×

Accesează
contul existent

Companii

KPMG EMEA Trade and Customs Conference: Romania si UE ar trebui sa-si diversifice pietele de...

KPMG EMEA Trade and Customs Conference: Romania si UE ar trebui sa-si diversifice pietele de export, pentru a reduce dependenta de SUA si a minimiza impactul negativ al taxelor vamale. Investitiile in inovare si cercetare pot ajuta companiile sa ramana competitive pe piata globala

12.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In noul context generat de introducerea taxelor vamale de catre presedintele american Donald Trump pentru mai multi parteneri comerciali, printre care China, unul dintre cei mai mari producatori industriali la nivel global, Uniunea Europeana si inclusiv Romania, ar trebui sa-si diversifice pietele de export, pentru a reduce dependenta de SUA si a minimiza impactul negativ al taxelor, considera specialistii in taxe si comert, care au fost prezenti la conferinta "KPMG EMEA Trade And Customs Conference", care a avut loc in Bucuresti, in perioada 7-9 mai 2025.

"Romania si UE ar trebui sa-si diversifice pietele de export, pentru a reduce dependenta de SUA si pentru a minimiza impactul negativ al taxelor vamale. Investitiile in inovare si cercetare pot ajuta companiile europene si romanesti sa ramana competitive pe piata globala, indiferent de barierele comerciale impuse de alte tari", a spus Massimo Fabio, Head of Trade and Customs KPMG in Italia. El este avocat specializat in taxe internationale, de comert si vamale.

Massimo Fabio, Head of Trade and Customs Italy, Deputy Regional Leader EMA, KPMG in Italia: Echilibru, negociere, dialog ar trebui sa fie pilonii pe care sa se construiasca orice strategie.

Romania are un excedent in relatiile comerciale cu Statele Unite de circa 900 milioane de euro, in conditiile in care a exportat anul trecut in SUA produse si servicii de 2,28 miliarde de euro si a importat de la americani de 1,31 miliarde euro, potrivit INS.

Massimo Fabio a mai spus ca "echilibru, negociere, dialog" ar trebui sa fie pilonii pe care sa se construiasca orice strategie. Mai exact, replicarea politicilor protectioniste de catre UE sau Romania nu este o solutie in fata noilor provocari, pentru ca poate avea efecte pozitive, temporar, pentru anumite industrii locale, dar risca sa declanseze tensiuni comerciale si represalii din partea partenerilor externi, ce pot afecta exporturile si lanturile de aprovizionare pe termen lung. "Sa nu uitam ca UE are la dispozitie mecanisme proprii de protectie comerciala, inclusiv reglementari antidumping si de control al subventiilor. Acestea trebuie activate inteligent si coordonat, nu prin reactii unilaterale de raspuns", a subliniat el.

Alin Negrescu, Partner in KPMG in Romania's Tax Department and Head of KPMG CEE Trade & Customs: Comisia Europeana a propus eliminarea scutirilor de taxe pentru coletele sub 150 de euro si intensificarea controalelor vamale pentru a preveni invazia de produse ieftine din China.

Pe de alta parte, Alin Negrescu, partener in KPMG in Romania, in departmentul de taxe, considera ca daca UE si Romania nu adopta aceleasi politici de taxare vamala ca Statele Unite, exista riscul ca piata europeana sa fie invadata de produse ieftine din China, insa raspunsul nu trebuie sa fie unul exclusiv de natura tarifara, dupa parerea sa.

"Comisia Europeana a propus eliminarea scutirilor de taxe pentru coletele sub 150 de euro si intensificarea controalelor vamale pentru a preveni invazia de produse ieftine. In plus, este esentiala consolidarea politicilor industriale europene si sprijinirea competitivitatii companiilor locale prin investitii in inovatie, digitalizare si tranzitia verde. Romania, si ea, ar trebui sa gandeasca o strategie care sa mentina competitivitatea companiilor locale", a precizat Alin Negrescu.

De altfel, deja UE si Romania se confrunta cu un nou fenomen: invazia produselor de pe platforme precum Temu si Shein, pentru care nu se aplica taxe vamale. Astfel, Negrescu crede ca statul roman ar trebui, in colaborare cu Comisia Europeana, ar trebui sa sustina revizuirea acestui regim de achizitii din China, in special prin reducerea sau eliminarea plafonului de scutire si prin inasprirea controalelor vamale si fiscale asupra importurilor B2C. "Este necesara, pe de alta parte, si educarea consumatorilor cu privire la riscurile privind calitatea, siguranta produselor si impactul asupra economiei locale, a mai spus Negrescu. Consumatorii ar trebui sa fie informati de impactul achizitiilor lor asupra economiei locale si asupra mediului si ar trebui promovate achizitiile sustenabile."

Companiile europene si romanesti considera ca aceste platforme le fac o concurenta neloiala, iar cele mai importante provocari pe care le intampina companiile din Europa acum sunt incertitudinea in evolutiile politicilor comerciale globale, reglementarile vamale in schimbare si riscurile din lanturile de aprovizionare, a mentionat Massimo Fabio, Head of Trade and Customs KPMG in Italia. Astfel, nevoile companiilor sunt de conformare vamala, planificare fiscala strategica, scenarii de relocare a productiei sau a centrelor logistice si evaluarea riscurilor geopolitice.

La conferinta s-a mai discutat despre oportunitatile pe care anumite acorduri le ofera in optimizarea lanturilor de aprovizionare si reducerea costurilor vamal, dar si cum digitalizarea, automatizarea si noile solutii IT contribuie la cresterea eficientei in domeniul conformarii vamale si a operatiunilor transfrontaliere.

Noile tehnologii precum inteligenta artificiala si blockchain-ul vor redefini lanturile de aprovizionare, trasabilitatea bunurilor, conformitatea vamala si luarea deciziilor bazate pe date.

Mario Urso, Head of Trade and Customs Germany, Deputy Regional Leader EMA, KPMG in Germania: Sistemele AI pot analiza volume mari de date istorice si in timp real pentru a detecta tipare suspecte sau comportamente de risc, lucru care creste eficienta si reduce costurile.

"AI poate automatiza analiza declaratiilor vamale, reducand timpul de procesare si interventia umana. Algoritmii pot identifica erori, neconcordante sau tentative de frauda mai rapid decat metodele traditionale. De asemenea, sistemele AI pot analiza volume mari de date istorice si in timp real pentru a detecta tipare suspecte sau comportamente de risc. Acest lucru ajuta la directionarea controalelor fizice acolo unde este cel mai necesar, crescand eficienta si reducand costurile. Tehnologiile de machine learning pot fi folosite pentru a asista sau chiar automatiza clasificarea tarifara a marfurilor, ceea ce reduce erorile si disputele si scade presiunea asupra agentilor vamali", a spus Mario Urso, Head of Trade and Customs KPMG in Germany, Deputy Regional Leader EMA.

Si, nu in ultimul rand, din punctul sau de vedere, AI poate fi integrata in platforme digitale pentru a oferi ghidaj personalizat companiilor in procesul de conformare vamala, reducand riscurile de neconformare si costurile asociate. KPMG ofera si instrumente digitale pentru gestionarea tarifelor vamale, care pot ajuta companiile sa optimizeze costurile, sa imbunatateasca conformarea si sa eficientizeze deciziile strategice ale lantului de aprovizionare. Customs Data and Tariff Analysis Tool, de exemplu, transforma datele tranzactiilor vamale in vizualizari usor de inteles, permitand o analiza profunda a datelor vamale.

Stefano Inama, UNCTAD: China a abuzat de sistemul multilateral de comert liber si si-a creat surplusuri comerciale incorecte, dar situatia trebuie rezolvata la masa negocierilor, nu prin masuri intempestive precum tarifele vamale decise de presedintele SUA Donald Trump

"Lucrez de 30 de ani la UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare este organ permanent specializat al Adunarii Generale a ONU - n. red). As putea spune ca de politicile de dezvoltare ale UNCTAD, care se regasesc in sistemul general de preferinte comerciale, au beneficiat cel mai mult tarile din Asia precum Coreea de Sud, Vietnam, Thailanda sau Indonezia. Aceasta pentru ca au reusit sa-si formeze, fata de tarile subdezvoltate din Africa, capacitate de oferta (supply capacity). Aceasta capacitate de oferta le-a permis sa exporte si sa creasca PIB-ul per capita in ultimele decenii. Dar cum si-au imbunatatit capacitatea de productie, de oferta? Pentru ca au avut politici guvernamentale mai bune decat in alte tari si o cooperare a statului cu antreprenorii locali, cum a fost in cazul chaeboll-urilor din Coreea de Sud", a spus Stefano Inama, specialist in cadrul UNCTAD, responsabil cu tarile din lumea a treia.l

Dar ce se intampla in prezent, cum de a au ajuns tarile dezvoltate, care anterior cautau noi piete pentru produsele lor si insistau pentru reducerea barierelor comerciale catre tarile in curs de dezvoltare, sa puna bariere comerciale si tarifare?

Lumea vestica, atunci cand a invitat China in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), a presupus ca aceasta tara isi va respecta angajamentele asumate in cadrul OMC, spune Inama.

In acest context, capitalul vestic s-a orientat catre China, investind acolo pentru a valorifica resursele locale extrem de ieftine. Insa, potrivit lui, Statele Unite si-au dat seama intre timp ca China nu respecta regulile jocului impuse de OMC, adica inregistreaza un surplus comercial, in timp ce celelalte tari, inclusiv SUA, sufera deficite. Presedintele Trump, fiind om de afaceri, a formulat situatia simplu: "tu imi vinzi mie, dar nu cumperi de la mine in aceeasi masura". Astfel, a impus tarife care vor genera, a explicat el, o problema serioasa pentru intregul sistem multilateral de comert.

El a mai mentionat ca firmele chineze au beneficiat de subventii, ceea ce le-a oferit un avantaj care depaseste teoria clasica a avantajului comparativ, obtinand astfel un cost redus al marfurilor pe care le plaseaza pe piata. Problema, a continuat Inama, este ca masurile intempestive, precum cele ale presedintelui Trump, nu sunt conforme cu regulile OMC. Aceste dispute comerciale ar trebui solutionate prin mecanismele de dialog si negociere ale OMC. Exact ceea ce Europa incearca sa faca acum.

"Printr-o astfel de conferinta, Romania poate asimila know-how pentru a adopta politici avantajoase pentru firmele locale, care sa conduca la exporturi mai mari si scaderea deficitelor comerciale. Romania este in UE si nu poate avea propriile politici tarifare, dar delegatii Romaniei la UE trebuie sa preia doleantele firmelor locale si sa le transpuna in politicile de la Bruxelles, pentru ca economia romaneasca sa se dezvolte", a mai spus Stefano Inama.

Sorin Paslaru

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare