×

Accesează
contul existent

Eveniment

Cat timp mai poate sfida asteptarile economia americana? In ciuda socului tarifelor, inflatia...

Cat timp mai poate sfida asteptarile economia americana? In ciuda socului tarifelor, inflatia ramane jos, bursele cresc, somajul scade. Economistii raman insa sceptici ca "miracolul" poate continua prea mult. Presedintele Trump: "Asa-zisii experti gresesc din nou"

26.07.2025, 15:23 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cand Donald Trump a preluat functia acum sase luni, analistii economici si-au tinut respiratia. Presedintele promisese o agenda politica si economica radicala pentru al doilea sau mandat: o ampla reprimare a migratiei care ameninta oferta de forta de munca, o reducere dramatica a dimensiunii guvernului federal si un nou regim de tarife, cu implicatii negative pentru crestere si inflatie, scrie FT.

Insa, chiar daca presedintele SUA a incalcat toate regulile conventionale de politica in prima jumatate a acestui an, cea mai mare economie a lumii s-a dovedit, surprinzator, rezistenta.

La Casa Alba, Trump si-a pus in aplicare promisiunile - si chiar mai mult. A deportat mii de migranti, a taiat masiv din contractele guvernului federal si a socat pietele prin anuntarea unor tarife neasteptat de mari pentru partenerii comerciali ai Americii. Mai mult, a incercat sa preseze Rezerva Federala a SUA sa reduca dobanzile.

Totusi - cel putin deocamdata - datele economice nu arata semne clare ale unor efecte negative, statisticile oficiale depasind in mod repetat asteptarile economistilor.

"Fake News si asa-zisii 'experti' au gresit din nou," a scris Trump luna aceasta pe platforma sa, Truth Social. "Tarifele fac ca TARA noastra sa 'EXPLODEZE'."

Economia s-ar putea sa nu infloreasca la nivelul sustinut de presedinte, dar nici nu a inceput sa se prabuseasca, asa cum se temeau multi experti in urma regimului tarifar anuntat pe 2 aprilie, denumita de Trump "ziua eliberarii".

In ciuda unei usoare cresteri, inflatia a ramas modesta, piata muncii s-a dovedit solida, profiturile de pe Wall Street se mentin la un nivel sanatos, iar actiunile si-au revenit dupa un recul.

Desi economia s-a contractat in cele trei luni pana in aprilie - primul declin trimestrial din ultimii trei ani - pietele nu au fost afectate, investitorii interpretand scaderea de 0,5% a PIB-ului ca o cursa pentru importuri inainte de introducerea tarifelor, nu ca un semn al unei slabiciuni fundamentale.

Potrivit proiectiei GDPNow a Rezervei Federale din Atlanta, se estimeaza ca cresterea PIB-ului va urca la 2,4% in trimestrul al doilea, cifrele urmand sa fie publicate saptamana viitoare.

"As spune ca nu exista un motiv serios de ingrijorare, in sens larg," spune Thomas Simons, economist-sef pentru SUA la banca de investitii Jefferies, referindu-se la starea generala a economiei, remarcand ca perceptia negativa a consumatorilor este, in multe cazuri, deconectata de realitatea economica.

"Daca ne uitam in istorie la ce provoaca recesiuni, sunt de obicei socurile financiare, contractarea masei monetare, schimbari bruste in politicile fiscale - lucruri de genul acesta - iar noi nu suntem acolo."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare