×

Accesează
contul existent

Companii

Codasi la screening in Europa: romanii fac in medie doar cinci consultatii pe an la doctor, fata de...

Codasi la screening in Europa: romanii fac in medie doar cinci consultatii pe an la doctor, fata de sapte polonezii si noua ungurii. "Cresterea consultatiilor in ambulatoriu ar reduce numarul internarilor evitabile din spitale, dar si costurile."

18.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Romanii fac in medie doar cinci consultatii pe an, fata de sapte polonezii si noua ungurii, arata datele Eurostat. Austria conduce cu 12 consultatii pe an pe cap de locuitor. Acest indicator este un barometru al accesului pacientilor la serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu. Desi se vorbeste de ani de zile de preventie si nevoia de screening, in realitate cei mai multi pacienti cu greu reusesc sa isi faca un consult cardiologic, un EKG sau o ecografie de inima, desi bolile cardiovasculare reprezinta prima afectiune ca mortalitate in Romania. "Ambulatoriul de spital reprezinta acum 5% din totalul consultatiilor care se fac in tot sistemul de ambulatoriu. Prin cresterea consultatiilor in ambulatoriu s-ar reduce numarul internarilor evitabile in spitale si costurile s-ar reduce", a spus Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu. Casa a decontat anul trecut 3,6 miliarde pentru asistenta medicala de specialitate in ambulatoriu, in crestere cu 33% fata de anul anterior. Spre comparatie, pe serviciile medicale din spitale a decontat 18 mld.lei, arata datele publice de la CNAS. Romania are infrastructura publica de ambulatoriu, respectiv 353 de ambulatorii integrate spitalelor de stat, dar foarte putine sunt functionale pentru ca cei mai multi medici aleg sa consulte pacientii in privat, contracost. Recent, Alexandru Rogobete, ministrul sanatatii, declara ca va creste programul de lucru in ambulatoriile de specialitate care functioneaza in cadrul spitalelor si ca medicii vor asigura activitatea in ambulatoriu in doua ture pentru a degreva zona de urgente.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare