![]() |
12.05.2025, 11:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Lucrez de 30 de ani la UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare este organ permanent specializat al Adunarii Generale a ONU - n. red). As putea spune ca de politicile de dezvoltare ale UNCTAD, care se regasesc in sistemul general de preferinte comerciale, au beneficiat cel mai mult tarile din Asia precum Coreea de Sud, Vietnam, Thailanda sau Indonezia. Aceasta pentru ca au reusit sa-si formeze, fata de tarile subdezvoltate din Africa, capacitate de oferta (supply capacity). Aceasta capacitate de oferta le-a permis sa exporte si sa creasca PIB-ul per capita in ultimele decenii. Dar cum si-au imbunatatit capacitatea de productie, de oferta? Pentru ca au avut politici guvernamentale mai bune decat in alte tari si o cooperare a statului cu antreprenorii locali, cum a fost in cazul chaeboll-urilor din Coreea de Sud", a spus Stefano Inama, specialist in cadrul UNCTAD, responsabil cu tarile din lumea a treia.l
Dar ce se intampla in prezent, cum de a au ajuns tarile dezvoltate, care anterior cautau noi piete pentru produsele lor si insistau pentru reducerea barierelor comerciale catre tarile in curs de dezvoltare, sa puna bariere comerciale si tarifare?
Lumea vestica, atunci cand a invitat China in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), a presupus ca aceasta tara isi va respecta angajamentele asumate in cadrul OMC, spune Inama.
In acest context, capitalul vestic s-a orientat catre China, investind acolo pentru a valorifica resursele locale extrem de ieftine. Insa, potrivit lui, Statele Unite si-au dat seama intre timp ca China nu respecta regulile jocului impuse de OMC, adica inregistreaza un surplus comercial, in timp ce celelalte tari, inclusiv SUA, sufera deficite. Presedintele Trump, fiind om de afaceri, a formulat situatia simplu: "tu imi vinzi mie, dar nu cumperi de la mine in aceeasi masura". Astfel, a impus tarife care vor genera, a explicat el, o problema serioasa pentru intregul sistem multilateral de comert.
El a mai mentionat ca firmele chineze au beneficiat de subventii, ceea ce le-a oferit un avantaj care depaseste teoria clasica a avantajului comparativ, obtinand astfel un cost redus al marfurilor pe care le plaseaza pe piata. Problema, a continuat Inama, este ca masurile intempestive, precum cele ale presedintelui Trump, nu sunt conforme cu regulile OMC. Aceste dispute comerciale ar trebui solutionate prin mecanismele de dialog si negociere ale OMC. Exact ceea ce Europa incearca sa faca acum.
"Printr-o astfel de conferinta, Romania poate asimila know-how pentru a adopta politici avantajoase pentru firmele locale, care sa conduca la exporturi mai mari si scaderea deficitelor comerciale. Romania este in UE si nu poate avea propriile politici tarifare, dar delegatii Romaniei la UE trebuie sa preia doleantele firmelor locale si sa le transpuna in politicile de la Bruxelles, pentru ca economia romaneasca sa se dezvolte", a mai spus Stefano Inama.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
12.05.2025, 11:00