![]() |
20.05.2025, 19:21 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Ministerul Educatiei a publicat recent un raport oficial privind starea educatiei si cercetarii din Romania in care recunoaste existenta unor probleme cronice, precum lipsa de spatii scolare adecvate sau desfasurarea cursurilor in regim de invatamant simultan ori in trei schimburi. Cu toate acestea, raportul, semnat de actualul ministru al educatiei, Daniel David, arata ca rezolvarea acestor probleme nu intra in responsabilitatea directa a ministerului, ci a autoritatilor locale.
"Trebuie inteles faptul ca infrastructura scolara intra in responsabilitatea autoritatilor locale, nu se afla la nivelul ministerului. Ministerul poate si trebuie insa sa colaboreze cu autoritatile locale pentru eficientizarea infrastructurii scolare, in scopul bunei derulari a procesului de invatamant. Spre exemplu: In 2025, am bugetat toate proiectele autoritatilor locale, pentru a nu mai avea grupuri sanitare neconforme ("toaletele din curte"). o Prin PNRR-ul derulat de minister, o larga majoritate a unitatilor scolare s-au dotat cu mobilier, echipamente digitale, laboratoare de stiinta etc. Am pastrat aceste proiecte in PNRR-ul renegociat cu Comisia Europeana in 2025", scrie Raportul de diagnostic al educatiei si cercetarii din Romania. Realizari prezente si implicatii pentru noi reforme in domeniu (Raportul QX), realizat de ministrul Daniel David.
Astfel, cel mai recent document oficial emis de Ministerul Educatiei functioneaza mai degraba ca o radiografie, nu si ca un plan de actiune. Desi este mentionata problema infrastructurii - o realitate cunoscuta si discutata public de ani de zile de Ziarul Financiar - ministerul precizeaza ca atributiile in aceasta zona sunt limitate. Mai exact, institutia afirma ca nu are competente directe privind constructia de noi scoli sau modernizarea spatiilor existente, aruncand mingea in terenul administratiilor locale.
Raportul ofera si cateva exemple de interventii punctuale, in special prin fonduri europene: prin PNRR, multe unitati de invatamant au fost dotate cu mobilier, echipamente digitale sau laboratoare, iar in 2025 ar fi fost bugetate proiectele autoritatilor locale pentru eliminarea grupurilor sanitare neconforme. Insa aceste masuri sunt mai degraba reactive decat strategice si nu abordeaza problema centrala: lipsa spatiilor scolare in orasele mari si in zonele cu crestere demografica accelerata.
Aceasta pozitionare oficiala a Ministerului Educatiei nu este noua, ministrul Daniel David a oferit acest raspuns in cadrul unei intalniri in care a fost intrebat de ce nu se ocupa ministerul de constructia de noi scoli.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
20.05.2025, 19:21