![]() |
09.05.2025, 20:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Toata lumea vorbeste despre educatie financiara, despre educatie antreprenoriala si educatie in cariera, leadership. Din ce in ce mai multi vor sa-i invete pe ceilalti ce inseamna acest lucru. Este plina piata de consultanti, experti, coach etc. Si chiar e bine ca este asa, pentru ca avem de unde alege.
Educatia financiara incearca sa schimbe, la inceput, ideea noastra de economisire si, poate, de in-vestitie.
Se spune ca daca vrei sa ai bani pe termen lung, din suma de bani pe care o castigi acum o parte trebuie sa se duca in economii sau investitii, inainte de a incepe sa aloci bani catre celelalte cheltuieli. Noi, de obicei, cheltuim si platim ce trebuie, si, daca mai ramane ceva - daca -, ne putem gandi sa punem de-oparte.
Cand vorbim despre economii, intelegerea este ca vei castiga o anumita dobanda, iar principalul este garantat, fie prin depozit, fie prin titluri de stat - noua pasiune a romanilor.
Cand vorbim despre investitii, castigurile pot fi mai mari decat o dobanda la banca sau la titluri de stat, dar principalul, adica suma investita, s-ar putea sa creasca sau sa scada.
Cand investesti intr-o actiune, poti sa-ti iei dividendul, daca firma il plateste, dar pretul actiunii poate varia de pe o zi pe alta, poate sa creasca sau sa scada.
De-abia in ultimul timp noi am inceput sa facem distinctia intre cele doua notiuni, economisire si in-vestitie, ceea ce este un pas inainte.
Dar sa nu uitam ca cel mai important lucru ar fi ca dintr-un salariu lunar, dintr-un venit lunar, inainte de a cheltui banii, sa pui bani deoparte. Si dupa aceea, in functie de ce ramane, sa-ti ajustezi cheltuielile si platile.
In privinta educatiei antreprenoriale, am o perspectiva putin diferita fata de cea a expertilor. Nu am facut niciodata vreo afacere, nu sunt antreprenor, nu am avut vreodata o companie, nu am pus pe piata nicio idee de business, asa ca vorbesc ca un nonexpert.
Cu cat stii mai multe despre antreprenoriat, cu cat citesti mai mult despre cum sa faci o afacere, cu atat iti reduci sansele de a incepe o afacere si, mai ales, de a face o afacere cu ceva succes. Cu cat citesti mai mult si auzi mai multe despre cum arata o afacere in interior, in back-office, cu atat te poate face sa renunti.
Bucataria interna a unei afaceri este coplesitoare si, la inceput, cand lucrurile nu merg - si, de cele mai multe ori, nu merg -, foarte multi renunta. O afacere incepe mai mult din curaj, fara prea mari repere de P&L, fara nimic. Pur si simplu o incepi si, dupa aceea, vezi cum merge, vezi de ce ai nevoie si cum poti sa ajungi acolo.
Daca citesti inainte sau auzi despre problemele de cash de la inceput, cand ai zero lei capital si nimeni nu te imprumuta, te apuci cu mainile de cap. La inceput, mai mult trebuie sa cheltuiesti bani pe care nu ii ai, adica trebuie sa incepi un business mergand operational pe datorie, iti platesti furnizorii mai incolo, te platesti pe tine mult mai incolo si faci rost de bani si mai incolo.
Daca afli dinainte despre aceste lucruri, te ingrozesti. Mai bine nu incepi afacerea.
Nu multi au curajul de a porni ceva, doar cu o idee in cap, mergand pe ideea ca lucrurile se vor rezolva pe parcurs.
Toate povestile cu antreprenori sunt frumoase, toate ideile de business sunt valoroase, dar, la inceput, cu cat stii mai putin despre business, cu atat ai sanse mai mari sa mergi inainte cu ideea ta si, poate, sa castigi in final. Cateodata poti sa ai succes, cateodata nu.
Daca nu ai bani de acasa sau de la altcineva, activitatea economica pe datorie, pe plati amanate sau pe care nu le mai platesti niciodata este baza pe care te sprijini intr-o afacere.
In ceea ce priveste zona de leadership, unde toata lumea este experta, totul tine in primul rand de curajul pe care il are cineva de a sta in fata, de a face el lucrurile sau de a-i pune pe altii sa faca acele lucruri. Toata lumea crede ca liderii, ca leadershipul inseamna cunostinte, knowledge, educatie etc.
Este un lider cel care stie cel mai putin sau chiar deloc, dar are "tupeul" sa vorbeasca despre acel lucru si sa-i puna pe altii sa execute.
Leadershipul inseamna sa stai in fata, in primul rand, stiind ca stii cel mai putin, dar sa ai incredere in tine ca ceilalti din spatele tau, care stiu mai mult, te vor sustine.
Leadershipul inseamna sa te uiti tot timpul inainte, sa nu fii prizonierul trecutului, sa crezi cel mai mult dintre toti ca vei ajunge undeva.
Foarte multi oameni isi dau seama ca nu pot sa fie lideri, ca n-au acest tupeu, si prefera sa ramana in spatele unui lider. Pana la urma, nu trebuie ca toata lumea sa fie lider.
E frumos cand auzim despre leadership, mai greu este cand ar trebui sa-l aplici.
Nu stiu cum ar arata o societate educata financiar, cu educatie antreprenoriala si care "bubuie" de lead-ership. Dar asa ceva nu exista.
Dar este bine cand auzim povesti despre aceste lucruri.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
11.05.2025, 23:46