite, nu se mai ocupa nimeni de PNRR, tot aparatul guvernamental asteapta sa vada cine preia puterea, iar in final totul de vede in executia bugetara si in dobanzile in crestere pe care trebuie sa le plateasca pentru a face rost de bani ca sa sustina cheltuielile.

Riscul la adresa Romaniei a crescut substantial, iar reducerea ratingului si aruncarea noastra in categoria "junk" pare sa fie doar o chestiune de saptamani. Deja reducerea ratingului este inclusa in pretul dobanzilor la care se tranzactioneaza Romania.

Inainte ca reducerea ratingului sa fie vreo conspiratie - ca lumea asa crede -problema e ca situatia bugetara s-a deteriorat, economia este in pierdere de viteza, companiile au facut trei pasi inapoi, investitiile noi se reduc, angajarile sunt puse pe hold.

Daca nu luam banii europeni din PNRR, daca programele cu UE sunt oprite, asa cum se discuta, daca nu mai intra miliardele de euro- zeci de miliarde de euro de la UE - s-ar putea sa ne trezim cu economia intr-un "hard landing", ceea ce va lovi in plin businessul din Romania. Fara banii de la UE piata se va restrange substantial si va deveni foarte, foarte scumpa.

Daca Ciolacu nu a facut decat sa imprumute Romania la niste sume fara precedent si sa arunce cu bani in dreapta si in stanga fara nici un rezultat politic, Simion si AUR nu au niciun plan economic decat acela sa nationalizeze pachetul majoritar de la Petrom, adica sa il ia OMV-lui. Nu am inteles cine vine in loc si cu ce bani. Dar si aceste afirmatii, chiar daca sunt facute pentru publicul care crede ca strainii ne fura tara si trebuie sa-i dam afara, pentru marketingul politic arata un anume fel de a pune problema.

Noi, fara UE, fara banci, fara bancile straine, fara investitorii straini care au investitii directe sau vin si finanteaza datoria Romaniei, nu putem rezista.

Putem rezista daca vrem sa ne restrangem si sa pierdem ce am castigat pana acum in ultimii 25 de ani, cand am redus decalajul fata de UE la numai 20%, de la 50%.

Toata lumea se uita cu admiratie la Viktor Orban, la retorica lui politica, dar se uita mai putin la realizarile lui economice, pentru ca fara banii de la UE Ungaria scade, scade puterea de cumparare a populatiei, iar remaghiarizarea economiei si a businessului nu stiu daca a adus vreun mare benefiu in afara de acela ca a transferat banii catre gasca de la putere.

De bine de rau, cu banii de la UE, cu banii multinationalelor, cu banii bancilor, cu banii capitalului romanesc care a acumulat niste resurse foarte bune in ultimul deceniu, cu banii acumulati/ stransi de romani din cresterea salariilor, din toate sursele vazute si nevazute, Romania a crescut, ce-i drept inegal, dar a crescut.

Sa nu pierdem, sa nu dam cu piciorul la ce am castigat, mai ales ca schimbarile geopolitice nu ne ajuta.

Situatia complicata din punct de vedere bugetar si economic va fi aceeasi indiferent de cine vine la putere.

Acum vom vedea cat de reziliente sunt companiile, businessul si economia in fata crizei guvernamentale si schimbarilor sociale si politice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare