![]() |
15.05.2025, 09:48 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Este Europa pe cale sa aiba un alt perturbator zgomotos la masa liderilor? Aceasta este cu siguranta temerea Bruxelles-ului, deoarece ultranationalistul de extrema dreapta George Simion este cotat cu sanse mari sa castige duminica presedintia Romaniei, scrie Politico intr-o analiza.
Oficialii europeni sunt deosebit de ingrijorati de faptul ca George Simion, in varsta de 38 de ani, se va alatura actualului duo de perturbatori - Viktor Orban din Ungaria si Robert Fico din Slovacia - in incercarea de a sabota ajutorul acordat Ucrainei exact in momentul in care UE doreste sa creasca presiunea asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului, scrie Politico in articolul principal de joi dimineata.
Daca Bucurestiul trece in tabara celor doi, ar fi o lovitura dura, deoarece Romania are o greutate geostrategica mai mare decat Ungaria sau Slovacia. Natiunea de la Marea Neagra, cu 19 milioane de locuitori, a fost, pana acum, un stalp solid al UE si al aliantei NATO.
Simion incearca rapid sa risipeasca temerile ca va zdruncina barca. El insista ca va fi un lider pro-UE si pro-NATO, care se aliniaza mai direct cu premierul italian Giorgia Meloni - o extrema dreapta pro-Ucraina - decat Orban sau Fico. El isi prezinta alianta cu miscarea MAGA a lui Donald Trump drept o modalitate de a mentine trupele americane angajate in Romania.
"Suntem un grup eurorealist, nu eurosceptic", a declarat Simion pentru POLITICO, adaugand ca el a imbratisat piata unica a UE ca un motor al bogatiei pentru romani.
Este, desigur, greu de imaginat ca Simion ar fi un partener natural pentru Orban, cel mai tenace rebel intern al UE. In timp ce Simion recunoaste ca Orban i-a servit drept "model", nu exista prea multa dragoste intre taberele nationaliste romana si maghiara, care sunt in conflict aprig in ceea ce priveste minoritatea maghiara din Transilvania, in nordul Romaniei.
Dar aceste tensiuni cu Orban nu inseamna ca toata lumea respira usurata la Bruxelles. Oficialii si expertii care au observat ascensiunea lui Simion - si au urmarit declaratiile sale uneori contradictorii - sunt sceptici ca acesta poate avea acelasi succes ca Meloni in ceea ce priveste integrarea agendei sale de dreapta in cadrul UE.
Acestia indica apelurile sale de a incalca legislatia UE, pretentiile sale teritoriale asupra Moldovei, o tara candidata la UE care se confrunta cu destabilizarea rusa, precum si opozitia sa generala fata de orice sprijin suplimentar pentru Ucraina, ca dovezi ca Simion va fi, in cel mai bun caz, un lider imprevizibil si, in cel mai rau caz, o sursa de divizare in cadrul blocului.
"Cred ca ar fi cu siguranta o figura perturbatoare in jurul mesei Consiliului UE si, potential, si in jurul mesei NATO", a declarat Oana Lungescu, fost purtator de cuvant al NATO si in prezent distins fellow la Royal United Services Institute.
"Pozitia sa pare foarte clara: in ceea ce priveste razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, el propune neutralitate pentru Romania - ceea ce este, desigur, incompatibil cu pozitia Romaniei atat ca stat membru al UE, cat si ca aliat NATO".
Simion neaga categoric ca este pro-rus, dar este "persona non grata" interzisa in Ucraina pentru promovarea unei "ideologii unioniste care neaga legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei". Partidul lui Simion, Alianta pentru Unirea Romanilor, este asociat cu o viziune iredentista a unei Romanii Mari care risca sa declanseze dispute teritoriale si un potential conflict cu Ucraina, Moldova si Bulgaria.
La conducerea Bucurestiului, el ar avea numeroase ocazii sa provoace probleme prin retragerea din operatiunile NATO de antrenament pentru ucraineni, prin obstructionarea trecerilor de frontiera si a fluxului de arme catre Ucraina si prin revenirea asupra rolului central al Romaniei in sprijinirea exporturilor de cereale din Marea Neagra.
La randul sau, Simion insista ca face presiuni asupra Kievului pentru a apara drepturile vorbitorilor de limba romana din Ucraina - un subiect pe care guvernul presedintelui Volodimir Zelenski a fost, in realitate, foarte dispus sa il abordeze.
Manfred Weber, seful partidului umbrela de centru-dreapta Partidul Popular European, a carui filiala din Romania se opune lui Simion, a preluat ingrijorarile lui Lungescu si a declarat ca Simion reprezinta "un risc pentru ceea ce cred".
Liderul PPE a respins orice comparatie intre Simion si Meloni, care ramane in mainstream-ul european in ciuda politicilor sale de dreapta dura de acasa.
Weber l-a acuzat, de asemenea, pe Simion ca "a lucrat impreuna cu [serviciile de securitate] ruse". Simion neaga acuzatiile potrivit carora s-ar fi intalnit cu spioni rusi in Ucraina in urma cu peste un deceniu.
Aceste ingrijorari nu par sa ii fi descurajat pe alegatorii romani, care i-au acordat lui Simion 41% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale. Acestea fiind spuse, candidatul populist a esuat saptamana trecuta in dezbaterea impotriva rivalului sau centrist Nicusor Dan, iar sondajele de opinie sugereaza ca avansul sau incepe sa scada. Sondajul POLITICO il plaseaza la doar 3 puncte procentuale in fata lui Dan, in timp ce cursa se indreapta spre ultima linie dreapta.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
15.05.2025, 16:40