×

Accesează
contul existent

Opinii

Sorin Anagnoste, Prodecan FABIZ, ASE. Romania, pe harta globala a educatiei de business: Cum...

Sorin Anagnoste, Prodecan FABIZ, ASE. Romania, pe harta globala a educatiei de business: Cum FABIZ-ASE redefineste standardele internationalizarii academice

03.07.2025, 16:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Intr-un peisaj educational tot mai competitiv, in care universitatile locale si straine se lupta pentru atragerea talentului global pentru a face fata dificultatilor demografice si numai, Romania face un pas hotarat spre scena internationala printr-un actor cu potential strategic: Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine ( FABIZ ), parte a Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE).

Recent devenita membra a prestigioasei retele EFMD ( European Foundation for Management Development ) si aflata in plin proces de acreditare internationala, FABIZ-ASE aduce Romania in clubul restrans al scolilor de business care se aliniaza celor mai ridicate standarde globale.

Ce inseamna de fapt acest proces de acreditare internationala?

1. Pozitionare strategica

EFMD reprezinta o platforma care leaga marile scoli de afaceri din Europa (HEC, ESADE, Bocconi) de ecosistemele de business globale. Pentru FABIZ-ASE, aderarea la EFMD si intrarea in procesul de acreditare reprezinta o recunoastere externa ca strategia de internationalizare si calitate academica este pe drumul cel bun.

Aceasta pozitionare creeaza premisele pentru parteneriate academice noi cu scoli de afaceri de top, parteneriate de tipul " dubla diploma ", participarea in consortii la apelurile de cercetare si recunoastere profesionala la nivel global.

2. Internationalizare acasa

FABIZ-ASE ofera programe de studii de licenta, masterat si doctorat, cu predare exclusiv in limbi straine: engleza, franceza si germana. Cursurile sunt adaptate la standardele cele mai inalte:

- Curriculum dezvoltat dupa modele europene si nord-americane;

- Profesori invitati din universitati internationale si practicieni de top din companii globale;

- Studenti din peste 30 de tari, formand o veritabila comunitate multiculturala;

- retea Erasmus+ cu peste 300 de parteneri universitari activi.

In fiecare an, FABIZ-ASE organizeaza International Teaching Week , un eveniment care aduce la Bucuresti zeci de profesori din toate colturile lumii: Italia, Franta, Germania, Polonia, Spanie, Olanda, etc. Intr-un format intensiv, acestia predau cursuri pe teme de actualitate: de la managementul crizelor la sustenabilitate si inteligenta artificiala in business.

Pentru studenti, este o oportunitate de invatare accelerata, dar si de networking international. Pentru facultate si universitate acest tip de initiative arata deschidere globala, aliniere la teme emergente si consolidarea reputatiei in retelele internationale de educatie .

3. Avantaj competitiv al FABIZ-ASE este dat de o calitate academica ridicata la costuri accesibile

Pentru multi tineri romani, plecarea la studii in vest inseamna costuri de zeci de mii de euro anual, in paralel cu provocari legate de adaptare culturala, sprijin social ( ex. chirie, acces la credite de studii ) si insertie profesionala.

FABIZ-ASE ofera o alternativa solida prin acces la o educatie internationala cu un cost de scolarizare de competitiv. In paralel, studentii beneficiaza de oportunitati reale de practica inca din timpul studiilor la peste 20 de companii partenere.

4. Conectare reala cu piata muncii si ecosistemul antreprenorial

FABIZ-ASE nu functioneaza in izolare fata de economie. Din contra, este profund ancorata in realitatea businessului:

¬ Proiecte de cercetare cu mediul de afaceri: OMV Petrom, Penny Romania, Reteaua de sanatate privata 'Regina Maria', etc;

¬ Vizite la companii si interactiuni directe cu lideri din industrie;

¬ Programe de mentorat si internshipuri la partenerii universitatii;

¬ Organizarea de evenimente dedicate (ex. modulele optionale de Management Consulting sau Blockchain pentru afaceri, evenimente co/organizate de catre Societatea Antreprenoriala Studenteasca, etc.)

5. Invatare aplicata: gamification, companii si inovatie pedagogica

Unul dintre elementele care diferentiaza FABIZ este abordarea didactica moderna, care imbina teoria academica cu realitatea din business. Multe discipline folosesc gamification in cadrul seminarului. Acestea sunt metode de invatare inspirate din jocuri pentru a stimula gandirea strategica, colaborarea si luarea deciziilor in timp real. Studentii experimenteaza noile modele de afaceri direct in simulari, jocuri de rol si competitii intre echipe.

In plus, vizitele la companii fac parte integranta din program. De la centre de distributie si fabrici de productie, la hub-uri digitale si birouri de consultanta, studentii FABIZ-ASE intra in contact direct cu mediul profesional inca din primul an. Acest tip de expunere concreta reduce decalajul dintre educatie si piata muncii si creste semnificativ angajabilitatea absolventilor.

Concluzie. Ce urmeaza?

Putem spune fara nicio exagerarea ca azi Romania este pentru viitorii candidati o optiune strategica, nu un plan de rezerva.

Mesajul implicit transmis de generatii a fost: "daca vrei performanta, mergi afara." Dar contextul actual cere o reevaluare lucida. In loc sa importam masiv educatie, putem exporta modele locale de excelenta academica. FABIZ-ASE este un exemplu concret ca Romania poate juca un rol activ in educatia de business globala, nu doar ca furnizor de talente, ci ca dezvoltator de competente si lider de opinie regional.

Procesul de acreditare EFMD este un angajament pentru excelenta continua, pentru alinierea la bune practici internationale si pentru livrarea unei educatii de business care produce impact la nivel individual, organizational si societal.

Pentru studentii romani, dar si pentru investitorii in educatie, FABIZ-ASE devine un reper credibil, un loc unde internationalizarea nu e doar un slogan, ci o realitate traita in fiecare sala de curs, in fiecare parteneriat si in fiecare cariera care porneste de aici.

Admiterea se desfasoara exclusiv online, intre 3 si 10 iulie: https://ase.ro/admitere/licenta/

Mult succes tuturor candidatilor!

Sorin Anagnoste este Conferentiar Univ. Dr. si Prodecan al Facultatii Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine ( FABIZ ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti ( ASE ).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare