×

Accesează
contul existent

Opinii

Vine aceasta casta, care schimba functiile de la o institutie de stat la alta, sa ne spuna astazi...

Vine aceasta casta, care schimba functiile de la o institutie de stat la alta, sa ne spuna astazi ca traim pe datorie? De ce nu spuneti ca voi traiti pe datorie? De ce nu spuneti ca sectorul privat produce valoare? Ca produce surplus? De ce nu spuneti ca persoanele fizice si juridice au in banci astazi 130 de mld euro si credite luate doar de 70 mld euro de euro?

02.07.2025, 12:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Incepand din ziua in care premierul Bolojan a anuntat ca taie bursele elevilor, ca prima masura pentru corectarea deficitului bugetar, tot mai multi se intreaba in Romania: daca pana acum cateva luni ne spuneati cat este de bine si ce crestere extraordinara ne-a adus Uniunea Europeana, si ca trebuie sa aparam ce ne-a adus Uniunea Europeana si sa votam cu cine trebuie, atunci de ce este asa de rau?

De ce este asa de rau incat restructurarea trebuie sa inceapa cu bursele copiilor?

Parca Romania, ne-a spus Banca Nationala, ajunsese cu paritatea puterii de cumparare inaintea Greciei, Portugaliei, Poloniei. Daca toate aceste reusite trebuiau aparate, cum de astazi mai avem un pic si nu mai poate functiona statul, nu mai poate functiona tara, pentru ca o sa cadem in categoria x sau y a agentiei z sau t?

Vine domnul Alexandru Nazare, ministru al Finantelor, din boardul BNR, sa ne spuna ca toata cresterea economica este falsa si ca traim pe datorie?

Dar unde a fost domnul Alexandru Nazare pana acum? A fost in America, la Londra si a aterizat ieri in Romania? Nu a fost el ministru al Transporturilor, al Finantelor, parlamentar, si a trait o viata doar din banii statului?

Vine aceasta casta, care schimba functiile de la o institutie de stat la alta, sa ne spuna astazi iar si iar ca traim pe datorie?

De ce nu spuneti ca voi traiti pe datorie? De ce nu spuneti ca sectorul privat produce valoare? Ca produce surplus. De ce nu spuneti ca romanii, persoane fizice si juridice, au in banci astazi 130 de miliarde de euro si credite luate doar de 70 de miliarde de euro?

In 2014, la cativa ani dupa criza din 2008-2009, care a mancat ani din viata romanilor, depozitele erau de 50 de miliarde de euro si creditele de 40 de miliarde de euro. Deci romanii, persoane fizice si juridice, pun deoparte 8 miliarde de euro pe an suplimentar in banci.

Aceasta tara are puterea de a economisi si de a-si administra cu chibzuinta resursele din privat, iar daca bancile si-ar face datoria si ar finanta cu adevarat economia, nici nu ar fi nevoie de bani europeni.

Se discuta in aceste zile de Programul de Redresare si Rezilienta - vestitul PNRR. Dar unde este redresarea, cand desi am luat 13 miliarde din acesti bani, cresterea economica de dupa pandemie a scazut de la 3%, la 0,2% in primul trimestru din acest an si probabil ca vom avea scadere economica in T2?

Redresare nu inseamna crestere? Inseamna scadere economica? De ce nu se vad acesti bani in cresterea economica? Poate ca mai mult finanteaza importuri si nu ai productie locala.

Se plangea recent un vicepresedinte de multinationala din industria berii ca nu mai sunt consumatori, ca demografic suntem in scadere. Pai cum sa ai consumatori daca nu ai si producatori? Daca din 50 de fabrici, cate avea Romania in anii 90, acum au ramas 5?. De unde consumatori?

Cum poti sa ai consum fara productie?

Acum si-a dat domnul Nazarie seama ca ceva nu functioneaza in acest model?

Parca incet, incet, vin sa se puna pe piata idei din partea cealalta a baricadei. Parca ne mergea bine. Cine a castigat alegerile nu a scris in program ca va incepe taierea risipei de la bursele copiilor, ci dimpotriva, va suplimenta veniturile pentru educatie.

Cum de merg finantele atat de prost cand profiturile bancilor au fost record in 2024, de trei ori mai mari decat in 2021?

Cum de suntem gata sa ne ducem in "junk", cand cifra de afaceri totala a companiilor din Romania a fost record in 2023 si 2024, iar profiturile totale ale companiilor din Romania sunt de 4 ori mai mari decat in urma cu 7-8 ani? Unde sunt banii?

Cum ne ducem in "junk", cand banii cheltuiti pe turism in strainatate au fost de 10 miliarde de euro in 2024, de 10 ori mai mult decat in urma cu 10 ani?

Nu mai vorbeste nimeni de crestere economica si de relansare? Nu mai vorbim de recuperarea decalajului fata de zona euro? Peste tot auzim doar vaicareli si drobul de sare.

Nu trebuie sa fii doctor in economie sa alegi cea mai simpla solutie - cresterea TVA - ca sa aduci bani la buget.

Despre evaziune fiscala mai vorbeste cineva in afara de vorbitul in lozinci? Despre directorii din ANAF, pe care nu-i mai schimba nimeni de zeci de ani, despre cumetriile de la nivel local, despre apartamentele cumparate pe firma, despre faptul ca nu dar la benzinarie, dar in aproape orice magazin esti intrebat daca vrei sa-ti pui cheltuielile pe factura, mai intreaba cineva?

Despre multinationale precum Profi, care declara de 7 ani pierderi in fiecare an, si totusi este cumparata cu 1 miliard de euro, nu mai intreaba nimeni? Unde este valoarea acestei companii cand ea a raportat constant pierderi?

Daca primii 4 retaileri din Romania, cu afaceri de miliarde de euro, sunt pe pierderi, cum poate statul roman sa fie pe profit? De unde?

Poate ca ar fi cazul sa privim dincolo de aceste minusuri si plusuri.

O tara este o aliniere la un sistem de valori, nu un cont de profit si pierderi.

In anii '90, Romania nu avea niciun ban, in '99 veneau la scadenta 3 emisiuni de obligatiuni, inflatia era la peste 100% pe an.

Astazi, cu profituri bancare record, cu profituri record ale companiilor, cu zeci de miliarde in conturi, este sfarsitul lumii?

Unde sunt mesajele de incredere? Chiar am uitat atat de repede de noiembrie 2024? Ati ajuns sa luati mesajele celor despre care spuneati ca ne vor conduce la catastrofa?

Avem nevoie de viziune, de incredere, de forta, nu de razboinici cu sporurile si cu canapelele din sediul Guvernului.

In loc sa discutam despre Sidex, despre industria navala din Romania, despre industria siderurgica, despre finantarea Reactoarelor 3 si 4, despre mari proiecte de infrastructura care sa mobilizeze resursele acestei tari, actualul guvern se pierde in razboiul de gherila a unei birocratii pe care, de altfel, a si creat-o.

Romania vrea sa respire, nu sa se uite cum strange mai bine praful pe la colturi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare