![]() |
21.05.2025, 14:57 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Nicusor Dan, la intalnirea de astazi cu mediul de afaceri reprezentantii acestuia nu au sa-ti spuna ca Ungaria a insfacat o investitie industriala Lego. Si nici ca Ungaria va deschide in curand o fabrica CATL de 6 miliarde de Euro, unde se vor fabrica baterii electrice care se incarca in 5 minute. Si nici ca BYD a anuntat ca va face din Ungaria o baza operationala pentru asamblarea si distributia celebrelor masini electrice pe baterii.
Colegii mei din Ungaria imi spun ca tara-sora si-a facut o traditie din a atrage investitii industriale mari. Ungaria are o strategie industriala de la care nu s-a abatut, s-a concentrat pentru a finanta investitii in automotive, stiintele vietii si energie. Noi suntem bombardati cu tot felul de grozavii despre Ungaria cea dictatoriala, cea nedemocratica, cea nefrecventabila, etc., in vreme ce marile companii internationale se bulucesc sa isi faca baze de productie acolo pentru a deservi intreaga Uniune Europeana, inclusiv Romania.
Iar cealalta tara-sora, Turcia - si despre ea auzim aceleasi grozavii - a vazut Romania ca pe o baza de productie pentru marile lor companii de unde sa livreze in Uniunea Europeana. Ii multumim, sa vina mai multe companii turcesti in Romania, se ocupa cineva de asta?
Si, daca vorbim de tari-surori, s-o luam pe cea mai draga noua. Romanii au auzit de oameni celebri de cultura si sport din Franta, dar au auzit si de Total, Dior, L'Oreal, Renault, Alcatel, Sanofi, Dassault Systems, Elf, Danone, multinationalele celebre din hexagon. Francezii au auzit despre oameni celebri de cultura si sport din Romania, dar le va veni foarte greu sa numeasca o singura companie de la noi din tara.
Romania nu a pierdut batalia reindustrializarii, fabrici, uzine si combinate, cat vezi cu ochii, dar in acest moment nici macar nu s-a asezat la coada sa bata la usa marilor companii din Statele Unite, China, India, Coreea de Sud, Turcia, pentru a aduce investitii industriale de unde sa deserveasca intreaga uniune.
Pe termen imediat si urgent, evident, va trebui sa tinem Romania pe linia de plutire, sa corectam deficite, sa scadem cheltuieli, sa revizuim taxarea, bla, bla, bla.
Pe termen scurt si mediu insa va trebui sa avem un plan sa stavilim economia subterana (locul 2 ca procent din PIB in Europa, dupa Albania) si sa reducem deficitul de balanta comerciala (locul 10 in lume, un pic in urma Greciei).
Adica un plan de crestere a competitivitatii economice in trei puncte:
¬ O strategie de productie industriala in domenii pe care sa le declaram de importanta nationala si in care sa formam sau atragem capital;
¬ O strategie de resursa umana prin care sistemul de educatie sa livreze personal specializat si calificat pentru aceste domenii - ingineri, ingineri, ingineri:
¬ O strategie de pregatire economica a diplomatilor Romaniei care sa devina astfel agenti de vanzari in tarile unde activeaza.
Avem nevoie de o generatie proaspata de oligarhi din industrie pentru ca oligarhi din imobiliare, importuri si divertisment avem destui.
Nicusor Dan, o recomandare pentru urmatoarea intalnire cu mediul de afaceri, oricand va fi aceasta. Cere de la ANAF top 50 sau top 100 companii industriale cu cel mai mare profit raportat in Romania si cheama-le la Cotroceni ca sa vezi cu ce le poti ajuta pentru a performa si mai bine. Scolile, spitalele, seniorii, strazile, securitatea - nu sunt finantate din cifra de afaceri a companiilor, ci din impozitul pe profit pe care il platesc in Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.