×

Accesează
contul existent

Opinii

Adrian Bazavan, Asociatia Cred in Romania: Nu mai producem nimic in Romania? Producem aproape...

Adrian Bazavan, Asociatia Cred in Romania: Nu mai producem nimic in Romania? Producem aproape orice, de la televizoare la biciclete si de la medicamente la rachete

08.05.2025, 15:47 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

In Romania se produce astazi aproape orice, de la televizoare la biciclete si de la medicamente la rachete. Desi marile combinate, uneori ineficiente si poluante, s-au inchis, industria Romaniei s-a modernizat si eficientizat. Producem astazi mai mult, in fabrici mai mici si mai productive.

Economia Romaniei se afla intr-o crestere rapida, cea mai mare din Europa intre 2000 si 2022. De altfel, Romania exporta astazi de 14 ori mai mult decat in perioada comunista.

Stim cu totii de productia de automobile Dacia si Ford, care a depasit in 2024 recorduri istorice, la peste 560.000 de unitati produse. Adica de 4 ori mai multe decat producea in 1989. Majoritatea pleaca la export, Romania exportand in 2024 automobile in valoare de 12 mld. euro. Aceasta industrie vine cu un lant de aprovizionare integrat cu mii de firme, care produc sub-ansamble si componente pentru fabricile auto din intreaga lume. Sectorul productiei auto si industrii conexe angajeaza 1 milion de romani.

Pe de alta parte, cunoastem si faptul ca Romania a devenit in 2024 cel mai mare producator de gaze din UE si detine 4 rafinarii importante de procesare a produselor energetice primare.

Dar pe langa acestea, in Romania se produce aproape orice ne-am putea imagina. Doar cateva exemple, intr-o lista departe de a fi exhaustiva:

Electronice si electrocasnice: Un sector in care excelam. Arctic cu 2 fabrici in Dambovita este lider local: livreaza annual milioane de masini de spalat rufe, cu 82% din productie destinata exportului in 42 de tari. Alti jucatori importanti includ De'Longhi (fabrici de automate de cafea la Jucu si Salonta si Satu Mare, peste 4,000 angajati). si Karcher (grup german care deschide in octombrie 2025 o noua fabrica de aspiratoare in Curtea de Arges, investitie de 20 mil). Romania mai gazduieste uzine Philips, Bosch, Electrolux, Miele, si Electroarges, care produc de la frigidere si televizoare la aspiratoare si expresoare. Aceste facilitati folosesc tehnologii avansate si exporta o parte semnificativa din productie, promovand imaginea "Made in Romania" in lumea intreaga.

De asemenea, in cadrul Agendei "Chips Act" europene, firme precum Continental (Timisoara), Bosch si NXP au primit finantare UE de 420 mil. € prin PNRR pentru cercetare, dezvoltare si productie de semiconductori, semnaland inceputul productiei de hardware IT de ultima generatie in tara.

Textile: Numeroase fabrici din tara produc textile de inalta calitate, de la haine si incaltaminte, la materiale pentru industria aerospatiala si auto. Printre producatorii cu cele mai mari fabrici in Romania ii putem enumera pe Formens din Botosani care livreaza pentru H&M si Zara, Artifex SRL si Pandora Prod SRL din Vrancea, Alison Hayes din Buzau, Cottontex SRL din Timisoara si multi altii. Industria textila angajeaza zeci de mii de oameni, genereaza venituri de sute de milioane de euro anual si exporta in principal in Europa.

Industria chimica: Fabricile romanesti produc o gama larga de produse chimice, de la ingrasaminte si pesticide la materiale plastice si cauciuc. Printre producatorii importanti se numara Chimcomplex Borzesti, Romchim, Norofert, Rompetrol, Azomures, Nitramonia si Sinteza S.A.

Tractoare si utilaje agricole: Da, tractoare forestiere si agricole se fabrica in Romania, de catre Irum, in Reghin, jud. Mures. Totodata, producatori precum Maschio Gaspardo sau Pronar au fabrici si centre de asamblare la noi, livrand combine, prese de furaje si motopompe in toata Europa. Aceste echipamente ajuta agricultura romaneasca sa-si modernizeze lantul de productie, iar exporturile de utilaje (inclusiv motocultoare, pompe, semanatori) contribuie la economia autohtona.

Metalurgie: Industria metalurgica se bucura de un lant de productie complex si diversificat. ALRO Slatina (aluminiu) este unul din cei mai mari producatori integrati din Europa, cu 2,54 miliarde lei cifra de afaceri in primele 9 luni din 2024. Liberty Galati produce otel pentru constructii si utilaje, iar TenarisSilcotub (Zalau-Calarasi) furnizeaza tevi speciale pentru industria petroliera, exportand 97% din productie. Mai exista producatori de tevi inox (Otelinox), de role si armaturi (Conspol, Vector), precum si turnatorii si fabrici de prelucrari mecanice (Arcelormittal, Moreni etc.). Industria metalului produce de la role laminor la componente auto si de avioane, atrage investitii europene si asigura 10-15% din exporturile nationale, consolidand imaginea Romaniei ca furnizor de materiale metalice de inalta calitate.

Biciclete: Romania este al doilea cel mai mare producator de biciclete din UE. Productia a a crescut de 5 ori in 5 ani, ajungand la 2,6 milioane de unitati anual, adica 18% din productia europeana. Sunt peste 35 de producatori diferiti, printre cei mai mari enumerandu-i Madirom Prod din Timisoara, Eurosport DHS din Hunedoara, Mechrom Industries din Arges, Carpat Sport si Pegas.

Medicamente: Peste 30 de fabrici de medicamente din domenii diverse, inclusiv homeopate, substante active, antiseruri, substante de diagnostic, vitaminelor etc. Zentiva (Bucuresti) realizeaza generice de uz larg; Antibiotice Iasi produce antibiotice si materii prime active; Terapia Cluj, Biofarm Bucuresti, B. Braun Timisoara si Stada Turda sunt alti jucatori cheie. Marii producatori romani de medicamente anunta investitii de peste 350 milioane lei (70 mil. €) in 2024-2025 pentru extinderea capacitatilor de productie.

Pe langa productia efectiva, Romania are un rol vital furnizand servicii de afaceri si centre de cercetare in industrii precum productia de semiconductori (Infineon Technologies). Mai mult, dezvoltarea de servicii precum industria de software, este un pilon masiv al economiei romanesti, care contribuie cu 7% din PIB. Printre companiile importante sunt atat jucatori locali (UiPath, Bitdefender, Arobs Software, Bittnet, Life is Hard, Safetech Innovation si altii), cat si jucatori globali (Endava, Vitesco, IBM, Oracle, Adobe, Microsoft, Amazon etc).

Romania este o tara cu o industrie diversificata si puternica, producand o gama larga de bunuri si servicii de calitate. De la tractoare performante la electrocasnice moderne si de la software de ultima generatie la industria de aparare, Romania demonstreaza un potential industrial remarcabil si isi consolideaza pozitia de tara importanta pe scena economica globala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare