![]() |
13.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In Europa de Est se duce un mic razboi comercial care are drept cauza una din epidemiile care i-a lovit pe crescatorii de animale din regiune. Acesta reprezinta un nou semnal ca Europa de Est tinde spre fragmentare, ceea ce se vede si in geopolitica, in acordurile interguvernamentale recent incheiate. Polonia, cea mai mare economie est-europeana, a luat directia Vestului, iar Ungaria, oaia neagra a Uniunii Europene, pe cea a Balcanilor instabili.
De asemenea, minirazboiul comercial poate arata si catre ce se tinde in Europa in conditiile in care cresc presiunile si tensiunile in sectorul agricol.
Guvernul Ungariei a oprit pana in august importurile de carne de vita si de porc si pe cele de animale de ferma din Romania, Polonia, Cehia, Croatia si Slovenia. Restrictiile privesc si nutreturile. Este un embargo aplicat prin decret de catre premierul maghiar Viktor Orban si un raspuns la decizii similare luate de guvernele din regiune in conditiile in care la animale din fermele maghiare a fost detectata febra aftoasa, scrie Index.hu.
In Polonia, companiile locale s-au mobilizat si chiar i-au cerut ajutorul ambasadorului polonez in Ungaria, potrivit presei poloneze. Chestiunea este urgenta deoarece decretul lui Orban a luat pe toata lumea pe nepregatite, cu exporturile poloneze in drum spre piata maghiara. Febra aftoasa este o boala puternic contagioasa care afecteaza animalele de ferma, iar prezenta ei a fost confirmata in Ungaria in luna martie. In aceeasi luna, Polonia si alte state au restrictionat importurile de carne si de animale din Ungaria. Chiar si Marea Britanie a facut acest lucru, extinzand restrictiile si asupra Slovaciei.
Blocajul din Europa de Est arata cat de fragil este sectorul agricol si la ce sunt dispuse guvernele pentru a-l proteja cand presiunile cu care acesta se confrunta cresc: subventiile creeaza conditii inegale de joc, arsita si seceta lovest din ce in ce mai des, la fel si bolile si pandemiile, iar concurenti non-UE au avantajul adaptarii mai rapide si al preturilor mai mici. Apoi, a proteja agricultura inseamna si asigurarea accesului la pietele externe.
Organizatia Camera Poloneza a Laptelui estimeaza ca membrii sai vor pierde pana la 100 milioane zloti (23,6 milioane euro) pe zi daca febra aftoasa ar lovi Polonia. Blocaje cum este cel actual pot fi dureroase pentru toata lumea. Anul trecut, Ungaria a exportat in Polonia animale vii in valoare de 14 milioane euro, importand din acesta tara animale de 9,1 milioane euro. Pe de alta parte, Ungaria si alte tari din regiune sunt piete pe care exportatorii polonezi de carne si produse din carne nu le pot ignora.
In 2023, principalele destinatii pentru carnea de porc exportata de Polonia au fost Germania, Italia si Franta, iar din Europa de Est s-au remarcat Cehia si Ungaria. Valoarea exporturilor de carne de porc a depasit 1,2 miliarde euro. Exporturile de carne de vita au fost si mai mari, de 1,7 miliarde euro, dar acestea s-au dus mai ales spre Vest. Anul trecut, in perioada ianuarie-noiembrie, principalele destinatii pentru exporturile de carne de porc din Polonia au fost Romania si Germania, cu o pondere de 9% din total fiecare, Slovacia, aceasta fiind doar cu putin mai in spate, Cehia, cu o pondere de 8%, si Ungaria, cu 7%. Prin urmare, se poate observa cresterea importantei Europei de Est.
Polonia este etalon in acest sector deoarece se afla in top 10 mondial la exporturile de carne. Pentru fermierii europeni, intr-un mediu volatil cum este cel actual, gasirea altor piete este dificila, de aceea perturbarea pietelor regionale poate provoca mult chin. La randul lui, sectorul agricol poate provoca mult chin politic. Reactia Ungariei trebuie pusa insa si in alt context. In urma cu doar cativa ani, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia faceau din Grupul de la Visegrad (V4) o aliata est-europeana cu o voce puternica in politicile Uniunii Europene.
V4 inca exista, dar nu mai vorbeste cu o singura voce. Relatiile politice dintre Budapesta si Varsovia se inrautatesc vizibil. Iar Ungaria este din ce in ce mai izolata si de aceea isi cauta aliati in afara UE, in timp ce Polonia, dupa ce conservatorii PiS au pierdut guvernarea, a devenit liderul politic regional si isi face aliati in Vest. Recent, premierul polonez Donald Tusk si presedintele francez Emmanuel Macron au semnat un tratat pentru imbunatatirea cooperarii si prieteniei dintre cele doua state.
Tusk a anuntat anterior ca pactul va obliga ambele state la asistenta reciproca, inclusiv militara, in cazul unei amenintari. Ungaria, in schimb, a semnat un tratat de cooperare strategica pentru aparare cu Serbia. Acordul a fost parafat la Belgrad. Presa sarba proguvernamentala a scris despre o alianta militara, desi analistii spun ca nu este cazul. Guvernul de la Budapesta sustine Belgradul in conflictele latente din Balcanii de Vest.
In 2023, principalele destinatii pentru carnea de porc exportata de Polonia au fost Germania, Italia si Franta, iar din Europa de Est s-au remarcat Cehia si Ungaria. Anul trecut, in perioada ianuarie-noiembrie, principalele destinatii pentru exporturile de carne de porc din Polonia au fost Romania si Germania, cu o pondere de 9% din total fiecare, Slovacia, aceasta fiind doar cu putin mai in spate, Cehia, cu o pondere de 8%, si Ungaria, cu 7%.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
13.05.2025, 00:07