×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Trei moduri în care alimentele ultra-procesate afectează sănătatea bărbaților

Trei moduri în care alimentele ultra-procesate afectează sănătatea bărbaților

10.09.2025, 20:39 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga atrag atentia asupra riscurilor ascunse ale alimentelor ultra-procesate. Potrivit unui studiu relatat miercuri de Science Alert, consumul regulat al acestor produse duce la cresterea in greutate, sa dereglari hormonale si la scaderea calitatii lichidului seminal, chiar si in lipsa unui exces caloric. Analiza s-a desfasurat pe un esantion de 43 de barbati cu varste intre 20 si 35 de ani, care au urmat doua tipuri de diete: una bazata in proportie de 77% pe alimente ultra-procesate si alta formata in principal din alimente neprocesate. Ambele diete au avut acelasi aport caloric si nutritiv. Impact negativ chiar fara exces alimentar Cu toate acestea, participantii care au urmat dieta cu alimente ultra-procesate au inregistrat o crestere medie de un kilogram in masa de grasime corporala, niveluri crescute ale unui contaminant chimic asociat plasticului, care poate perturba functiile hormonale si scaderi notabile ale testosteronului si ale hormonului FSH, esential pentru fertilitate. "Rezultatele noastre demonstreaza ca alimentele ultra-procesate afecteaza sanatatea reproductiva si metabolica, chiar daca nu sunt consumate in exces", a declarat nutritionista Jessica Preston, coautoare a cercetarii. Surprinzator de multe functii ale corpului afectate Biologul molecular Romain Barres, cercetator principal in cadrul Centrului pentru Cercetare Metabolica Fundamentala de la Universitatea din Copenhaga, a subliniat amploarea efectelor observate: "Am fost surprinsi de cat de multe functii ale organismului au fost afectate, chiar si la barbati tineri, sanatosi si activi". Produsele care contin ingrediente sintetice sau aditivi care nu se regasesc in mod normal in bucataria obisnuita - precum aromele artificiale, emulsificatorii sau conservantii sunt cunoscute sub denumirea populara de alimente ultra-procesate. Printre acestea se numara gustarile ambalate, mezelurile, bauturile carbogazoase indulcite, cerealele indulcite sau produsele semi-preparate. Procesarea conteaza, nu doar caloriile Desi este vorba de un studiu de dimensiuni reduse si desfasurat pe termen scurt, concluziile sale completeaza un numar tot mai mare de cercetari care sugereaza ca nu doar cantitatea de mancare conteaza, ci si calitatea si gradul de procesare: "Aceasta indica faptul ca natura procesata a acestor alimente este ceea ce le face daunatoare", spun cercetatorii danezi. Pe langa efectele asupra sanatatii individuale, specialistii implicati atrag atentia si asupra necesitatii revizuirii ghidurilor nutritionale, pentru a reflecta riscurile reale ale alimentelor ultra-procesate. Ghidurile se concentreaza in prezent mai ales pe aportul de calorii, grasimi, zahar sau sare, fara a tine cont indeajuns sau chiar deloc de gradul de procesare al alimentelor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare