×

Accesează
contul existent

Eveniment

Reportaj ZF. Ce poti sa te faci cand o sa fii mare daca mergi la Facultatea de Matematica?...

Reportaj ZF. Ce poti sa te faci cand o sa fii mare daca mergi la Facultatea de Matematica? Presedinte!

22.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ "Poate ca administratia publica si matematica nu par sa aiba o legatura directa, dar faptul ca a fost olimpic, muncitor si cu o gandire logica solida arata ca aceste calitati pot fi valoroase si in alte domenii" ¬ "Este o dovada ca poti veni dintr-un domeniu tehnic si sa contribui semnificativ la societate" ¬ "Este incurajator sa vezi ca o persoana cu un background stiintific poate ajunge atat de departe."

Am ajuns la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti in jurul orei 11.30. In fata cladirii, cativa studenti mancau in graba, altii discutau despre examene sau ultimele teme de laborator. Pe holurile lungi si usor racoroase, atmosfera era familiara - laptopuri deschise, fosnet de pagini printate, conversatii in soapta. In forfota obisnuita a unei zile de curs, parea greu de crezut ca de aici a pornit drumul celui care a ajuns in urma cu cateva zile in cea mai inalta functie in stat.

Nicusor Dan, matematician, fost olimpic international si activist civic, a fost ales recent in functia de presedinte al Romaniei. Nicusor Dan s-a nascut in 1969, la Fagaras, si a fost considerat inca din copilarie un talent exceptional in matematica. Absolvent al Liceului "Radu Negru" din orasul natal, a castigat doua medalii de aur la Olimpiada Internationala de Matematica, in 1987 si 1988 - performante care i-au deschis drumul catre una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Europa: Ecole Normale Superieure din Paris, incepand din 1992.

Dupa studiile de licenta si master in Franta, a urmat doctoratul in matematica la Universite Sorbonne Paris Nord, iar in 1998 a decis sa se intoarca in Romania. A devenit cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane.

Inainte de a pleca in Franta la studii, drumul sau academic a inceput la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, intre anii 1989 si 1992.

"Poti deveni orice, chiar si presedinte"

Studentii si profesorii de la aceasta facultate vad acum diferit rezultatul final al studiilor lor: pe unul dintre avizierele de la intrarea in facultate, unde este prezentat ce poate deveni un student care termina facultatea cu profil mate-info, studentii au adaugat pe lista si functia de presedinte.

Pentru studentii de acolo, alegerea lui Nicusor Dan este un semnal de normalizare a societatii: "E un lucru bun ca s-a implicat si ca a reusit sa castige. E o dovada ca poti veni dintr-un domeniu tehnic si sa contribui semnificativ la societate", a spus Alexandru, student in anul al doilea la matematica.

De altfel, nu toti studentii vad in aceasta legatura dintre matematica si presedinte doar o coincidenta. "Poate ca administratia publica si matematica nu par sa aiba o legatura directa, dar faptul ca a fost olimpic, muncitor si cu o gandire logica solida arata ca aceste calitati pot fi valoroase si in alte domenii," spune Adrian, student la aceeasi specializare.

Pentru unii e o motivatie in plus de a merge inainte pe acest drum, avand in vedere rezultatul pe care il pot atinge la finalizarea studiilor.

"Faptul ca am urmat aceeasi facultate ca presedintele nu schimba cu nimic ce vreau eu sa fac. Ma intereseaza programarea si, in timp, as vrea sa intru si in antreprenoriat. Totusi, e incurajator sa vezi ca o persoana cu un background stiintific poate ajunge atat de departe", a spus pentru ZF Mihai, student la specializarea Matematica-Informatica. Pentru alti studenti de la Matematica, drumul initial al lui Nicusor Dan in facultatea lor era necunoscut.

"Sincer, nici nu stiam ca a fost la aceasta facultate. Nu cred ca faptul ca e presedinte si a studiat aici va schimba prea mult lucrurile pentru noi. Oportunitatile noastre vin mai ales din zona companiilor tech - internshipuri la Microsoft, Amazon, Google. Cred ca este un simbol interesant, dar impactul real va depinde de politicile lui, nu de CV", a continuat acesta intrebat ce impact crede ca are faptul ca Nicusor Dan a terminat o facultate de "cifre" si totusi si-a gasit drum in zona civica".

Un student din anul I are insa o abordare pragmatica. "Ma gandeam ca o persoana care a terminat aceasta facultate s-ar implica mai mult in reformarea sistemului educational, nu neaparat sa ajunga in cea mai inalta functie in stat. Materia mea preferata este ASC - arhitectura sistemelor de calcul - si sper ca, dupa ce termin, sa pot lucra in domeniu, poate chiar in afara."

De altfel, si profesorii de la Facultatea de Matematica care l-au cunoscut pe Nicusor Dan vorbesc despre o traiectorie constanta, riguroasa, aproape inevitabila.

"Nu e o surpriza ca Nicusor Dan s-a implicat in zona civica. A fost mereu implicat, inclusiv cand s-a intors de la Paris. Prima lui implicare a fost insa la nivel academic, unde am lucrat impreuna la cateva proiecte. Ulterior, lucrurile au devenit cunoscute, dar nimeni nu a spus clar de unde au pornit. A organizat primul forum al studentilor intorsi din strainatate, pe vremea cand era greu sa pleci iar oamenii voiau sa afle cum e afara. A fost preluat apoi de ministere. Era suficient un e-mail de la el si veneau zeci de oameni. Avea o putere, sa-i spun asa", a spus pentru ZF Liviu P. Dinu, profesor universitar la Facultatea de Matematica si Informatica din Bucuresti.

Profesorul isi aminteste clar si atmosfera din anii de facultate in care era coleg de clasa cu actualul presedinte al Romaniei. "Noi am fost la aceeasi grupa. In anul III a plecat in Franta, pe atunci facultatea dura cinci ani. Era un context academic foarte bun. Si da, toata lumea stia ca el cerea cele mai grele probleme. Era pasionat si serios in tot ce facea."

Catalin Gherghe, decanul Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti

Cu siguranta, faptul ca Nicusor Dan a fost student la aceasta facultate are si va avea impact in societate. A avut si cat a fost primar. Nicusor Dan a participat si la deschiderea anului universitar, a fost mereu implicat. L-am invitat si la concursul Romanian Master of Mathematics, iar studentii din strainatate - fiind un concurs international - zambeau si se intrebau cum de primarul este fost olimpic la matematica. El este un exemplu ca se poate face scoala foarte bine si in Romania, dar ii intelegem si pe cei care pleaca, pentru ca vor sa concureze cu cei mai buni din lume. E un impact foarte bun, pentru ca el a inceput aici, apoi a primit o bursa la Sorbona si a terminat acolo. Dar a fost tot timpul in legatura cu noi. E foarte bine ca s-a implicat in viata publica, civica. Intrebarea era daca si reuseste sa faca ceva. Insa, pana la urma, Nicusor Dan a fost doi ani la rand cel mai bun la matematica si pot sa spun ca, daca esti foarte bun la matematica si iti propui sa faci si alte lucruri - care s-ar putea sa fie mult mai simple - nu ai cum sa nu reusesti. Si el dovedeste ca poate reusi, bineinteles, cu mult bun-simt, ceea ce e un mare plus. E un altfel de politician.

Liviu P. Dinu, profesor universitar la Facultatea de Matematica si Informatica din Bucuresti, coleg de grupa cu Nicusor:

Nicusor Dan era pasionat si serios in tot ce facea inca din timpul facultatii

Cine sunt cei care calca azi pe urmele lui Nicusor Dan

De asemenea, profesorul Liviu P. Dinu vede in parcursul lui Nicusor Dan un fir rosu al consecventei. "Traiectoria a fost clara, serioasa de la inceput. Era un student care se prindea imediat daca o problema era grea sau usoara. Ca Erd's (Paul Erd's, matematician din Ungaria, unul dintre cei mai prolifici matematicieni si producatori de conjecturi matematice ai secolului al XX-lea - n.red) - avea acea intuitie matematica si rabdarea sa lucreze probleme care nu se rezolva de azi pe maine," spune el.

Chiar daca programa de azi e mult schimbata - "s-a condensat, acum se face in trei ani, apar specializari noi, lumea e altfel" -, profesorul Liviu P. Dinu ramane optimist. "Studentii care vin la noi sunt in continuare foarte buni, de nivel european. Nu toti sunt ca Nicusor Dan, dar sunt pasionati si bine pregatiti."

In ciuda rezonantei academice a noului presedinte, studentii de la Matematica si Informatica raman ancorati in propriile realitati - examene, proiecte, joburi part-time, planuri de cariera in tech sau cercetare. Faptul ca ii calca pe urme lui Nicusor Dan care acum a devenit presedintele Romaniei este pentru moment doar un detaliu interesant de biografie.

Totusi, intr-o Romanie in care competenta tehnica e adesea marginalizata in favoarea retoricii, alegerea unui fost olimpic la matematica in functia suprema in stat este semnul unei schimbari de paradigma - una in care logica, rigoarea si gandirea structurata capata valoare in spatiul public, au mai transmis studentii din cadrul Facultatii de Matematica si Informatica.

Holul facultatii este decorat cu fotografii ale fostilor profesori si cadre didactice

Ce reactii au avut universitatile la care a studiat Nicusor Dan la alegerea sa:

Ecole Normale Superieure din Paris:

¬ Conducerea Ecole Normale Superieure isi exprima felicitarile la adresa lui Nicusor Dan, fost elev al scolii, ales duminica, 18 mai 2025, in functia de presedinte al Romaniei.

¬ Parcursul sau reflecta la cel mai inalt nivel toate valorile promovate de ENS: deschidere internationala, excelenta academica si angajament in slujba societatii.

¬ Admis prin concursul international al ENS in 1992, medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica, el s-a intors ulterior, dupa sustinerea tezei sale de doctorat in matematica, in Romania, unde a cofondat si a condus, printre altele, Ecole Normale Superieure de la Bucuresti, precizeaza institutia de invatamant intr-un comunicat de presa.

Universitatea Sorbona Paris Nord:

¬ Universitatea Sorbona Paris Nord ii transmite felicitari lui Nicusor Dan, ales presedinte al Romaniei la 18 mai 2025.

¬ Nascut in 1969, Nicusor Dan s-a ilustrat foarte devreme ca un prodigiu al matematicii, castigand de doua ori medalia de aur la olimpiadele internationale. Dupa studii la Scoala Normala Superioara, se alatura Universitatii Sorbonne Paris Nord, unde sustine in 1998 o teza de doctorat in matematici fundamentale intitulata "Curentii Green si extensia meromorfa", sub conducerea lui Christophe Soule si Daniel Barsky.

¬ Nicusor Dan intruchipeaza succesul unui parcurs universitar franco-roman. Universitatea este fericita sa il includa pe noul presedinte al Romaniei printre fostii sai doctoranzi, a transmis Universitatea Sorbona Paris Nord marti, intr-un mesaj pe Facebook.

Facultatea de Matematica si Informatica

¬ Noi, studentii si cadrele didactice din Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti, suntem mandri ca Romania are un presedinte matematician, cu atat mai mult unul care si-a inceput formarea in facultatea noastra, desavarsindu-si-o mai tarziu printr-un doctorat la Sorbonne. Practica matematica implica, printre altele, gandire critica, echilibru, limpezime si concizie in exprimare - caracteristici evidente la domnul Nicusor Dan, presedintele ales.

¬ Suntem increzatori ca obisnuinta domniei sale cu rationamentele conduse argumentat si tinand seama de toate posibilele contraexemple, specifica gandirii matematice, va fi benefica pentru rolul de mediator al presedintelui si il va ajuta sa ia deciziile corecte, mai ales in aceasta perioada in care societatea este atat de scindata. Constienti ca sarcina pe care si-a asumat-o nu va fi usoara, suntem alaturi de domnia sa si il asiguram de intreg sprijinul nostru.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare