![]() |
14.07.2025, 00:57 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-o perioada in care toata lumea este ocupata cu situatia bugetara, cu majorarile de taxe si impozite si reducerile de cheltuieli, aproape ca a trecut neobservata informatia data de ZF ca gigantul francez Carrefour, cu afaceri globale de 85 de miliarde de euro, este in plin proces de revizuire a portofoliului de operatiuni externe, iar in acest context nu este exclusa si vanzarea operatiunilor Carrefour din Romania .
Mai mult decat atat, s-a format si o lista scurta cu cine ar putea fi interesat sa preia operatiunile Carrefour de pe piata romaneasca, derulate prin 450 de magazine de toate tipurile, cu afaceri anul trecut de 14 miliarde de lei, adica 2,8 miliarde de euro.
Carrefour este pe locul trei in piata, dupa Lidl si Kaufland .
Conform anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din Romania, editia 2024, grupul Carrefour a fost evaluat la 2,2 miliarde de euro, dar pe baza rezultatelor din 2023.
Inainte sa vedem cine ar mai putea cumpara reteaua Carrefour din Romania, asta daca francezii decid sa o vanda, ca o paranteza cred ca este o veste proasta pentru Romania din punct de vedere geopolitic ca grupul francez Carrefour sa plece de pe piata romaneasca. Romania are nevoie in continuare de investitori mari, globali, cu nume, care sa dea o anumita stabilitate economiei romanesti din punct de vedere economic, politic si nu in ultimul rand al securitatii, intr-o perioada in care avem nevoie de si mai multa securitate la granita noastra.
Pana cand vom vedea care va fi situatia cu Carrefour, putem pune pe masa cateva nume care ar trebui sa fie interesate de aceasta retea de magazine, dincolo de numele cu care discuta deja grupul francez.
Intr-o Romanie in care retorica nationalista, populista, suveranista castiga teren, intr-un spatiu public unde politicienii sustin ca multinationalele scot profitul produs in Romania prin pretul de transfer, intr-o tara unde producatorii romani sustin ca nu au acces in retelele de magazine controlate de straini, intr-o tara in care importurile sunt baza, ar trebui ca cei care sustin acest lucru sa iasa in fata si sa faca ceva practic:
1. Toti producatorii, si romani si straini, care sustin ca nu au loc in magazinele Carrefour, care sustin ca trebuie sa plateasca taxe peste taxe, ar trebui sa se uneasca, sa angajeze un project manager, sa puna mana de la mana si sa stranga 2 miliarde de euro sau chiar peste si sa cumpere reteaua de magazine Carrefour. Daca fiecare ar pune cate 100.000 de euro sau chiar mai putin, s-ar strange repede acesti bani. Daca reusesc ca preia magazinele, isi pot face propria politica, isi pot pune produsele pe ce raft vor si la ce pret vor, si atunci nu mai au motive sa se mai planga. Daca au ratat achizitia Profi, o alta retea care a fost scoasa la vanzare si pe care a cumparat-o Mega/Delhaize, acum pot sa intre in lupta, sa cumpere Carrefour si sa-si faca propria politica, sa puna mere si pere romanesti, sa nu mai puna mere poloneze, sa puna numai branza romaneasca, sa puna orice produse vor.
2. Cei mai interesati de magazinele Carrefour ar trebui sa fie cei de la PSD, in special cei de la Agricultura, un fief traditional al PSD care, dupa succesul inregistrat cu magazinele Unirea , unde ar fi trebuit sa existe produsele romanesti pe care retelele straine nu vor sa le preia, Paul Stanescu/Florin Barbu/Liviu Dragnea/Petre Daia ar trebui sa faca un pas inainte si sa extinda succesul si modelul magazinelor Unirea la Carrefour, sa aduca numai producatori romani, sa aiba numai produse facute in Romania pe raft, sa aiba o politica nationala de pret, adica sa ofere preturi cat mai mici daca preturile actuale sunt considerate mari, sa elimine preturile de transfer, sa faca profit si sa-l tina in tara.
PSD, care indiferent de lideri vine cu un discurs patriot care incepe si se termina cu multinationalele care scort profitul din Romania si trebuie impozitate mai mult, ar trebui sa scoata din fondul de rezerva al cercurilor de influenta 2 miliarde de euro si sa cumpere reteaua Carrefour pentru a arata electoratului ca fac si ceva practic in acest sens, si nu doar tin discursuri.
3. Daca tot vrem sa intarim capitalul romanesc, ar trebui ca fratii Paval de la Dedeman, cel mai mare grup antreprenorial romanesc, sa intre in lupta pentru achizitia retelei Carrefour, mai ales ca au si puterea financiara de achizitie, au experienta in domeniu si pot avea sustinerea politica.
Foarte rar apar pe piata astfel de afaceri la vanzare, mai ales intr-un domeniu in care magazinele apartin retelelor internationale. Daca fratii Paval au avut puterea sa castige lupta cu retelele internationale pe piata de bricolaj, nu vad de ce nu ar avea succes si pe aceasta piata de retail.
Nu stiu cine va cumpara reteaua Carrefour, asta daca francezii vor decide in final sa o vanda, dar este o tranzactie interesanta, in care cei care sustin ca strainii ne-au acaparat magazinele si controleaza rafturile si preturile la raft, care sustin ca retelele sprijina mai mult importurile decat producatorii interni, care sustin ca scot profiul si nu platesc suficiente taxe si impozite aici, pot intra in joc si sa faca lucurile altfel.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.