![]() |
04.07.2025, 18:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In primii ani dupa Revolutie, comertul stradal, din punctul de vedere al spatiilor, mai mult sau mai putin privatizate, a fost luat cu asalt de consignatii, case de schimb valutar, noile electronice si electrocasnice - de exemplu GEPA Electro-Center, second-handuri, sucursalele bancare ale noilor banci private care voiau bani de la populatie, dozatoare sau noile magazine alimentare.
Cam dupa 2000, comertul stradal a inceput sa se schimbe: au aparut bancile straine, au aparut farmacii noi - de exemplu Sensiblu si apoi Catena, magazinele de second-hand au inceput sa fie inlocuite de magazine de brand, au aparut noile magazine electro-IT care dadeau credite cu buletinul, au aparut pacanelele, agentiile de turism, magazine de telefoane mobile si, nu in ultimul rand, au inceput sa apara supermarketuri.
Odata ce bancile au inceput sa dea credite de retail la toata lumea, spatiile de pe strazile principale au fost acaparate de catre banci, care nu mai faceau fata interesului romanilor de a lua credite de consum si ipotecare.
Au fost strazi intregi unde aveam banca langa banca si toti bancherii erau fericiti ca businessul de retail mergea din plin.
Odata cu aparitia si extinderea mallurilor, magazinele de haine au plecat de la strada si s-au dus in spatiile moderne din malluri, care reuseau sa absoarba tot traficul de comert.
Farmaciile au fost acolo, langa banci, la strada.
Pe masura ce puterea de cumparare crestea, magazinele second-hand au inceput sa piarda teren.
Dar, in plina euforie a consumului, in toamna lui 2008 a venit criza, care a inceput sa schimbe fata comertului stradal. Procesele de restructurare cu care s-au confruntat bancile, care s-au trezit peste noapte pline de credite de retail neperformante, s-au vazut si in inchiderea unor sucursale bancare prezente la strada.
Dupa 2012, a urmat un proces de consolidare a sistemului bancar, unele banci au fost cumparate de catre altele, ceea ce a insemnat reducerea sucursalelor si eliberarea spatiilor comerciale. Aceste spatii au inceput sa fie preluate de catre noul business - casele de pariuri. De asemenea, au inceput sa apara magazinele de proximitate, trend deschis de catre reteaua mic.ro a lui Dinu Patriciu, dar care a avut o viata scurta.
Peste noapte, in Bucuresti, spatiile eliberate au fost ocupate de catre noile magazine Mega Image, care au simtit cum se schimba comportamentul bucurestenilor, cum se schimba consumul.
Spatiile de la strada au inceput sa fie acaparate de catre casele de pariuri, cazinouri, patiserii, covrigarii, saormerii si, nu in ultimul rand, cafenele - un trend care avusese o perioada de boom in 2006-2007-2008, dar care cazuse la inceputul crizei.
Pentru mine, cea mai interesanta schimbare a fost atunci cand magazinele de ceasuri au pierdut terenul stradal, odata cu aparitia comertului electronic. La Universitate, in Bucuresti, la iesirea de la metrou de la Inter (Grand Hotel acum), era un spatiu care in anii '90 apartinea bancii franceze Societe Generale, a fost preluat apoi de Cellini, magazinul de ceasuri, iar acum a fost luat de covrigariile Petru.
Venirea pandemiei in 2020 a inceput sa schimbe din nou mixul stradal. Digitalizarea rapida a bancilor duce la inchiderea spatiilor stradale, locul lor fiind ocupat de gelaterii, saormerii, pizzerii. Farmaciile rezista pentru ca vanzarile de medicamente nu prea pot sa fie online.
Ce am observat in ultimul timp, cel putin in Bucuresti, este ca celebrele case de pariuri si chiar cazinouri au inceput sa se inchida, avand in vedere ca acum mai mult de jumatate din operatiunile caselor de pariuri, cel putin in cazul Superbet, se desfasoara online. Toata lumea pariaza de pe telefonul mobil, iar lumea nu prea mai merge in spatiile stradale.
Doar farmaciile rezista.
Comertul online, care si-a facut loc in piata, a scos electrocasnicele de la strada, magazinele de haine si de pantofi, librariile.
Pentru ca nu pot fi consumate digital, rezista saormeriile, covrigariile, patiseriile, cofetariile, cafenelele.
De asemenea, au inceput si vor incepe sa apara magazine fanion, mai mult de marketing decat de vanzare, pentru branduri cunoscute: prezentarea se face fizic, iar vanzarea se face online.
Probabil ca acesta va fi viitorul in urmatorii ani pentru comertul stradal - magazine icon.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.