×

Accesează
contul existent

Eveniment

Momentul adevarului: "redutele" din administratia publica au ajuns fata in fata cu necesitatea de...

Momentul adevarului: "redutele" din administratia publica au ajuns fata in fata cu necesitatea de eficientizare a cheltuielilor statului

02.07.2025, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Angajati din ANAF, trezorerii, Antifrauda si Ministerul Finantelor, grefieri, angajati de la Apele Romane si de la casele de pensii au iesit in strada dupa ce guvernul a plafonat sporurile pentru conditii periculoase la 300 de lei pe luna ¬ Dupa ani in care administratia publica s-a baricadat in privilegii si sporuri nejustificate, vine nota de plata ¬ "Separat, sectorul bugetar si-a prevazut o lege speciala si diverse alte instrumente legislative in completare pentru acordarea acestor sporuri si a altor elemente de salarizare". Guvernul se confrunta cu primele proteste din partea sindicalistilor nemultumiti de reducerea sporurilor, in conditiile in care ani la rand administratia publica a amanat reformele. Romania retraieste scena anilor '90, cand restructurarile din companiile de stat erau intampinate cu proteste. Acum, fortaretele sunt ministerele, agentiile si institutiile publice. Angajati din ANAF, trezorerii, Antifrauda si Ministerul Finantelor au iesit in strada dupa ce guvernul a plafonat sporurile pentru conditii periculoase la 300 de lei brut/luna, de la 1.500 lei anterior. Grefierii, angajatii de la Apele Romane si de la casele de pensii s-au alaturat protestelor, amenintand cu blocarea sistemului administrativ. Cheltuielile bugetare de personal au crescut cu 24% in 2024, in ultimii zece ani au aparut in administratia locala peste 50.000 de angajati in plus, iar economia locala nu mai are de unde sa suporte aceste cheltuieli. Totul pleaca de la sistemul de sporuri - un privilegiu specific sectorului public, construit in paralel cu Codul muncii. Daca in privat sporurile sunt clar definite prin lege si finantate de angajator, in sectorul bugetar Legea 153/2017 si alte acte normative au adaugat indemnizatii, gradatii, "sarcini complexe" si alte justificari discutabile. Asadar, conceptul de "sporuri"- asa cum exista la stat - nu are echivalent in privat. Din 1991 pana azi, legislatia a permis acumularea a zeci de tipuri de sporuri, fara o reforma reala. Iar acum, cand bugetul nu mai are de unde, vine nota de plata. "Codul Muncii reglementeaza pentru toti salariatii din Romania, indiferent daca lucreaza la stat sau la privat. Separat, sectorul bugetar si-a prevazut o lege speciala - Legea-cadru nr. 153/2017 - si diverse alte instrumente legislative in completare pentru acordarea acestor sporuri si a altor elemente de salarizare. In timp, a suprapus diverse indemnizatii, sporuri, gradatii si s-a obtinut un sistem arhaic si rigid de ierarhizare a salariilor", a explicat pentru ZF Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in resurse umane BPI Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare