×

Accesează
contul existent

Opinii

Dana Ciriperu, redactor-sef adjunct ZF: Ce puneti in loc?

Dana Ciriperu, redactor-sef adjunct ZF: Ce puneti in loc?

04.07.2025, 11:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Zilele acestea va fi forfota mare in scoli si licee. Absolventii de gimnaziu isi aleg drumul.

Poate mergeti printre elevi, domnule ministru Daniel David, printre elevii care au luat burse de merit, toata clasa, cum spuneti dumneavoastra, si ii vedeti cum au acces acum la cele mai bune licee din Bucuresti unde mediile de intrare in clasa a noua sunt sigur peste 9.50. Poate ii intrebati cum au ajuns aici, cine i-a sprijinit, cat au platit parintii pentru meditatii sau cum si-au folosit bursa ca sa faca ei pregatire acolo unde nu erau suficient de bine pregatiti.

Poate mergeti zilele acestea si intr-un oras mic sau in mediul rural sa vorbiti si cu elevii de acolo, sa vedeti poate in ceasul al doisprezecelea ca este o mare diferenta intre bursa de merit si bursa de rezilienta. Va amintiti poate ca ieri, in conferinta de presa, ati cerut ca ele sa fie adunate, nu de alta, dar ca sa puteti explica in continuare "anormalul" burselor din Romania.

O astfel de vizita va va arata diferenta intre bursele de merit si cele de rezilienta. Nu sunt acelasi lucru, nu acopera aceleasi nevoi. Veti vedea marile orase si elevii de acolo si "rezilienta" celor din orase mici sau de la tara. i

Poate discutati cu cei care au beneficiat de ambele tipuri de burse, vedeti ce fac mai departe, cum arata viitorul lor.

Si poate, din discutiile cu elevii, veti afla ca din bursa de merit anormala si-au cumparat carti, au facut cursuri de engleza, de robotica, au strans pentru un laptop pe care familia nu si-l poate permite.

Pana acum tot nu ne-ati explicat ce anume este anormal si ce este normal. Ce anume este merit si ce nu este. Merit si normal sunt asa cum le definiti dumneavoastra? O medie de 9,80 este sau nu merit, domnule ministru?

Nu ati prezent nicio cifra pana acum, ne-ati spus doar bugete, cum au crescut bugetele de burse, dar nu v-ati uitat ca in Romania anului 2025 aproape 850.000 de elevi au burse sociale? Erau 156.000 acum trei ani. Poate discutati cu acesti elevi, din scoli care invata in sistem simultan, poate ii intrebati direct pe ei de ce au nevoie de bursa sociala.

Nu va ingrijoreaza aceasta cifra? Nu va arata ea o dimensiune a saraciei din Romania?

Taiati bursele, dar ce puneti in schimb?

Astazi, acum.

Bursele nu se vad in rezultate, ne-ati tot spus, dar ieri, cand ati fost intrebat de Georgiana Mihalache cum comentati cele mai bune rezultate la evaluarea nationala, ati fost ferm: "nu este nicio legatura".

Pervertim mintea copiiilor cu bani, vrem sa mearga la scoala cu drag de scoala, ne spuneti.

Ce frumos suna! Minunat. Romania normala, educata si mai nou onesta.

Dar dumneavoastra, domnule ministru, stiti cum invata la propriu multi dintre elevii din Romania? In cate schimburi? Cati sunt in containere modulare cu tavanul la 1.80 si sali mici in care incap doar bancile si tabla? Cati primesc masa calda? Cati fac orele de sport in sala de clasa? Cate scoli au biblioteca sau laborator de informatica? Stiti cum se descurca profesorii de zona rurala care predau simultan si la elevi de 6 ani si la elevi de 10 ani?

Ce le oferiti dumneavoastra, domnule ministru, copiiilor carora le taiati bursele? Ce le oferiti, ce le ofera Romania pentru a merge cu drag la scoala? Acum, nu in 2030.

Sunt norocosi cei care au profesori, invatatori care lupta la propriu pentru ei. Pentru a-i sprijini si a-i ajuta sa creasca. Si din fericire sunt inca multi in tara, iar rezultatele lor se vad. Meritul acestor profesori este real, autentic, dar e doar despre oameni, despre vocatia lor.

Sistemul acesta anormal nu ii sustine cu nimic. Ei raporteaza si la primar, si la inspectorat, si la minister. Unuia ii cer bani sa cumpere carioci, celalalt trimite inspectia, iar ministerul le arata calea. Mai nou este calea spre lumina, dupa cum spuneti.

Dar lumina, in toti acesti ani a venit de la oameni, nu de la minister, pentru ca la minister s-au tot perindat ministri care au avut viziune si strategie. Mereu alta viziune si alta strategie. Si atat.

Azi avem o noua viziune si o noua strategie.

Principiul rationalitatii, ne-ati spus. Sa ne uitam la vecini, sa fim rationali. Georgiana Mihalache v-a intrebat ieri unde este principiul rationalitatii cand alocarea pe elev in Romania este de 6.000 de euro, fata de 14.000 de euro alocarea in OCDE, spre care tindem.

Ati dat din cap aprobator, asa este, aici suntem in orice comparatie, la coada. "Vom repune educatia pe mecanisme sanatoase pana in 2030".

Ce faceti astazi? Dincolo de principii, mecanisme, vorbe. Ce puneti concret in loc?

Cum faceti? Care sunt aceste mecanisme sanatoase?

Educatia nu are timp, s-au pierdut deja generatii pe drum asteptand marele proiect de tara Romania Educata. Si acolo era viziune si strategie. Nimic, in realitate.

Ce le spuneti elevilor astazi?

De fiecare data cand va ascult, tot sper sa iesiti cu un alt mesaj, sa le spuneti elevilor cu medii generale de 9,80 sau chiar 9,90, olimpicilor, "rezilientilor" cu 8,50 dintr-un oras mic ca va pare rau, ca tara e intr-o situatie proasta, ca ei merita sprijin, dar noi nu il mai putem oferi pentru ca nu sunt bani. Sa le transmiteti incredere si sa le aratati ca va pasa, ca le apreciati rezultatele, meritul, sa vorbiti cu ei, nu despre ei.

Dar nu spuneti asta.

"Meritul sa fie merit", ati spus si ieri. Adica?

"Vom repune educatia pe mecanisme sanatoase". Adica?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare