![]() |
15.05.2025, 09:25 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-o companie, performanta nu este despre cine striga mai tare sau cine controleaza "grupul de control". Este despre cum creezi incredere sustenabila, cum construiesti un cadru de guvernanta in care valorile, etica si transparenta devin mai importante decat interesul personal de moment. Iar in Romania de astazi, mediul de afaceri intelege mai bine ca oricand ca nu putem avea companii performante intr-un stat condus ineficient.
In ultimii 30 de ani, de cand activez in diverse organizatii, multinationale, institutii financiare, firme antreprenoriale am vazut companii care au crescut spectaculos pentru ca au inteles ca guvernanta nu e o formalitate juridica, ci un mecanism viu, bazat pe principii clare: responsabilitate, transparenta, echilibru intre interese si, mai ales, o cultura a increderii. Am vazut si reversul, companii cu potential frumos, dar erodate de conflicte interne, decizii haotice sau lipsa unui cadru etic clar. De fiecare data, guvernanta a facut diferenta.
In opinia mea, acelasi lucru este valabil si pentru o tara.
Romania nu duce lipsa de inteligenta, resurse sau initiativa. Dar are un deficit cronic de incredere. Iar increderea, asa cum stim din mediul corporativ, se construieste. Prin consecventa, reguli clare si aplicate unitar. Prin lideri care isi asuma greselile, comunica deschis si actioneaza in interesul tuturor stakeholderilor, nu doar al "grupului de control". S-au facut multe greseli in politica ultimilor 30 de ani, erori, exagerari si minciuni, toate demonstrate in timp. Dar consider ca a fost un proces, un traseu inevitabil, avand in vedere unde eram in 1989 si unde suntem acum ca societate. Increderea a fost serios afectata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la speranta si incredere in guvernanti. Trebuie doar, atunci cand este momentul, sa ii alegem cu responsabilitate, pentru noi si pentru copiii nostri.
Mediul de afaceri romanesc este matur acum. Nu mai asteapta doar reduceri de taxe sau subventii. Activez intr-o organizatie care sustine mediul de afaceri din Romania. Iar impreuna, in board, am decis in anii anteriori sa nu mai solicitam reduceri de taxe sau beneficii pentru diverse sectoare de activitate. Am decis sa cerem guvernare performanta, cu etica si viziune, si cu stabilitate si transparenta. Vrem un stat care intelege ca deciziile strategice trebuie luate cu aceeasi rigoare cu care un board analizeaza un plan de investitii: pe baza de date, cu analiza de risc, cu asumare, nu doar cu promisiuni. Cine ar investi intr-o companie in care promisiunile sunt exagerate? Sa avem incredere in cei care au un plan, o structura, consecventa si promisiuni rezonabile. Sa iesim din competitia promisiunilor nefondate.
In boarduri, ne punem frecvent intrebarea: "Ce riscuri ne asumam daca luam aceasta decizie? Care este echilibrul dintre riscuri si beneficii?" Matricea riscurilor este actualizata in permanenta, iar managementul si asumarea riscurilor sunt elemente-cheie in conducerea performanta. In administratia unei tari, intrebarile ar trebui sa fie aceleasi. Doar ca, din pacate, raspunsurile sunt rareori evaluate cu aceeasi disciplina. Sunt constientizate riscurile la care este expusa Romania si, implicit, antreprenorii? Este constientizat riscul pentru fiecare familie, pentru copiii nostri?
Este timpul ca Romania sa adopte un model de guvernanta nationala inspirat din principiile guvernantei corporative. Nu in sens birocratic, ci ca mentalitate. Sa ne dorim lideri care stiu sa asculte, sa construiasca consens, sa accepte controlul si sa-si evalueze performanta pe criterii clare. Asa cum o facem noi, in companiile in care suntem responsabili in fata actionarilor.
Prezentul text nu este un manifest politic, nu reprezinta un indemn de vot pentru o parte sau alta. Este un apel la respect si profesionalism. Mediul de afaceri din Romania isi doreste o tara guvernata cu aceeasi seriozitate cu care ne conducem firmele. O tara care respecta principiile, nu doar legile. Care vede in guvernanta un pilon de incredere, nu o frana birocratica.
O guvernanta eficienta, fie ca vorbim de o companie listata la bursa sau de un stat european modern, are nevoie de un set clar de valori fundamentale: Integritatea, Transparenta, Responsabilitatea, Competenta, Respect. Aceste valori nu sunt idealuri teoretice. Sunt criterii concrete dupa care evaluam performanta in boarduri. Si pot sa devina criterii si pentru guvernarea unei tari.
Indemn sa votam. Sa alegem pentru noi si familiile noastre. Sa alegem asa cum simtim si cum ne dorim. Sa alegem oameni cu un set clar de valori - respectate, nu doar declarate. Cand votam, sa ne gandim la alte alegeri din viata noastra. Daca alegem un sofer sa ne duca copilul la scoala, il selectam pe cel care promite ca va fi un sofer bun? Sau pe cel in care avem incredere? Dar daca ne gandim la un doctor pentru copil? Pe cel care a gresit in trecut sau pe cel care isi pune toata fiinta sa ne salveze copilul?
Acum alegem un presedinte pentru copiii nostri. Eu voi vota cu gandul la copiii mei. Pentru ca ii iubesc. Si pentru ca trebuie sa-i protejez.
Din fericire, romanii sunt inteligenti. Si nu vor (mai) rata o ocazie ca sa ne fie tuturor mai bine.
Ciprian Ladunca este Managing Partner LCL Advisory, membru de board in diverse companii si Presedinte al Comitetului de Guvernanta Corporativa AmCham Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
15.05.2025, 11:08