![]() |
13.05.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
La inceput a fost acordul comercial dintre SUA si Marea Britanie, unul din elementele centrale fiind scaderea taxelor vamale reciproce si mai ales a celor impuse de administratia presedintelui american Donald Trump. Criticii au asemanat acordul cu un bloc de marmura, idealul fiind o sculptura de Michelangelo, poate cea cu David.
In afara de reducerea taxelor vamale despre intelegere nu se stiu mai multe detalii, acestea urmand sa fie stabilite in viitor. Apoi a urmat acordul comercial dintre SUA si China, in care cele doua parti s-au angajat sa retraga pana la cote mult mai comode taxele vamale reciproce. Nici de data acesta nu exista prea multe detalii. Desi Trump a majorat tarifele pentru aproape toata planeta, cele doua acorduri sunt un inceput promitator care au produs entuziasm pe Wall Street.
Marea Britanie a fost vazuta mereu ca avand prima sansa la o intelegere cu SUA, iar China este considerata tinta principala a razboiului comercial pornit de SUA si in cel pentru suprematie tehnologica. In aceste conditii, se poate pune intrebarea unde se incadreaza Uniunea Europeana pe lista prioritatilor Americii si daca graba cu care China si SUA au ajuns la o invoiala nu cumva ascunde ceva. Acordul cu China a fost discutat la Geneva, iar inainte ca acesta sa fie dat publicitatii, Donald Trump a anuntat "resetarea totala" a relatiilor dintre cele mai mari economii ale lumii. "Vrem sa vedem, pentru binele Chinei si SUA, deshiderea Chinei pentru afacerile americame", a spus presedintele american.
Din partea SUA, discutiile au fost conduse de cel mai puternic activ pe care SUA il au in astfel de negocieri, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, fost manager de fonduri de investitii. Intalnirea de la Geneva a fost prima fata in fata dintre oficialii economici de top din cele doua state dupa ce Trump si-a gastigat cel de-al doilea mandat.
Cele doua parti au 90 de zile de incercare, o perioada de detensionare care sa permita continuarea negocierilor. Analistii chinezi considera acordul o deescaladare mai mare decat s-a anticipat. Blocajul comercial dintre SUA si China, in care America a majorat taxele vamale de mai multe ori, iar Beijingul a raspuns pe masura provocarii, a durat cinci saptamani, la capatul carora Bessent a recunoscut ca taxele sunt prea mari si ca trebuie coborate.
El a subliniat 5-6 industrii cheie, inclusiv farma si pe cea a otelului, pentru care SUA cauta "o reechilibrarea strategica" pentru reducerea dependentei de China. "Niciuna din parti nu vrea decuplarea", a scos Bessent in evidenta. "Vrem comert. Un comert mai echilibrat."
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.