×

Accesează
contul existent

Eveniment

Deficitul de cont curent a crescut in T1/2025 la 7,6 mld. euro, fata de 4,2 mld. euro in T1/2024....

Deficitul de cont curent a crescut in T1/2025 la 7,6 mld. euro, fata de 4,2 mld. euro in T1/2024. Deficitul comercial este principala cauza

15.05.2025, 08:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Deficitul comercial s-a majorat cu 2 mld.euro in primele trei luni, an/an, iar excedentul din balanta serviciilor s-a redus ¬ Astfel, deficitul de cont curent a crescut ¬ Leul s-a depreciat in ultimele saptamani, a trecut de 5 lei pentru un euro - nu este clar inca daca asta s-a petrecut din vointa Bancii Nationale, care a profitat de criza politica, sau este chiar efectul ce nu putea fi amanat din cauza acestor deficite imense.

Leul era supraevaluat, spune economistul Laurian Lungu. Si adauga el: "Cresterea de 2% fata de euro nu este mare. Este drept ca BNR a aparat ani de zile pragul de 5 lei pentru un euro - era o borna -, dar economia nu are inima. Nu stiu, teoretic e posibil ca BNR sa fi profitat, nu in sensul rau, de aceasta criza politica si sa fi lasat cursul sa creasca. Repet insa: o depreciere a leului cu 2% nu este ceva groaznic. Ori cu criza politica, ori fara, s-ar fi produs. Problema noastra este cea a deficitelor foarte mari".

Datele INS arata ca exporturile si-au reveni in martie. Exporturile au crescut cu 6%, dar importurile au crescut cu 8%. Pe primele 3 luni din an, exporturile au crescut cu 2,7%, dar importurile au crescut cu 8,1%. Asta face ca deficitul de cont curent sa creasca, iar acest deficit afecteaza cursul de schimb.

Iata ce arata datele BNR publicate ieri.

Deficitul de cont curent a crescut in primele trei luni din 2025 la 7,6 miliarde euro, comparativ cu 4,2 miliarde euro in ianuarie-martie 2024, dupa ce deficitul din schimburile internationale de bunuri s-a majorat cu 1,99 miliarde euro, iar excedentul din balanta serviciilor s-a redus.

Investitiile straine scad

Investitiile straine directe au insumat 1,67 miliarde euro (comparativ cu 2,48 miliarde euro in perioada ianuarie - martie 2024), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au insumat 2,97 miliarde euro , iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de minus 1,30 miliarde euro .

In cursul lunii martie deficitul a crescut cu 3,4 miliarde euro.

Balanta bunurilor a incheiat primele trei luni ale anului cu un deficit de 8,3 miliarde euro, iar cea a serviciilor a inregistrat un excedent de 2,3 miliarde euro, mai mic cu 503 milioane euro, an/an.

Cel mai mare excedent din zona de servicii se remarca in sectorul IT&C, de 1,5 miliarde euro, in usoara scadere fata de cel di perioada similara din 2024 (1,56 mld. euro), urmat de transport, cu 1,09 mld. euro. In acelasi timp, deficitul din sectorul turistic a crescut la 1,39 mld. euro (1,07 mld. euro in ianuarie - martie 2024).

Balanta veniturilor primare, care includ venituri din munca, venituri din investitii in active financiare (investitii directe, de portofoliu si alte investitii), a inregistrat un deficit de 1,56 mld. euro, in scadere cu 140 milioane euro fata de primele trei luni ale anului trecut.

Iar balanta veniturilor secundare, care includ transferuri curente private si transferuri ale administratiei publice, a trecut pe minus, cu un deficit de 138 milioane euro, fata de un excedent de 957 milioane euro in ianuarie-martie 2024.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare