×

Accesează
contul existent

Opinii

Corneliu Manole, investitor BVB: Ignorati zgomotul politic de fundal, urmeaza cea mai ampla...

Corneliu Manole, investitor BVB: Ignorati zgomotul politic de fundal, urmeaza cea mai ampla perioada de formare de capital din istoria Romaniei

25.06.2025, 11:43 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In limbajul investitiilor, a fi "long" presupune detinerea unui activ pe termen lung, avand convingerea ca pretul acestuia va creste in timp si va genera un profit la vanzare. Strategia se aplica in general actiunilor, dar cum ar fi sa extindem aceasta abordare la nivelul unei tari?

Romania a traversat recent o perioada dificila din punct de vedere politic, marcata de un ciclu electoral intens si de o criza bugetara dublata de un deficit de incredere, evolutii care au afectat negativ perceptia generala asupra tarii, inclusiv in randul investitorilor. Narativul de succes si crestere de altadata a fost rapid inlocuit de o retorica tot mai pesimista.

Personal, nu impartasesc aceasta viziune - din contra, cred ca urmatorul deceniu are potentialul de a fi cel mai bun de pana acum pentru economie si pentru piata de capital.

Dincolo de evolutia PIB, avutia nationala reprezinta un indicator esential al potentialului de crestere economica pe termen lung. Aceasta cuprinde ansamblul activelor economice acumulate de-a lungul timpului, de la capitalul fizic si financiar pana la cel uman. Pariul meu este ca in urmatorii zece ani vom asista la cea mai ampla perioada de formare de capital din istoria Romaniei, cu un impact direct asupra afacerilor companiilor, inclusiv a celor listate la bursa.

Doar in ceea ce priveste marea infrastructura (capitalul fizic), mentinerea ritmului actual de investitii ar putea conduce la atingerea unui stoc de 3.000 km de autostrazi si drumuri expres, mai mult decat o dublare a retelei existente. Pe langa aceste proiecte rutiere, se deruleaza sau sunt planificate investitii semnificative in modernizarea si extinderea aeroporturilor, infrastructurii portuare si facilitatilor logistice. In total, vorbim de zeci de miliarde de euro, provenind atat din fonduri publice, cat si private.

Aderarea deplina la spatiul Schengen va aduce beneficii care depasesc castigurile imediate pentru transportatori. Pe termen mediu si lung, eliminarea controalelor la frontiere, coroborata cu dezvoltarea infrastructurii, va stimula competitivitatea companiilor exportatoare si va crea un avantaj suplimentar in atragerea investitiilor straine. Mai important, poate facilita stabilirea unor hub-uri logistice regionale destinate deservirii zonei de sud-est a Europei, o piata de 100 de milioane de consumatori. DP World, una dintre cele mai mari companii de logistica din lume, vede deja Romania ca un punct de legatura strategic si un hub de tranzit intre Europa de Vest, Europa de Est si Asia.

Iar in sectorul energetic, operationalizarea proiectului Neptun Deep in 2027 va pozitiona Romania ca lider incontestabil in productia de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene. Aceasta investitie strategica ofera o oportunitate unica de reindustrializare prin utilizarea inteligenta a resurselor de gaz in produse cu valoare adaugata. Semnalul a fost dat deja de Romgaz, care este in discutii pentru preluarea combinatului de ingrasamant Azomures.

Sunt doar cateva exemple care ne ofera un indiciu despre amploarea fara precedent a investitiilor curente sau planificate. Daca privim aceste investitii drept active productive, ele se afla abia la inceputul procesului de generare a beneficiilor economice. Pe termen lung, impactul lor se va resimti in lant in toate sectoarele economiei, dinamizand comertul, investitiile, exporturile.

Privind inapoi, nimic nu prevestea in 2014, cand Romania tocmai iesea din acordurile cu FMI, ca vom intra intr-un ciclu de crestere care ne va apropia de media economica a UE, lasand in urma noastra tari ca Grecia, Ungaria sau Croatia. Si asta pentru ca efectul economic de compunere al unei cresteri constante se aplica si in cazul tarilor, nu doar al companiilor: poate parea modest la nivelul unui an calendaristic, dar acumularea lui in timp genereaza transformari economice majore pe termen lung.

Aderarea Romaniei la OCDE in 2026 sau 2027, clubul select la care aspira majoritatea economiilor lumii, va reprezenta 'cireasa de pe tort', incununand evolutia economica remarcabila din ultimele doua decenii, comparata recent de reprezentantul FMI pentru Europa Centrala si de Est cu parcursul spectaculos al Coreei de Sud.

Howard Marks, fondator al Oaktree Capital si o legenda in lumea finantelor, a oferit probabil cea mai simpla si clara definitie a investitiilor: plasarea capitalului pentru a profita de evolutiile pozitive viitoare. Din acest punct de vederea, consider ca Romania va ramane, si in deceniul care urmeaza, o tara cu un potential considerabil, un loc in care merita sa-ti plasezi capitalul, cu perspectiva unor randamente peste media europeana si chiar globala.

Corneliu Manole, 44 de ani, este un investitor individual, cu o experienta de 14 ani pe piata de capital locala. Acesta detine un portofoliu diversificat, multisectorial, exculsiv pe BVB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare