×

Accesează
contul existent

Opinii

Sorin Paslaru, redactor-sef ZF. Si daca reducerea burselor pentru elevi face parte dintr-un plan...

Sorin Paslaru, redactor-sef ZF. Si daca reducerea burselor pentru elevi face parte dintr-un plan mai larg de atac la adresa invatamantului de stat? Da-le bursa de merit, DE MERIT CA EXISTA, LA TOTI COPIII din aceasta tara, d-le Presedinte!

29.06.2025, 11:36 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Nimeni nu se astepta ca in prima conferinta de presa a noului premier sa fie anuntate economiile pentru echilibrarea bugetului incepand de la bursele copiilor. Nici un cuvant despre cei 50.000 de functionari in plus din administratiile locale aparuti in ultimii zece ani, asa cum a aratat Ziarul Financiar. Normal, doar avem un premier politician provenit din aceasta zona pe care trebuie sa o protejeze.

In programul de guvernare, este doar pomenit pe traseu un punct la "Analiza sistemului de burse: 1. Bursele trebuie sa reflecte in mod adecvat doua lucruri: suportul pentru conditii socioeconomice dificile si/sau pentru excelenta educationala", inclus in cadrul unor "Masuri de eficientizare economico-financiara", despre care insa se spune ca "Pot fi discutate dupa depasirea crizei economico-financiare".

Iata insa ca momentul a venit inainte si ca solutie pentru depasirea "crizei economico-financiare".

Tot aici, se mai spune, la punctul 2: "Bugetul trebuie dimensionat pornindu-se de la nivelul anului 2023, inainte de introducerea prin noua legislatie (Legea 198/2023) a unor angajamente nesustenabile. Dimensionarea se va face prin raportare la practici europene si la conditiile de sustenabilitate pe care si le permite tara".

Conditiile "pe care si le permite tara". "Tara" nu-si permite sa-si creasca copiii? Atunci la ce mai serveste tot acest program de guvernare, toate negocierile, PNRR-ul, Uniunea Europeana, NATO si restul? Pentru ce buget si PIB, daca la sfarsitul zilei taiem de la copii?

Ca meritul este doar la putini, cum spune noul presedinte? Dar nu vede nimeni ca deja meritul unui copil din aceasta "tara care nu-si permite burse" este pur si simplu ca exista? Cand natalitatea a ajuns in aceasta "tara care nu-si permite burse" pentru copii si studenti, la minimul ultimilor 80 de ani, noi ce facem? Ne gandim ca importam sri-lankezi si nepalezi ca sa rezolvam problema fortei de munca?

Oare nu ne dam seama ca fiecare copil care se naste astazi, care merge la scoala, care da bacul, care ajunge si la facultate este de nepretuit din simplul fapt ca nu-i mai avem? Nu vede nimeni ca in 2024 s-au nascut 148.000 de copii, fata de 221.000 in 2005 si 314.000 in 1990? Pentru cine facem autostrazi, spitale, stadioane daca din urma se injumatateste numarul de copii si tineri dintr-o generatie? Pentru cine acest PIB?!

Da-le bursa de merit, de merit ca exista, LA TOTI COPIII din aceasta tara, d-le Presedinte!

Intrebarea este insa, avand in vedere toate discutiile anterioare de cand a venit acest nou ministru psiholog la educatie: nu cumva acest atac la bursele elevilor de la stat face parte dintr-un plan mai larg, de destabilizare a scolilor si a actului educational?

Spre exemplu, unul din pilonii invatamantului actual, asa cum este el, criticat sau nu, este examenul de admitere in liceu.

Iar de cand a venit acest ministru psiholog, examenul de capacitate la romana si matematica prin care se aloca copiii catre licee - poate unul din cele mai transparente, democratice si mai bine organizate examene la nivel national din Romania - este tot mai atacat. Ca e doar la romana si matematica, ca nu formeaza "competente", ca fiecare liceu ar trebui sa fie lasat sa-si organizeze propriul concurs.

Se vede de la distanta ca sunt o serie de centre de putere tot mai frustrate ca nu au control pe acest examen, unde fiecare copil isi masoara puterile indiferent cine este tata, mama si cati bani au acestia in conturi. Dar conturile au inceput sa mormaie pe la colturi: copiii nostri de ce nu pot ajunge la liceele de top din Bucuresti si din marile orase, unde se intra cu 9.50 sau cu 9.80? Ce este cu atata romana si matematica? Nu ne trebuie "competente?" Scoala sa formeze angajati, nu visatori. La ce ne trebuie atata teorie? Ce facem cu ea "in campul muncii"? Parca asa sunau lozincile si inainte de 1989, cand aproape nici nu existau licee teoretice in Romania si aproape toate erau "industriale"?

La un moment dat, trebuie spus: nu acumuleaza in conturi cei care iau cele mai bune note la scoala, dar conturile vor avea totdeauna un dinte fata de cei de top la carte. Ori ii contreaza, cum s-a intamplat cu multi din mediul de business fata de actualul presedinte cand era primar, acuzand-ul ca distruge business-ul in Bucuresti, iar acum se gudura pe langa el si obtin pozitii de vicepremieri, ori cauta sa-i foloseasca. Dar cine a fost printre ultimii la scoala niciodata nu va iubi cartea in sine si va pune problema mereu - "la ce ne foloseste"? Unde sunt "competentele"? Ce face educatia pentru "piata muncii"?

La ce ne foloseste "Floare Albastra"? Dar oare poezia in general, ne formeaza vreo competenta pentru munca la birou sau intr-un magazin?

Indiferent ce regim a fost in aceasta tara, la liceele si universitatile de varf au fost formati oamenii care au dus mai departe Romania. Iar asta s-a intamplat pentru ca a fost pusa pe primul loc cunoasterea. Educatia se face pentru cunoastere, nu pentru "competente" sau ce cuvinte mai sunt la moda astazi in lumea celor care in loc sa se gandeasca la conditii mai bune pentru elevi, sa nu mai invete in doua sau trei schimburi, sa aiba bazine de inot, mingi de fotbal, sali de mese, sali de pictura si de concert la scoala, stau in consfatuiri nocturne cu ong-isti care incearca sa deturneze politicile de invatamant in propriul lor folos, zapacind intregul corp scolar.

Sa nu scrii un singur cuvant in programul de guvernare despre necesitatea de a imbunatati infrastructura scolara si sa accepti cu seninatate, ba mai mult sa si sprijini taierea burselor pentru copii si studenti? Ce fel de ministru al invatamantului este acesta? Ce planuri are cu Romania? Profesorii de matematica, de stiinte, accepta astfel de non-sensuri? Poate ca in psihologie o teorie de astazi devine maine caduca, dar in matematica teorema lui Pitagora e in veci valabila.

Pe undeva poate este de inteles acum si de ce sunt atatia ministri fara CV-uri puternice in guvernul actual, cu doctorate la facultati prestigioase sau cu cariere solide bazate pe invatatura si diplome. Sa nu incomodeze cu prea multa stiinta. Ce atata invatat doar pentru ideea de a sti, de descoperi si de cunoaste? Planurile sunt altele. Si atunci, normal, au inceput cu taierea burselor elevilor si studentilor. Si normal, pentru aceste politici ce scut mai bun isi gaseau decat un olimpic la matematica?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare