![]() |
30.04.2025, 08:12 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producator de petrol si gaze din Romania, a raportat pentru T1/2025 venituri din vanzari de 9 mld. lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada din 2024, in timp ce profitul net a scazut cu 24% la 1,07 mld. lei, potrivit raportului publicat miercuri la bvb.ro. Compania are o capitalizare de 46 mld. lei dupa o apreciere de 4,7% a pretului actiunilor in 2025.
"In primul trimestru al anului, am avut o performanta operationala solida. Productia de hidrocarburi a inregistrat cel mai mic declin din primul trimestru al ultimilor cinci ani, iar ratele de utilizare ale rafinariei si centralei noastre electrice au fost ridicate", spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a scazut cu 29% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungand la 1,3 miliarde lei. Acesta a fost obtinut in contextul scaderii pretului titeiului si a marjelor de rafinare, precum si al reglementarilor de pe piata de gaze naturale si energie electrica, care au dus la un rezultat negativ al segmentului G&E pentru al doilea trimestru consecutiv, adauga ea.
"OMV Petrom continua sa fie un partener strategic pentru economia romaneasca, prin contributii la bugetul de stat de 3,8 miliarde lei, in crestere cu 18%. Investitiile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cu 44% mai mari in trimestrul 2025 comparativ cu T1/2024, in principal datorita proiectului Neptun Deep. Aceste investitii au sustinut progresul Strategiei noastre pentru 2030, prin care dezvoltam un mix energetic echilibrat de petrol, gaze naturale si energie electrica din surse regenerabile, contribuind la securitatea energetica a tarii. Privind inainte, vom capitaliza pozitia noastra financiara puternica si modelul de afaceri integrat, pregatind investitii record in 2025, de 8 miliarde de lei, un plan ambitios care necesita un cadru de reglementare si fiscal predictibil si competitiv".
In raportul trimestrial se arata ca valoarea veniturilor din vanzari consolidate a crescut usor cu 5% comparativ cu T1/24, sustinuta in principal de preturi mai mari la gaze naturale si energie electrica, precum si de volume mai mari aferente vanzarilor de gaze naturale, partial contrabalansate de volume si preturi mai mici aferente vanzarilor de produse petroliere.
Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing au reprezentat 63% din totalul vanzarilor consolidate, vanzarile din segmentul Gaze si Energie au reprezentat 37%, in timp ce vanzarile din segmentul Explorare si Productie au reprezentat numai 0,1% (vanzarile din Explorare si Productie fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).
"Rezultatul din exploatare costul curent de achizitie excluzand elementele speciale a fost in suma de 1.263 mil. lei in T1/25, mai mic fata de 1.769 mil. lei in T1/24, in principal din cauza contributiei negative a segmentului Gaze si Energie, ca urmare a schimbarilor legislative ce au generat marje mai mici la energie electrica".
Contributia mai mica a segmentului Rafinare si Marketing, in principal din cauza marjelor de rafinare mai mici, a fost compensata de contributia mai mare a segmentului Explorare si Productie, in principal datorita preturilor mai mari la gaze naturale.
Elementele speciale cuprind cheltuieli nete in valoare de (15) mil. lei, in timp ce pierderile din detinerea stocurilor au fost in suma de (5) mil. lei in T1/25. In T1/24, elementele speciale cuprindeau cheltuieli nete in valoare de (193) mil. lei, generate in principal de pierderile nete temporare din contractele forward, in timp ce castigurile din detinerea stocurilor au fost in suma de 23 mil. lei.
Perspective pentru intregul an 2025
Mediul de pia ta
Pentru 2025, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi in jur de 70 dolar /bbl (estimarea anterioara: in jur de 75 dolar/bbl; 2024: 80,8 USD/bbl). Marja de rafinare se preconizeaza ca va fi in intervalul 7-8 dolar /bbl (2024: 9,2 dolar /bbl). In Romania, preconizam ca cererea de produse petroliere in comertul cu amanuntul va fi usor peste nivelul din 2024, in timp ce cererea de gaze naturale si energie electrica va fi stabila comparativ cu 2024. Ordonanta de urgenta a Guvernului, in vigoare de la 1 aprilie 2024, care a adus modificari cadrului de reglementare a gazelor naturale si energiei electrice, a fost extinsa pana la sfarsitul T2/25 pentru energie electrica si pana la sfarsitul T1/26 pentru gaze naturale. Taxa pe cifra de afaceri introdusa in 2024 (0,5% pentru OMV Petrom S.A. si OMV Petrom Marketing S.R.L.) se estimeaza ca va avea un impact anual total de sub 250 mil. lei in 2025 (2024: 216 mil. lei). O taxa de 0,5% din valoarea neta a anumitor constructii (cost minus amortizare) a fost introdusa incepand cu 1 ianuarie 2025 (initial anuntata la 1% din valoarea bruta). Impactul estimat pentru 2025 este de ordin scazut, in zeci de milioane de euro (anterior de ordin mediu, in zeci de milioane de euro).Cadrul financiar
Presupunand un mediu de reglementare si fiscal previzibil si competitiv, valoarea investitiilor organice se estimeaza ca va fi de circa 8 mld. lei. Planificam investitii mai mari, dedicate in principal proiectului Neptun Deep, precum si proiectelor cu emisii de carbon reduse si zero, in principal SAF/HVO, energie din surse regenerabile si reteaua de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV). In plus, investitiile potentiale anorganice sunt estimate la pana la 0,6 mld. lei (investitii 2024: 6,3 mld. lei organice, 0,9 mld. lei anorganice). Ne asteptam sa generam un flux de trezorerie extins inainte de plata dividendelor negativ, in contextul unor investitii in crestere (2024: 0,7 mld. lei). Randament pentru ac t ionari atractiv: pentru anul 2024, AGOA a aprobat un dividend de baza in valoare bruta de 0,0444 lei/actiune, in crestere cu 7,5%, la mijlocul intervalului de 5-10% pe an mentionat in indrumarea privind dividendele. In plus, la jumatatea anului 2025, Directoratul va decide daca va fi propusa distribuirea de dividende speciale.Explorare s i Produc t ie
Produc t ia: se estimeaza ca va fi de aproximativ 104 mii bep/zi (2024: 109 mii bep/zi), luand in considerare faptul ca nu se vor efectua vanzari de active. Optimizarea portofoliului: concentrare continua pe barilii cei mai profitabili, prin evaluarea unor vanzari selective de zacaminte. Investi t ii: circa 5,8 mld. lei (2024: 4,5 mld. lei), din care mai mult de jumatate pentru Neptun Deep. Planuim forarea a circa 40 de sonde noi si sidetrack-uri si realizarea a pana la 500 de reparatii capitale la sonde (2024: 39 de sonde noi si sidetrack-uri si 511 reparatii capitale la sonde).Rafinare s i Marketing
Rata de utilizare a rafin a riei se estimeaza ca va fi in intervalul 90%-95% (2024: 97%), in scadere fata de anul precedent din cauza unei perioade de 20 de zile de revizie planificata in T2/25. Vanz a rile totale de produse rafinate se estimeaza ca vor fi usor mai mici fata de anul precedent (anterior: stabile) (2024: 5,8 mil. tone); vanz a rile cu am a nuntul de carburan t i se estimeaza ca vor fi usor mai mari fata de anul precedent.Gaze s i Energie
Estimam volume totale de vanz a ri de gaze naturale mai mici fata de 2024 (2024: 43,3 TWh), in principal din cauza surselor de aprovizionare si oportunitatilor de tranzactionare mai reduse. Produc t ia total a net a de energie electric a este prognozata sa fie stabila fata de 2024 (2024: 4,92 TWh), in contextul unei opriri planificate de 19 zile pentru intreaga capacitate si a unei prelungiri de 8 zile pentru jumatate din capacitatea centralei Brazi in aprilie 2025 (2024: oprire planificata pentru intreaga capacitate in aprilie si jumatate din capacitate in mai).
Alte comentarii din raportul trimestrial:
¬ Investitiile au insumat 1.403 mil. lei in T1/25, cu 44% mai mari fata de T1/24 (972 mil. lei), fiind directionate in principal catre Explorare si Productie, cu investitii in valoare de 1.056 mil. lei (T1/24: 772 mil. lei), Rafinare si Marketing, cu investitii in valoare de 286 mil. lei (T1/24: 154 mil. lei), in timp ce investitiile in segmentul Gaze si Energie au fost 50 mil. lei (T1/24: 22 mil. lei).
¬ Investitiile din segmentul Corporativ si Altele au fost in suma de 10 mil. lei (T1/24: 23 mil. lei). Grupul OMV Petrom a raportat o pozitie neta de numerar, incluzand leasing, in valoare de 8.097 mil. lei la 31 martie 2025, usor mai mare comparativ cu cea inregistrata la 31 decembrie 2024, de 8.076 mil. lei.
¬ Inceperea forajului de dezvoltare pentru proiectul Neptun Deep, avansand in acelasi timp cu fabricarea echipamentelor si constructia statiei de masurare a gazelor naturale. Au continuat activitatile de marketing al gazelor naturale
¬ Finalizarea tranzactiei de farm-in cu NewMed pentru Han-Asparuh, progresand astfel spre inceperea forajului in 2025
¬ OMV Petrom a demarat lucrarile de constructie la cea mai mare unitate de productie de combustibil sustenabil pentru aviatie (SAF) si motorina regenerabila (HVO) din Europa de Sud-Est, la rafinaria Petrobrazi
¬ Semnarea contractelor EPCC pentru 4 parcuri fotovoltaice care urmeaza sa fie dezvoltate in parteneriat cu CE Oltenia
¬ Emiterea primei Declaratii de Durabilitate conform CSRD, ca parte a Raportului anual pentru 2024
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.