![]() |
15.07.2025, 11:39 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Industria prelucratoare reprezinta un pilon al economiei romanesti cu o contributie semnificativa la Produsul Intern Brut, cu o pondere importanta in exporturi, dar si in forta de munca angajata. Cu toate acestea, in ultimii ani cel putin, au aparut preocupari legate de productivitatea companiilor din domeniu in contextul multiplelor transformari care au avut loc la nivel local, dar si pe plan regional si global - dezvoltarile exponentiale din tehnologie, schimbarile din piata muncii, aspectele legate de sustenabilitate, si toate acestea puse in contextul provocarilor geopolitice tot mai presante. In aceste conditii, industria trebuie sa accelereze investitiile in tehnologii performante si sa isi intensifice eforturile in directia dezvoltarii sustenabile.
Economia Romaniei este puternic interconectata cu cea regionala si cu principalele piete de export (Germania, Italia, Franta etc), astfel ca provocarile cu care se confrunta industria prelucratoare locala sunt atat de natura interna - costurile ridicate cu energia, deficitul de forta de munca si cresterea costurilor cu resursele umane, reglementarile fiscale, dar si cele legate de respectarea criteriilor de sustenabilitate -, cat si de natura externa - incertitudinea legata de situatia economica a principalilor parteneri comerciali si tensiunile geopolitice persistente.
Toti acesti factori au afectat industria prelucratoare locala, astfel ca, potrivit datelor Eurostat, in aprilie 2025, Romania a raportat o scadere de 2,5% a productiei industriale fata de aceeasi perioada a anului precedent. Si, desi cele mai recente date lunare arata o evolutie pozitiva (martie si aprilie), cifrele anuale indica faptul ca nu putem vorbi inca despre o redresare durabila.
Cu toate acestea, Romania beneficiaza de anumite avantaje strategice, cum ar fi locatia, accesul la piata Uniunii Europene, forta de munca instruita si un climat investitional in redresare. In aceste conditii, companiile din domeniu trebuie sa fie pregatite sa beneficieze de oportunitatile generate de schimbarile tehnologice precum automatizarea, digitalizarea si extinderea rapida a solutiilor bazate pe inteligenta artificiala, care devin o componenta cruciala a competitivitatii. Conceptul de fabrica inteligenta, automatizata si alimentata de inteligenta artificiala, capata o importanta tot mai mare in optimizarea proceselor de productie si cresterea eficientei, in conformitate cu principiile industriei 5.0.
Astfel, pentru a obtine o rentabilitate durabila a investitiilor, producatorii ar trebui sa treaca dincolo de initiativele punctuale si sa integreze inteligenta artificiala generativa in procese mai avansate, inclusiv in domeniul securitatii cibernetice. Conform studiilor Deloitte la nivel global, inteligenta artificiala (IA) ar putea aduce beneficii in fiecare etapa a procesului de productie, de la crearea conceptului produsului, prin cercetare si dezvoltare, la achizitionarea de materii prime si productie, pana la livrarea produsului finit catre client.
Dezvoltarea sustenabila, mai mult decat o cerinta legala
Un alt aspect de care trebuie sa tina cont toate companiile active in Romania, inclusiv cele din industria prelucratoare, este cel legat de cadrul de reglementare in continua evolutie cu privire la protectia mediului, care impune cerinte tot mai mari pentru jucatorii din domeniu. Directiva privind raportarea de catre companii a informatiilor legate de sustenabilitate (CSRD) si standardul european privind economia circulara si gestionarea resurselor (ESRS E5) introduc cerinte noi, mai detaliate, pentru raportarea impactului activitatilor comerciale asupra mediului. Aici este important de retinut faptul ca, incepand cu 2025, obligatia de raportare va acoperi companiile mari, entitatile de interes public si intreprinderile mijlocii listate la bursa.
Insa cerintele legale nu reprezinta singurul motiv pentru care companiile trebuie sa isi revizuiasca abordarea fata de dezvoltarea sustenabila. Motivele pot fi legate si de schimbarea preferintelor consumatorilor - tot mai multi asteapta de la companii sa adopte o abordare responsabila fata de mediu si de comunitati, aleg produse si servicii de la companii care respecta criteriile de sustenabilitate -, costurile resurselor - fluctuatiile preturilor resurselor si riscurile asociate cu disponibilitatea acestora obliga intreprinderile sa caute solutii noi, mai eficiente -, tehnologiile inovatoare, care permit dezvoltarea de produse si procese de productie mai prietenoase cu mediul. Din aceste considerente, tot mai multe companii iau in calcul modelul de business circular, pentru ca le permite sa se reorienteze catre operatiuni eficiente din punctul de vedere al resurselor consumate.
Dezvoltarea tehnologiilor "curate" si a capacitatilor de energie regenerabila reprezinta, de asemenea, zone de interes pentru companiile din industria prelucratoare din Romania, atat din perspectiva de beneficiar, cat si ca potential de implicare. Insa in ambele domenii este nevoie de eforturi semnificative de investitii in cercetare si dezvoltare, dar si de colaborare cu institutii internationale de cercetare si parteneri de afaceri avansati din acest punct de vedere.
In ceea ce priveste productia si utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliana, energia solara si biomasa, Romania are un potential semnificativ de crestere, insa sunt necesare investitii substantiale la nivelul retelelor. Operatorii romani de transport si distributie a energiei electrice au planificat investitii de aproximativ 5 miliarde de euro pana in 2029, axate pe modernizarea retelelor si integrarea eficienta a surselor regenerabile de energie.
Angajatul viitorului - combina abilitatile tehnice, digitale si umane
Asadar, analizand perspectivele pietei, se poate trage concluzia ca exista oportunitati importante pentru dezvoltarea durabila si transformarea industriei prelucratoare, insa cu investitii consistente in tehnologii si procese moderne care sa ajute la cresterea competitivitatii pe piata globala, dar si la reducerea amprentei de carbon.
Insa, dincolo de investitiile in astfel de tehnologii, companiile din domeniu au nevoie si de forta de munca pregatita sa le utilizeze si sa le maximizeze potentialul. In prezent, sectorul de productie se afla la o rascruce, caci strategia fortei de munca trebuie sa evolueze in tandem cu transformarea tehnologica. Problema nu este doar lipsa fortei de munca, ci si discrepanta tot mai mare dintre modelele traditionale de forta de munca si cerintele dinamice ale industriei 5.0. Astfel, companiile viitorului se vor distinge prin capacitatea lor de a atrage, dezvolta si retine personalul interdisciplinar, care combina abilitatile tehnice, digitale si umane.
In concluzie, chiar daca provocarile legate de mediul geopolitic si de climatul economic complex persista, tehnologiile digitale au potentialul de a reprezenta fundamentul dezvoltarii viitoare a industriei prelucratoare din Romania , cu conditia ca acestea sa fie directionate catre imbunatatirea eficientei operationale, a agilitatii, a inovarii, cresterea calitatii produselor si crearea unor experiente mai bune pentru clienti, concomitent cu reducerea costurilor operationale.
Material de opinie de Bogdan Barbu, Partener Preturi de Transfer, Deloitte Romania, si Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Produse Industriale si Constructii
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.