×

Accesează
contul existent

Eveniment

ZF Live: Ce intrebari ar pune mediul de afaceri celor doi candidati la presedintia Romaniei,...

ZF Live: Ce intrebari ar pune mediul de afaceri celor doi candidati la presedintia Romaniei, Nicusor Dan si George Simion?

09.05.2025, 00:21 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ De la investitii in educatie, pentru formarea si calificarea oamenilor in meseriile prezentului si viitorului, la masuri pentru reindustrializarea Romaniei, atragerea investitorilor straini si stimularea exporturilor prin misiuni economice si pana la transformarea digitala si obiectivul de a face din Romania un hub tehnologic regional - toate acestea, alaturi de o viziune clara a tarii pe termen lung, peste 15 ani, si solutii concrete pentru provocari precum deficitul comercial sau lipsa centrelor de date, se regasesc in intrebarile a doi dintre cei mai importanti executivi din Romania, Dragos Damian, CEO al Terapia, si Bogdan Tudor, fondator si CEO al Class IT Group, adresate candidatilor la presedintia Romaniei, Nicusor Dan si George Simion.

Intrebarile lui Dragos Damian, CEO, Terapia:

1. Maine (azi - n. red.) este ziua Europei, 9 mai, iar prima mea intrebare pentru cei doi candidati este de cultura, dar are si conotatie economica: cum s-a numit prima constructie a Uniunii Europene, cea a lui Schuman, din 1950?

2. Ce tip de pilot AI folositi? Eu folosesc Meta, pentru ca folosesc foarte des WhatsApp. Si daca intrebi Meta AI ce i-ar intreba pe cei doi candidati, George Simion si Nicusor Dan, o sa vedeti ca lucrurile devin foarte interesante, pentru ca este mai destept decat noi si are intrebari mai concise.

3. Cum il cheama pe omul/ oamenii care este/sunt mana lor dreapta in probleme economice, finante, bugetare, pe care se bazeaza si ar vrea sa-l puna ministrul finantelor sau economiei? Acela este, de fapt, omul care va conduce Romania si este o intrebare justa.

4. Ce este GloBE? Este pilonul II al OCDE, impozitul pe profitul global al corporatiilor. Noi fiind corporatie, ne luptam cu acest subiect de foarte multa vreme si exista foarte multe nelamuriri de la Ministerul de Finante pe acest subiect.

5. Puteti numi 5 antreprenori romani care au construit/au preluat fabrici, uzine sau combinate, care produc si exporta, adica creeaza valoare adaugata in Romania? Care sunt fabricile? Ce exporturi au? Si ce tip de ajutor cred echipele economice ale celor doi candidati ca trebuie sa dea pentru ca exporturile Romaniei sa creasca?

6. Sunt tari din Europa de Est puternic exportatoare si trebuie sa ne gandim cum se face ca oamenii de afaceri de acolo s-au axat foarte tare pe export. Cum se face ca foarte multe dintre companiile construite inainte de 1990 in acele tari au devenit companii strategice si au fost orientate, cu ajutorul autoritatilor, catre export? De ce nu are Romania un fond de investitii, cum are Ungaria, care sa incurajeze achizitiile industriale ale companiilor romanesti in alte tari, in asa fel incat noi sa facem huburi de productie in alte tari, cum fac ungurii si polonezii in Romania? De ce nu putem sa facem huburi industriale sau de distributie?

7. Cand incep sa plece delegatii economice din Romania in India si China?

8. Am niste prieteni care s-au intors din Grecia si au zis ca n-au mancat atatia biscuiti Croco, pe care i-au gasit in Grecia. Acum, intrebarea mea pentru candidati este: cati oameni de afaceri romani au fost decorati la Cotroceni? Stiu ca Antibiotice si Dacia au primit premii, dar intrebarea mea nu este despre companii, ci despre omul care a creat fabrica sau imperiul de afaceri. Decorarea la Cotroceni este in atributia presedintelui.

Bogdan Tudor, fondator si CEO, Class IT Group:

1. In 24 de ani de antreprenoriat, am observat ca afacerile prospera intr-un mediu proprice atunci cand riscurile sunt mai mici decat beneficiile. Cum ar face cei doi candidati ca perceptia si grija fata de antreprenori sa aduca stabilitate care sa duca la dezvoltare? Care sunt solutiile pe care le au?

2. Putem avea noi imaginea de ansamblu? Mie imi e greu sa ma pozitionez intr-un expert intr-o tema, dar in domeniul meu.

3. M-as concentra pe educatie si evolutia ei. Ce are nevoie economia? Ce va avea nevoie economia peste 5, 10 sau 15 ani? As investi foarte mult in acest domeniu. Dupa proiectul esuat - Romania educata - e greu sa mai pui pe tapet aceasta tema, dar este obligatorie. China a inceput sa educe AI-ul inca de la scolile primare. Scolile din Beijing vor avea cate 8 ore de AI. Consider ca trebuie sa ne adaptam si sa vedem care sunt directiile catre care se duce economia. Este clar ca tehnologia este una dintre ele?

4. Putem sa identificam si modalitati prin care sa imbunatatim si sa acceleram lucrurile in digitalizare. Daca ne uitam peste ocean, suntem bine. Sunt companii mai putin digitalizate decat la noi. Insa inca pregatim programatori in zona de IT, care ne-a asigurat o buna parte din dezvoltarea de pana acum, care nu mai sunt de actualitate. Lumea s-a schimbat. Cum facem ca profesorii sa invete copilul cum sa invete?

5. Eu vad profesorul transformat din detinatorul cunostintelor, cum a fost in trecut, in facilitator, in care el foloseste alte medii de transmitere a informatiei. Elevul o preia, o acumuleaza, incepe sa o foloseasca. Copiii incep sa lucreze in grupuri, pe proiecte, iar profesorul este un facilitator, care sustine, completeaza acolo unde poate si promoveaza aplicarea a ceea ce invata in sala. Acesta e viitorul. Si vreau sa intrebam candidatii: va asumati responsabilitatea fata de cum va arata Romania din punctul de vedere al educatiei peste 3 ani, peste 5 ani, peste 10 ani, fara a da vina pe ce a fost inainte? Pot sa ne spuna ce a fost inainte si cum va arata Romania educata in viziunea lor?

6. Digitalizarea, transformarea digitala, inteligenta artificiala sunt viitorul. Domnule Simion, domnule Dan, cum vedeti concret transformarea digitala si introducerea inteligentei artificiale in administratia publica?

7. Care este viziunea dumneavoastra despre tehnologie si cum se va pozitiona Romania, pentru ca acesta e rolul unui presedinte, ca un hub tehnologic si cum ar putea sa faca un cadru in care sa infloreasca inteligenta artificiala si companiile care ar veni in Romania pentru a dezvolta servicii, produse, solutii pentru inteligenta artificiala? Pozitionarea este extraordinara. Stiti ce s-a intamplat acum 20 de ani? S-a transmis un mesaj extraordinar prin reducerea acelui impozit in zona de IT, care nici n-a fost extraordinar de mare. Dar faptul ca Romania s-a pozitionat ca sustinator al IT-ului a contat foarte mult.

8. Vreau sa dau exemplu Italiei cand e vorba data center si nu de acum 20 de ani, de acum 4 ani sau 5 ani. Langa Ministerul Digitalizarii au creat o agentie pentru atragerea investitiilor in centre de date. Nu erau foarte multi oameni care se gandeau sa investeasca, dar aceasta agentie garanta celor care doreau sa investeasca in Italia ca toate autorizatiile vor fi luate in trei luni si au atras peste 30 de investitori. Bulgaria a instalat anul trecut capacitati de comunicatii noi, de 3 Tb. Stiti cat a instalat Romania? 300 Gb. Asadar sunt de zece ori mai multi in constructii in Bulgaria decat sunt in constructii in Romania. E nevoie de un semnal. Eu as face un program "digital Romania" in care as pune alaturi nevoia administratiei de orice fel si as lansa cereri de proiecte. Nu as mai da bugete fara numar. As schimba lucrurile si as crea competitii de proiecte in care se aduna partea privata, cei care stiu sa faca, cei care au nevoie si le-as finanta pe acelea de la o agentie de finantare a acestor proiecte. Stiti cum s-ar schimba Romania in 5 ani? Lucrurile ar exploda. De ce? Pentru ca ai putea sa si replici. Odata ce ai creat o solutie la Ministerul Industriei, poti sa te duci cu el la Ministerul Agriculturii. Acum sunt bugete competitive, pe aceleasi nevoi si atunci o abordare mai strategica ar ajuta extraordinar.

9. In ultimii 3 ani, m-am dedicat unui framework de transformare digitala prin care am analizat peste 180 de companii care au esuat in transformare digitala si am constatat ca tehnologia este doar unul din cele 10 componente pentru care companiile esueaza. Sunt mult mai multe cele care tin de organizatie, de lider si resurse, cultura organizatiei. Care este viziunea candidatilor despre Romania in contextul global si ce solutii concrete au?

10. Cea mai importanta intrebare pe care cred ca au mai pus-o si altii este: cum va arata Romania peste 100 de zile economic, social si politic?

Cum raspund cei doi candidati prezidentiali la cererea mediului de afaceri de a pastra Romania stabila

George Simion si Nicusor Dan au raspuns joi manifestului public adresat de Dan Sucu, presedintele Concordia, cea mai mare confederatie patronala din Romania, cu jumatate de milion de angajati, care a cerut un angajament ferm din partea celor doi candidati de a sustine parcursul european si atlantic al Romaniei. Dan Sucu le cere celor doi candidati sa declare public ca nu vor sustine mariri de taxe si se vor implica in eliminarea dezechilibrelor economice, ca vor respecta democratia, libertatea, proprietatea privata si domnia legii. George Simion si Nicusor Dan se vor confrunta pe 18 mai in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Iata raspunsurile celor doi.

"Domnule Dan Sucu, dialogul este esenta democratiei - si suntem pregatiti pentru el.

Am citit cu atentie manifestul lansat de Confederatia Concordia si de dumneavoastra. Consider acest demers legitim si binevenit in contextul unui moment de rascruce pentru societatea si economia romaneasca.

Ca viitor presedinte al Romaniei, tin sa afirm limpede: Romania nu se va abate de la parcursul sau european si atlantic. Apartenenta noastra la Uniunea Europeana si parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezinta repere ferme de stabilitate si securitate, pe care le vom intari, nu contesta.

In ultimele zile, am avut intalniri directe cu reprezentanti ai mediului diplomatic si economic din Statele Unite, Italia, Franta, Germania, Polonia. Le-am transmis acelasi mesaj: Romania ramane un partener predictibil, angajat intr-o constructie occidentala durabila, cu respect pentru angajamentele asumate.

In ceea ce priveste mediul economic, sustinem o economie de piata autentica, transparenta si competitiva, in care regulile sunt clare pentru toti si in care initiativa privata este incurajata, nu penalizata.

Suntem pentru stabilitate fiscala, pentru un mediu antreprenorial sanatos, pentru investitii solide - autohtone si straine - si pentru un cadru institutional care sa garanteze libertatea economica, statul de drept si democratia functionala.

Respectul pentru lege, pentru proprietate si pentru libertatea de exprimare sunt pentru noi principii fundamentale. La fel si dialogul deschis cu toate organizatiile reprezentative ale societatii - inclusiv cu cele din mediul de afaceri.

In acest spirit, va adresez invitatia sincera de a avea o discutie directa in perioada urmatoare.

Imi doresc sa aprofundam in cadrul unei intalniri aceste teme, sa discutam in mod concret si constructiv despre directiile de reforma necesare si despre felul in care institutia prezidentiala poate fi un garant real al stabilitatii si al unui climat economic favorabil dezvoltarii.

Suntem deschisi oricarei forme de dialog onest si profesionist. Pentru ca, in fond, aceasta este cheia unei democratii autentice. "

Cu deosebita consideratie, George Simion, candidat la presedintia Romaniei

"Stimate domnule Sucu,

Salut mesajul ferm si concis al Confederatiei Patronale Concordia. Mai mult decat oricand in aceste zile este necesara implicarea activa a antreprenorilor si mediului de business in aceasta dezbatere esentiala din societate.

Romania are nevoie de directie, iar in viziunea mea despre Romania Onesta singura directie este cea europeana si atlantica. Eu nu indic aceasta directie doar ca raspuns la solicitari in campanii electorale, am demonstrat zi de zi acest lucru atat in societatea civila cat si ca primar al capitalei Romaniei.

Inteleg ingrijorarea dumneavoastra mai ales ca atat contracandidatul meu cat si persoanele mentionate intre propunerile de prim-ministru au dat semnale sau au fost expliciti ca isi doresc nationalizari, decuplarea de Uniunea Europeana si renuntarea la scutul NATO.

Romania are institutii nefunctionale, ineficiente care sunt acaparate de grupuri de interese. In Romania Onesta aceste institutii trebuie sa revina in sprijinul cetateanului si al mediului de business, iar acest lucru inseamna inclusiv ca e nevoie sa cheltuim mult mai responsabil banii publici.

Democratia si libertatea sunt fundatia pe care putem cladi Romania Onesta. Domnia legii este absolut necesara pentru a repune institutiile publice in slujba cetateanului, iar proprietatea privata este esentiala pentru a incuraja progresul si prosperitatea Romaniei.

Experienta mea de primar al Bucurestiului si rezultatele pe care le-am avut imi ofera o intelegere foarte buna a institutiilor, legislatiei si a sistemului administrativ, cunostinte absolut necesare pentru a putea genera o reforma a statului. Pe langa aceasta experienta am capacitatea de a identifica si mobiliza acei oameni integri, profesionisti si motivati din societate pentru a construi un stat functional care ii trateaza cu respect pe toti cetatenii.

Am convingerea ca impartasim aceleasi valori, ceea ce nu pot spune despre contracandidatul meu, din pacate. De aceea membrii dumneavoastra ar trebui sa priveasca mai atent la ce au facut candidatii la presedintia Romaniei pana azi, ce au spus despre directia Romaniei, si sa nu creada doar in scrisori de buna intentie pe care le semneaza pentru a castiga voturi.

Impreuna si alaturi de mediul privat implicat eu am credinta ca putem cladi Romania Onesta. "

Nicusor Dan, candidat la presedintia Romaniei

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare