×

Accesează
contul existent

Eveniment

Investitorii saluta pachetul fiscal al premierului Bolojan de majorare de taxe, in pofida...

Investitorii saluta pachetul fiscal al premierului Bolojan de majorare de taxe, in pofida tensiunilor din tara: costurile de imprumut scad, bursa creste, leul ramane stabil

04.07.2025, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Investitorii de pe pietele internationale si de la Bursa de Valori Bucuresti au reactionat pozitiv la masurile anuntate de premierul Ilie Bolojan privind majorarile de taxe si impozite, pe care le considera un "rau necesar" pentru reducerea deficitului, evitarea blocarii fondurilor PNRR si prevenirea retrogradarii de catre agentiile de rating.

Desi masurile ar putea reduce consumul si, teoretic, afecta profitabilitatea companiilor listate, investitorii au parut sa mizeze mai degraba pe stabilitatea macroeconomica decat pe impactul imediat asupra cererii, arata datele agregate de ZF.

"Efectul general al pachetului asupra finantelor publice si asupra stabilitatii macroeconomice reprezinta o evolutie bine-venita, mai ales ca se lucreaza cu mijloace conventionale. Cu siguranta, ne da incredere ca guvernul a inceput sa abordeze cu seriozitate deficitul bugetar in crestere", spune pentru ZF Karl Christofer Reinhold, analist al Trigon Asset Management, administrator de active din Finlanda cu active de 1,2 miliarde de euro si investitii si la Bursa de Valori Bucuresti.

"O nota pozitiva suplimentara este faptul ca guvernul a optat in principal pentru instrumente ortodoxe in acest sens, in loc sa inventeze noi taxe si impozite care complica mediul de afaceri. Guvernul trebuie acum sa obtina rezultate pentru a se asigura ca fondurile UE nu sunt taiate si sa speram ca ratingul de investitii va fi pastrat intact de catre agentiile de rating", spune el. Guvernul ar fi trebuit sa adopte masuri similare cu un an sau doi inainte, pentru a preveni dezechilibrele actuale. Cresterea taxei bancare, a impozitului pe dividende si posibilele majorari ale redeventelor minerale sunt insa factori negativi pentru preturile activelor, spune el.

Din Tallinn (Finlanda), Karl Christofer Reinhold, Trigon Asset Management , cu active de 1,2 mld. euro: Efectul general al pachetului asupra finantelor publice si asupra stabilitatii macroeconomice reprezinta o evolutie bine-venita, mai ales ca se lucreaza cu mijloace conventionale. Cu siguranta, ne da incredere ca guvernul a inceput sa abordeze cu seriozitate deficitul bugetar in crestere.

Costurile de imprumut pe 10 ani ale statului roman au scazut usor joi la 7,41% de la 7,52%, iar Bursa de Valori Bucuresti s-a apreciat, cu o balanta echilibrata intre cumparatori si vanzatori. in paralel, cursul de schimb leu-euro a fost neschimbat, semn ca investitorii si-au recapatat o parte din incredere in capacitatea guvernului de a frana derapajul fiscal. Cel putin pe termen scurt.

Kathleen Brooks, research director la XTB, spune ca Guvernul Romaniei incearca sa treaca rapid un buget prin parlament pentru a reduce deficitul bugetar, care este cel mai ridicat nivel din UE, de 6% din PIB. Acest lucru este necesar pentru a adera la normele UE privind deficitul si pentru a proteja ratingul de credit al tarii cu grad de investitii.

"Mentinerea acestui rating este esentiala pentru guvern, deoarece ii ofera acces la o gama mai larga de investitori si mentine costurile de imprumut la un nivel cat mai scazut posibil. Daca guvernul doreste sa evite retrogradarea ratingului de credit, atunci masuri precum cresterea TVA si majorarea unor taxe sunt cruciale. Randamentele obligatiunilor au scazut pe fondul acestui plan, pe masura ce investitorii se incalzesc la perspectiva unui deficit bugetar redus. Piata a asteptat mult timp aceste masuri generatoare de venituri si acesta este motivul pentru care obligatiunile Romaniei au crescut la un nivel maxim de mai multe luni si pentru care randamentele au scazut".

Daca acest buget este adoptat si masurile sunt puse in aplicare rapid, atunci Romania ar putea avea o sansa de a evita o retrogradare a ratingului de credit in cursul acestui an, continua ea. "Exista un risc politic pentru aceste masuri, de exemplu, acestea ar putea fi nepopulare, ceea ce ar putea pune la incercare coalitia de guvernare, dar din perspectiva economica si financiara, acestea sunt vesti bune si Romania se indreapta in directia cea buna. in 2025 s-a pus un nou accent pe natiunile puternic indatorate, precum SUA si Regatul Unit, care ar trebui sa urmeze exemplul Romaniei si sa reduca cheltuielile publice. in acest moment, nu este un moment bun pentru a fi o natiune foarte indatorata cu un deficit fiscal mare. Romania este constienta de problema pe care o are si, daca doreste sa evite o crestere brusca a costurilor de imprumut sau o criza fiscala, ar trebui sa tina sub control cheltuielile din sectorul public".

Din Londra (UK), Kathleen Brooks, research director at XTB : Daca guvernul doreste sa evite retrogradarea ratingului de credit, atunci masuri precum cresterea TVA si majorarea unor taxe sunt cruciale. Piata a asteptat mult timp aceste masuri generatoare de venituri si acesta este motivul pentru care obligatiunile Romaniei au crescut la un nivel maxim de mai multe luni si pentru care randamentele au scazut.

Cu alte cuvinte pietele au apreciat pentru moment anuntul noilor masuri fiscale prezentate de premierul Ilie Bolojan, care vizeaza cresterea TVA la 21%, inghetarea salariilor si pensiilor si reducerea cheltuielilor cu investitiile publice.

Actiunile romanesti de la Bucuresti s-au apreciat joi dupa-amiaza in pofida faptului ca o parte dintre emitenti - in special cei din sectorul bancar, energie, consum - ar putea resimti direct efectele noilor taxe si ale temperarii cheltuielilor populatiei.

Pe de alta parte, pe plan intern au aparut tensiuni in randul angajatilor si sindicatelor, in special al bugetarilor, pe fondul reducerii unor privilegii si inghetarii salariilor.

Divo Pulitika de la Intercapital ETF, spune ca deficitul bugetar de 9 % din PIB inregistrat anul trecut, agravat de o incetinire a procesului decizional pe fondul ciclului electoral si de avertismentele repetate ale agentiilor de rating de credit, a aratat clar ca Romania trebuie sa puna in aplicare masuri corective semnificative.

"Pachetul fiscal propus recent ar putea contribui la reducerea deficitului catre tinta de 7-8% din PIB pentru acest an si anul urmator. Din aceasta perspectiva, este un pas in directia cea buna, care poate reduce riscul unei retrogradari a ratingului de catre agentiile de rating la categoria "junk" - un rezultat care ar declansa o vanzare de obligatiuni romanesti si ar creste costurile de imprumut pentru tara. Acestea fiind spuse, detalii importante raman neclare si exista doua surse principale de risc. in primul rand, exista adesea un decalaj intre propunerile initiale si ceea ce este in cele din urma promulgat, in special intr-un mediu sensibil din punct de vedere politic".

Din Zagreb (Croatia), Divo Pulitika, Intercapital ETF : Pachetul fiscal propus recent ar putea contribui la reducerea deficitului catre tinta de 7-8% din PIB pentru acest an si anul urmator. Din aceasta perspectiva, este un pas in directia cea buna, care poate reduce riscul unei retrogradari a ratingului de catre agentiile de rating la categoria "junk" - un rezultat care ar declansa o vanzare de obligatiuni romanesti si ar creste costurile de imprumut pentru tara.

In al doilea rand, aceste masuri par a fi pe termen scurt - un raspuns de urgenta necesar, dar putin probabil sa abordeze dezechilibrele structurale care genereaza deficitul. Sustenabilitatea bugetara depinde nu numai de venituri, ci si de cresterea economica, adauga el.

Desi masurile de maximizare a veniturilor, cum ar fi cresterea TVA sau a impozitelor pe bunurile imobiliare, pot contribui la reducerea decalajului pe termen scurt, acestea risca sa reduca consumul si sa incetineasca cresterea PIB-ului in timp.

"O traiectorie mai durabila ar implica reforme care sa creasca productivitatea economica: imbunatatirea eficientei sectorului public, atragerea investitiilor si promovarea unui mediu de afaceri mai competitiv. Acestea sunt mai dificil de pus in aplicare din punct de vedere politic, deoarece implica adesea costuri pe termen scurt pentru castiguri pe termen mai lung. Din perspectiva investitorilor, am dori, de asemenea, sa vedem conditii de concurenta mai echitabile - in special in domenii precum impozitarea dividendelor. De exemplu, fondurile de investitii nationale din Romania au fost scutite de impozitul pe dividende, in timp ce fondurile straine nu - o abordare care se indeparteaza de normele UE, in care fondurile romanesti care investesc in strainatate beneficiaza de acelasi tratament fiscal ca si cele locale".

Pe scurt, urgenta situatiei a necesitat o actiune decisiva, iar aceste masuri pot oferi o usurare pe termen scurt. Cu toate acestea, succesul lor pe termen lung va depinde de punerea lor in aplicare si de faptul daca acestea vor fi completate in cele din urma de reforme structurale mai ample, menite sa consolideze rezistenta si productivitatea economiei romanesti.

Analistii de la Erste noteaza ca Romania accelereaza consolidarea fiscala, planificand cresteri ale impozitelor (TVA la 21%), inghetarea salariilor si a pensiilor si reduceri ale cheltuielilor de investitii pentru a aduce deficitul bugetar sub 6% din PIB anul viitor (in 2025 se asteapta ca acesta sa depaseasca 7% din PIB).

"Un plan credibil de consolidare fiscala ramane o conditie prealabila pentru ca agentiile de rating sa mentina ratingul actual (cel mai scazut grad de investitii). Potrivit prim-ministrului Bolojan, guvernul va solicita saptamana viitoare aprobarea rapida in parlament a masurilor fiscale", noteaza Erste.

Masurile fiscale vizeaza, pe de o parte, cresterea veniturilor bugetare cu aproximativ 44,55 miliarde de lei (2,19% din PIB), iar pe de alta parte, reducerea cheltuielilor cu 31,73 miliarde de lei (1,56% din PIB). Aceste calcule tin cont de perioada ramasa din 2025 si de anul 2026.

Sergio Silva, care are un boutique de family office si wealth management in Londra unde lucreaza si cu clienti din Romania, spune ca sa fim clari: aceasta nu este o reforma, ci un control al pagubelor.

De la Londra, Sergio Silva, fondator al Silcarv , boutique de familly office si private wealth, spune: Pe termen scurt, acest pachet poate ajuta Romania sa evite o retrogradare a ratingului. Dar costul pe termen lung este credibilitatea institutionala. Pietele nu recompenseaza austeritatea in mod izolat, asa cum recompenseaza reforma. Experienta Portugaliei in cadrul troicii reprezinta un punct de referinta util: da, taxele au crescut, dar au fost insotite de reforme structurale, de o mai buna guvernanta si de o strategie clara pentru a restabili increderea investitorilor. Aceasta combinatie a functionat in cele din urma. Romania, in schimb, pare sa se bazeze foarte mult pe impozitare fara reforme, ceea ce reprezinta o reteta nu pentru stabilitate, ci pentru stagnare.

"Guvernul roman a cheltuit prea mult, nu a tinut cont de avertismentele timpurii, iar acum transfera povara asupra sectorului privat. In loc sa incurajeze un mediu favorabil investitiilor, ultimul pachet fiscal pare mai degraba o extractie decat o strategie. Acesta vizeaza contribuabilii cei mai vizibili si mai conformi la economie: antreprenorii, intreprinderile familiale si persoanele fizice cu averi nete ridicate, lasand in acelasi timp ineficientele structurale mai profunde neabordate".

El adauga ca pe pe termen scurt, acest pachet poate ajuta Romania sa evite o retrogradare a ratingului. Dar costul pe termen lung este credibilitatea institutionala. Pietele nu recompenseaza austeritatea in mod izolat, asa cum recompenseaza reforma. Experienta Portugaliei in cadrul troicii reprezinta un punct de referinta util: da, taxele au crescut, dar au fost insotite de reforme structurale, de o mai buna guvernanta si de o strategie clara pentru a restabili increderea investitorilor. "Aceasta combinatie a functionat in cele din urma. Romania, in schimb, pare sa se bazeze foarte mult pe impozitare fara reforme, ceea ce reprezinta o reteta nu pentru stabilitate, ci pentru stagnare".

S-a imbunatatit sentimentul investitorilor? Sergio Silva spune ca nu. "Pe hartie, disciplina fiscala poate parea linistitoare. Dar pietele raspund la credibilitate, nu la cosmetica. Ceea ce vedem nu este un protest, ci o repozitionare. Clientii nu se intreaba cum sa isi extinda expunerea la Romania; ei se intreaba cat de repede se pot diversifica. Fuga linistita de capital este deja in curs. Nu este vorba de panica; este vorba de prudent. Corectia fiscal este necesara. Dar, in lipsa unei viziuni pe termen lung, a responsabilitatii institutionale si a unei foi de parcurs pentru reforma, aceasta risca sa devina o abordare pe termen scurt convenabila din punct de vedere politic. Romania nu trebuie doar sa evite o retrogradare, ci trebuie sa restabileasca increderea. Aceasta necesita mai mult decat cresteri de taxe".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare