![]() |
27.06.2025, 13:32 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
De cand a inceput discutia legata de taierea burselor elevilor ma tot intalnesc cu anormalul. Este peste tot, in declaratii, in comentarii.
Cel mai recent, citat de Hotnews, presedintele Nicusor Dan afirma: "Mi s-a spus ca sistemul de burse pe care il avem noi in preuniversitar nu exista nicaieri in Europa si ca e anormal sa numesti de merit ceea ce iau 30% dintre elevii din sistem".
Domnule Presedinte, domnule Ministru al Educatiei, stiti ce este cu adevarat anormal si nu exista nicaieri in Europa: scoala in trei schimburi in capitala tarii, copii si profesori plimbati printre sedii pentru ca nimeni nu se apuca sa le renoveze scoala, elevi de 11-12 ani care termina cursurile la ora 19 si incep la ora amiezii, care nu au mese de pranz si nici pauze la scoala. Elevi care invata in containere modulare pentru ca nu sunt alte solutii pentru ei.
Asta este anormal si ar fi bine sa vi se spuna.
Si stiti ce mai este anormal? Ca nu va pasa. Ca atunci cand vi se spune, ne raspundeti ca infrastructura scolara nu este treaba dumneavoastra. Ca este treaba primarilor. De zeci de ani aceste pase intre institutii care nu arata altceva decat nepasare. Si asta este anormal. Pentru ca daca v-ar pasa, nu ar conta a cui e treaba, ci cum putem sa nu mai ajungem in astfel de situatii. Cum putem rezolva!
Si ar mai fi ceva anormal: sistemul in sine, acela in care pivotam, schimbam, organizam, dezorganizam, acela in care fiecare ministru vine cu variante noi si imbunatatite despre cum se poate face, cat e norma didactica, cat sa stea profesorul in scoala, un sistem in care evaluarea nationala se schimba periodic si tot nu am gasit varianta buna, in care "integram" elevi cu nevoi speciale fara sa asiguram si un suport pentru reala integrare a acestor copii. Si lista este lunga aici.
Sigur stiti, si nu trebuie sa vi se spuna, cat este alocatia pentru copiii de scoala in Romania. 60 de euro. Acestia sunt banii pe care statul il acorda unui elev. 292 de lei.
Vi s-a spus si cat este alocatia in Germania, Italia sau Franta? Tari la care ne raportam cand vine vorba despre sistemul anormal de burse, dar care isi sprijina copiii in multe alte moduri.
In Germania alocatia este 255 de euro. Dar stiti ca in Germania, de la trei copii in sus alocatia creste? Se incurajeaza astfel natalitatea. La noi a scazut cu 30% in ultimul deceniu.
Poate ar fi bine sa vi se spuna si asta pentru a vedea ca Romania este un stat anormal.
Pentru ca in Romania acoperierea deficitului bugetar a inceput de la copii. De la viitor. Criza li se datoreaza. Produc deficite. Si atunci trebuie sa fim solidari, decenti si sa intelegem ca educatia poate sa mai astepte. Pentru ca este criza.
Ieri, intr-o conferinta de presa organizata de ministrul educatiei, Alexandra Matei, jurnalist al ZF a intrebat "Ati anuntat ca urmeaza sa taiati bursele elevilor. Ati luat decizia asta la final de an scolar, nu la inceput. Cum i-ati raspunde dvs. acum unui elev cu media 9,80 care nu mai ia bursa conform criteriilor anuntate".
"Si eu am fost elev. In 2020 au fost zeci de mii de copii care au mers la scoala cu drag fara sa ia bursa. Sistemul nostru de burse nu trebuie sa fie o finantare paralela a invatamantului gratuit. Copiii trebuie sa mearga la scoala intr-o logica a invatamantului obligatoriu si gratuit. Bursele sunt situatii de exceptie pentru a incuraja procesul educational. Tin la cele sociale pentru ca avem abandonul scolar atat de mare, iar pe cele de merit trebuie sa le ducem la merit. Eu cred ca 15% dintr-o clasa cu cea mai mica medie de 9 cred ca pentru o bursa de merit este un lucru decent."
Aceasta logica a invatamantului obligatoriu si gratuit face ca zeci de mii de copii sa se piarda in fiecare an inainte de clasa a noua. La 15 ani. In declaratii suntem cu totii interesati de subiect, in practica mai deloc. A fost gasita vreo solutie pentru acesti elevi, pentru integrarea lor?
Bursele sunt o finantare paralela a invatamantului gratuit, spune Daniel David, dar stie statul roman cat aloca el pentru un copil pe parcursul a 18 ani? Si cat aloca statul german sau cel francez cu care ne comparam?
Jurnalistii intreaba de analize de impact privind modul in care actualul sistem de burse s-a vazut in rezultatele elevilor.
Cum raspunde ministrul educatiei Daniel David? Cu date? Nu, cu intrebari adresate jurnalistilor: "Spuneti-mi, prezenta la bacalaureat prin raportare la cati au terminat liceul are vreo modificare spectaculoasa, importanta? Rezultatul la bacalaureat, procentul de succes a avut vreo modificare importanta? Acea generatie a prins doi ani cu bursa, timp in care elevii au fost bine sustinuti si au avut vreme sa se pregateasca pentru bacalaureat", a spus David ieri, in conferinta de presa organizata pentru a anunta masurile de criza din educatie.
Ramona Cornea si Alexandra Matei au raspuns cu cifre: de la 45% ponderea celor care s-au pierdut pe drum din generatia care a dat bacul in 2022, la 40% in acest an. Ultimii doi ani au fost de altfel singura perioada din ultimul deceniu in care ponderea a scazut sub 40%. O fi bine? Este o modificare importanta?
https://www.zf.ro/eveniment/cand-realitatea-contrazice-discursul-daniel-david-spune-ca-bursele-22841687
Daca tu, ca tara, te uiti la viitor si iti pasa, ultimii de care te atingi in orice criza sunt copiii, indiferent cat de "anormale" ti se par "privilegiile" lor. Atunci cand ai epuizat toate celelalte optiuni, ai strans de peste tot ce se putea strange si nu mai ai alta cale, abia atunci ai putea sa incepi sa te gandesti cum poti taia de la ei.
Si nu, nu este anormal sa numesti merit rezultatele unor copii care invata si obtin la finalul anului medii de peste 9.50 la un cumul de 15-16 materii. Ca sunt o treime, doua treimi sau 100%, daca ei au aceste rezultate la scoala ei merita mai mult decat sa le spui ca este criza si ca asta nu-i performanta.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
02.07.2025, 12:30