×

Accesează
contul existent

Opinii

Cristian Tudorescu, consultant financiar: Nedreptati acceptabile - cate dintre acestea se vor...

Cristian Tudorescu, consultant financiar: Nedreptati acceptabile - cate dintre acestea se vor implementa pentru a iesi din fundatura in care ne aflam?

02.07.2025, 10:18 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Suntem in situatia in care, noi ca societate, va trebui sa acceptam unele ajustari de cheltuieli si de fiscalitate, sau unele taieri, ca parca suna mai dur asa. Eu continui sa le spun ajustari, pentru ca stiu ca exista si varianta mai dura, daca nu o acceptam pe aceasta de acum.

Am putea vorbi cateva luni bune despre cine ar trebui sa suporte mai mult. De ce "noi", sau de ce tot "noi" si de ce nu "ei"? Care "noi" si care "ei", asta tine mai degraba de perceptia subiectiva a fiecaruia, de unghiul din care priveste. Cert este ca, per total, daca nu acceptam inclusiv niste nedreptati, asa cum le-am putea percepe subiectiv, s-ar putea ca in 3 luni sau in 6 luni sa pierdem toti mai mult decat avem acum iluzia ca putem apara.

Cateva exemple din aceste zile:

a) se discuta redimensionarea cheltuielilor cu bursele scolare. "de ce se incepe cu elevii si studentii", nu-i asa? Si de ce nu se incepe din partea cealalta. Care parte cealalta? De la "ei". M-am uitat la o statistica ce arata ca numarul beneficiarilor de burse de merit a crescut cu mai mult de 50% in ultimii 2-3 ani: https://www.edupedu.ro/pervertirea-meritului-prin-acordarea-burselor-pe-sistemul-ligia-deca-peste-jumatate-dintre-elevii-din-clasele-vi-xii-primesc-bursa-de-merit-iar-circa-600-000-au-avut-anul-trecut-me/

S-au desteptat brusc noile generatii in 2 ani? Sau mai degraba au crescut in mod nenatural mediile de 9.50 pentru a primi bursa de merit? Daca sunt atat de merituoase, atunci poate ar trebui sa vedem in rezultatele de la bacalaureat o promovabilitate in crestere.

b) se intentioneaza taierea unor sporuri si a tichetelor de vacanta in sectorul bugetar: in unele cazuri spor de antena sau "spor de fonduri europene", sau limitarea sporului de conditii vatamatoare si asa mai departe. In acelasi timp, sindicalistii amentinta cu greve, ca asa stiu ei sa raspunda in astfel de situatii. Domnul Bogdan Hossu de la Cartel Alfa este intotdeauna primul care anunta proteste sindicale in toata tara. Asa se santajeaza cetatenii unei tari, asa se santajeaza Guverne, prin amenintari cu blocarea diverselor servicii publice. Pentru ca pot.

Nici la taierea sporurilor nu stim daca se procedeaza corect in toate cazurile. Insa revenind la ideea ca nu ne mai permitem atatea bonusuri si atatea subventii in economie, va trebui ajuns la un compromis care mai degraba sa ajute procesul de justare, decat sa il incurce.

c) venind acum catre antreprenorii mici, regimul acela extrem de farovabil in care cu 8% se scoteau banii din firma (3% pe venituri de firma fara salariati si 5% pe dividende) este istorie. Si toti antreprenorii stiau ca este nesustenabil.

In noua realitate, aceea a unui impozit de 16% pe profit, 16% pe dividende si 10% CASS pentru asociatii persoane fizice atunci cand scot dividende, plafonat pana la un anumit prag de salarii minime, fiscalitatea micilor afaceri incepe sa semene cu cea din Europa Centrala.

M-am uitat de curiozitate cu cat ar ramane dintr-un profit brut de 100.000 de euro un antreprenor din Romania versus unul din Polonia. In Romania cu circa 68 de mii de euro dupa ce plateste si CASS-ul, iar in Polonia cu circa 73 de mii de euro. Desigur, mai exista si varianta sa actionezi impotriva statului roman, care si asa n-a facut nimic pentru tine, si sa iti faci firma in Bulgaria. Impozitele pe profit, pe dividende si CASS-ul care ar fi platit in Romania ar totaliza cam 20%, deci ai ramane cu un 80 de mii de euro. Iata cum mai ramai cu 7 mii de euro in plus, pentru ca ai fost inteligent si ti-ai facut firma in Bulgaria.

d) la orice propunere de ajustare, de pe oriunde am discuta, replica instantanee este: "dar de ce nu se taie pensiile speciale". Nici asta nu stiu, ar trebui sa intrebam Curtea Constitutionala, aflata in conflict de interese atunci cand membrii sai trebuie sa decida asupra propriilor privilegii.

e) daca vedem ca dispare vreo sinecura de 8.000 de euro sau 12.000 de euro de pe la o companie de stat - vezi Eximbank, vezi STB - deja incadram asta doar la PR de suprafata, sa se bucure un pic poporul. Sigur vor fi niste procese pe care le vor castiga cei pagubiti, nu-i asa? Mai bine nu se apucau de taiat, cum ar spune unii sau altii, ca oricum nu ajuta la nimic.

f) CASS la pensiile de peste 4.000 de lei: stim ca in Romania doar un pic peste 6 milioane de cetateni contribuie la sistemul de sanatate, in timp ce avem pretentia ca noi cei 18 milioane sa beneficiem cat mai mult de serviciile decontate de Casa de Asigurari. Cei 6 milioane contribuie doar in viata profesionala activa, iar la pensie nu mai contribuie, tocmai atunci cand nevoia de servicii de satatate se amplifica. Pana sa discutam daca aceste servicii publice sunt bune sau vor fi mai bune in viitor, trebuie sa rezolvam ecuatia: mai multi dintre noi sa contribuie. Poate pentru unii suna a nedreptate ca pensiile sa suporte contributii la asigurarile de sanatate, insa in logica de mai sus, era normal sa ajungem si in acest punct.

Si nedreptatea suprema:

g) in calitate de consumatori, probabil nu vom putea evita nedreptatea ca TVA-ul sa creasca la 21% spre toamna sau de la anul. Doar ca si aici, va fi o nedreptate acceptabila, prin comparatie cu cealalta varianta. Alternativa este sa ne cramponam de a nu creste TVA-ul cu 2%, ceea ce naste riscul de a pierde mult mai mult: un downgrade al agentiilor de rating in aceasta toamna ar duce cursul de schimb la 5.5 RON, iar un euro cu 10% mai sus se traspune intr-o inflatie de 3-5%; apoi imprumuturile pentru orice devin mai scumpe cu cateva procente. Per total, am pierde mai mult decat acel +2% de la TVA-ul marit la 21%.

Da, stiu ca peste jumatate de an sau un an vom avea aceeasi perceptie, ca "marii hoti" tot nu vor fi prinsi. Sigur vom mai afla despre cate o sinecura de mii sau zeci de mii de euro pe la cate o companie sau institutie. Sigur vom suspecta evaziunea fiscala din diverse zone - despre unele cazuri vom afla, despre altele doar vom banui.

Dar, in final, este despre ce nedreptati vor fi acceptabile acum.

Cristian Tudorescu - consultant financiar pentru companii din economia romaneasca

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare