×

Accesează
contul existent

Eveniment

Ce mostenire primeste presedintele Nicusor Dan si cum o va imparti. Presedintii Romaniei nu au,...

Ce mostenire primeste presedintele Nicusor Dan si cum o va imparti. Presedintii Romaniei nu au, constitutional, atributii in treburile economice. Dar dintotdeauna s-au implicat in economie. Electoratul judeca cu inima. Statistica nu are inima

22.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Unul dintre primele gesturi ale presedintelui ales Nicusor Dan a fost sa discute la Ministerul Finantelor despre rezolvarea deficitului bugetar - principala problema a Romaniei de azi. Nu este treaba lui, dar este cartoful fierbinte pe care l-a primit in mana chiar in primul minut in care a fost declarat presedinte.

Pentru ca deficitele sunt foarte mari - deficitul public este imens si trebuie redus.

Nu vom mari taxele, vom taia din cheltuieli, spune presedintele Dan.

Inca inainte de a fi depus juramantul (il va depune de 26 mai) presedintele ales da de inteles ca se va implica in politica dincolo de ceea ce, formal, este atributia guvernului. Dar Constitutia, dincolo de formalism, ii da dreptate. Constitutia spune ca Presedintele si Guvernul sunt, impreuna, parte a puterii executive. Presedintele este cel care-l numeste pe premier. Care, premier, vine in fata Parlamentrului cu un program de guvernare. Or, este limpede aici ca presedintele nu numeste un premier ale carui convingeri sunt impotriva celor ale sale. Ingrijorarea fundamentala, s-a vazut, a presedintelui ales este deficitul. Nu vom majora taxele, spune el, vom reduce cheltuielile.

Este greu de spus cum pot fi reduse cheltuielile. Tai din banii acordati administratiilor locale? Dai afara oameni cand in spitale si scoli defictul de personal este imens? Pentru ca, da, in timpul comunismului, erau angajati la stat doar 800.000 de oameni. Dar clasele aveau 40 de elevi. Acum au 20. Deci e nevoie de un profesor in plus la o singura fosta clasa. Comuna Ivesti din judetul Galati a ramas fara medic, pentru ca singurul medic s-a pensionat. 12.000 de oameni nu mai au medic de familie. Nu mai au de unde sa ceara o reteta compensata, sa ceara un sfat. Scoala din satul Bucesti nu are nici profesor de engleza si nici de franceza. De unde sa tai? Multi copii pierd astfel oportunitati enorme.

Va fi un mandat greu pentru presedintele Dan.

Totusi, alti presedinti si-au asumat acest rol greu. Emil Constantinescu si l-a asumat. Traian Basescu si l-a asumat. Nicusor Dan arata, cel putin in aceste zile, ca si-l asuma. Dar, singur, nu va putea. Are nevoie de un Parlament care sa-i fie aproape. Are nevoie de o alianta PSD, PNL, UDMR si minoritati. Astfel, poate construi o majoritate parlamentara. Doar asa poate reusi. Responsabilitatea trebuie purtata pe umerii mai multora, nu pe a unuia singur.

Electoratul judeca cu inima. Statisica nu are inima

Cresterea economica

¬ Eurostat: Economia Uniunii Europene a crescut in medie cu 1,4% in primul trimestru din 2025, an/an, cu variatii mari intre tarile membre. Eurostat publica datele ajustate. Pe date ajustate, economia Romaniei a crescut cu 0,5%, an/an. Pe datele brute ale Institutului National de Statistica (INS), cresterea a fost de doar 0,2%, in T1. Economia a crescut anul trecut cu doar 0,8%. Economistii romani cred ca, in acest an, cresterea va fi si mai slaba, dar nu vad o recesiune.

Consumul

¬ Consumul casnic a ramas pe plus, la sase la suta, trimestru la trimestru, pentru ca salariile cresc inca peste inflatie, desi nu cu doua cifre fata de anii trecuti.

Deficitele

¬ Deficitul balantei comerciale a crescut in primele trei luni din 2025 cu 27%, la 8,45 miliarde euro (an/an). Importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu doar 2,7%. Important este ca exporturile revin pe plus, fata de anul trecut cand au scazut cu 2%. Balanta comerciala este cea mai complicata problema a Romaniei de azi. Importam mult pentru ca nu producem aici ceea ce consumatorii cauta si am majorat salariile din ce imprumutam. Nu este doar problema noastra. Razboiul comercial al SUA de aici a plecat. SUA nu sunt in stare sa produca ceea ce consumatorii cer sau produc la preturi mult mai mari decat acelasi produse aduse din import.

¬ Din cauza deficitului comercial si a deficitului bugetar (9,3% din PIB, in 2024), deficitul de cont curent a crescut in primele trei luni din 2025 la 7,6 mld. euro, fata de 4,2 mld. euro in primele trei luni din 2024 - un avans de 80%. Acest lucru pune presiune asupra cursului de schimb, iar cei cu credite in euro si salarii in lei vor avea mari probleme.

Industria

¬ Productia industriala s-a redus in primele trei luni ale anului cu 4,2%, din cauza scaderilor din industria prelucratoare (-4,7%), sectorul energetic (-1,9%) si industria extractiva (-1,5%), potrivit datelor INS.

¬ In luna martie, fata de martie 2024, productia industriala a fost mai mica cu 4,8%, din cauza scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-5,5%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,4%). Industria extractiva a crescut cu 1%.

Constructiile

¬ Pe constructii, lucrurile merg ceva mai bine. Piata constructiilor a crescut cu 12% in primele trei luni din 2025, an/an, gratie fondurilor europene.

¬ Constructiile ingineresti (infrastructura mare, autostrazi, drumuri) s-au majorat cu 19%, ceea ce inseamna ca banii europeni din care sunt facute aceste lucrari nu sunt chiar atat de putini, pe cat se spune. Volumul lucrarilor la cladiri rezidentiale a avut un avans de 11%.

Inflatia

¬ Rata anuala a inflatiei a coborat, in aprilie, la nivelul Uniunii Europene la 2,4%, de la 2,5% in martie, Romania ocupand, pentru a doua luna consecutiv, primul loc dintre tarile membre, cu 4,9%, arata datele Eurostat.Cele mai mari rate au fost inregistrate in Romania (4,9%), Estonia (4,4%) si Ungaria (4,2%).

Salariile

¬ Salariul mediu net a ajuns la 5.691 de lei net in luna martie a acestui an, in crestere cu 9,8% fata de aceeasi luna din anul 2024, potrivit INS. Rata inflatiei a fost de 4,9%, astfel a fost inregistrat un castig salarial real de 4,9%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare