×

Accesează
contul existent

Eveniment

Bursele scolare pentru copii: Tara "arde" de nedreptatea meritului, dar nimeni nu se uita ca...

Bursele scolare pentru copii: Tara "arde" de nedreptatea meritului, dar nimeni nu se uita ca jumatate dintre copiii de gimnaziu si liceu iau burse sociale, adica au nevoie de sprijin pentru a putea ajunge la scoala

02.07.2025, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Romania se revolta din ce in ce mai vocal cand vine vorba de nedreptatile legate de bursele de merit, dar ramane tacuta in fata unei realitati mult mai grave: numarul de elevi de gimnaziu si liceu din tara care primesc burse sociale, semn clar ca nu pot ajunge la scoala fara sprijin financiar ¬ Daca in urma cu trei ani aveam 156.000 de elevi care primeau burse sociale, azi numarul a trecut de 835.000.

Romania, tara care si-a dublat PIB-ul in ultimii zece ani, are, potrivit estimarilor ZF, de la Ministerul Educatiei peste 835.000 de elevi care iau burse sociale, adica mai mult de jumatate din numarul total de elevi de liceu si gimnaziu.

Acum trei ani erau 156.000 de elevi beneficiari ai acestor burse. Cum se explica cresterea? De unde vine? Nimeni nu vorbeste despre aceste cifre care arata o adancire a saraciei si a inechitatii in vreme de mare crestere economica.

Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, articolul 108, punctul 5 spune ca "bursa sociala reprezinta o forma de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, prevazute in metodologia-cadru, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar." Se acorda burse sociale si elevilor minori, respectiv elevilor in risc de excluziune sociala, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip "A doua sansa".

Bursa sociala este de 300 de lei pe elev pe luna, astfel ca cei 835.000 de elevi care primesc bursa ar duce la cheltuieli de 250,5 mil. lei pe luna, respectiv circa 3 mld. lei pe an.

Acest calcul nu este facut pentru a demonstra taierile care trebuie facute, ci cat de amplu este acest fenomen. Acest indicator ignorat arata de fapt ca sute de mii de copii nu indeplinesc conditii financiare minime pentru a merge la scoala.

In timp ce "Romania educata" din Bucuresti si orasele dezvoltate se plange de rezultatele la testele PISA si de analfabetismul functional, daca ar lua tara la pas ar vedea rand pe rand 835.000 de copii care au nevoie de burse sociale pentru a merge la scoala.

Toate cifrele legate de numarul elevilor care iau burse provin dintr-un document al Ligiei Deca, fost ministru al educatiei, si sunt estimari pentru anul scolar care s-a incheiat.

Desi vorbeste de mai bine de o saptamana despre bursele de merit, ministrul educatiei nu a prezentat nicaieri pana acum cifre legate de numarul de elevi: cati elevi iau bursa de merit, cu ce medie generala, cati iau bursa de rezilienta, cati iau bursa olimpica, tehnologica si cati iau bursa sociala.

Cheltuiala Romaniei cu elevii nu este una dintre cele mai mari din Europa. De fapt, Romania inregistreaza cea mai mica cheltuiala medie anuala cu elevii si studentii dintre toate tarile europene incluse in raportul privind educatia publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Astfel, raportul OCDE dedicat sistemului local de educatie arata ca cheltuiala medie anuala per elev de la invatamantul primar pana la cel superior, inclusiv cercetarea si dezvoltarea, in Romania este de 6.279 dolari pe an.

Media tarilor OCDE este de 14.209 dolari pe an, de peste doua ori mai mare decat nivelul inregistrat in Romania. Cheltuielile per elev din Romania sunt de 3.346 dolari in invatamantul primar, 6.885 dolari in invatamantul secundar si 10.137 dolari in invatamantul superior.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare