![]() |
08.05.2025, 15:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-un context international tot mai complex, poate greu de digerat din fotoliul de director, si intr-o perioada in care Romania traverseaza una dintre cele mai fragile faze economice recente: cu superinstabilitate politica, reforme intarziate, fiscalitate nepredictibila, dobanzi inca ridicate si un curs valutar care a depasit pragul de rezistenta, cu investitii stopate sau amanate si un deficit bugetar imposibil de "ascuns sub pres", si multe altele - alegerile prezidentiale devin un reper esential pentru orice board responsabil. Sunt o variabila strategica majora in orice plan de guvernanta corporativa.
Pentru consiliile de administratie sau supraveghere, intrebarea nu este cine va castiga, ci cum ne pregatim pentru toate rezultatele posibile. Mai multe directii politice inseamna mai multe tipuri de risc economic. Candidatii transmit semnale divergente in ceea ce priveste mediul de afaceri. Consolidare fiscala prin taieri bugetare? Reforma administrativa? "Autonomie economica"? Mai putini bugetari? Dincolo de spectacolul electoral, votul influenteaza fundamental alinierea Romaniei la standardele europene, cu impact direct asupra predictibilitatii legislative, riscului de rating si stabilitatii capitalului.
Functia prezidentiala nu este una executiva in sens economic, dar directioneaza strategic guvernul, influenteaza sprijinul pentru investitii, independenta justitiei, relatia cu Uniunea Europeana si parteneriatul cu Statele Unite. Intr-un context geopolitic instabil, viitorul presedinte al Romaniei va avea un rol semnificativ mai important decat in ultimul deceniu.
Un board performant nu asteapta demararea procesului electoral si nici rezultatul alegerilor. El solicita in avans simulari, scenarii si decizii. Este momentul in care trebuie cerute stress test-uri financiare pentru perioada 2025-2027. Ce se intampla cu EBITDA daca cursul valutar creste cu (1)5%? Daca salariul minim urca cu 20%? Daca TVA devine 24%? Sau daca "cota unica" nu mai este 10%, ci 16%? Ce facem daca dobanzile cresc? Sau daca nu se vor lua masuri? Lipsa acestor simulari devine o forma de negare a realitatii.
Nu este suficient sa urmarim stirile pana la miezul noptii. Membrii de board trebuie sa fie "in piata", sa colaboreze cu analisti si sa aiba briefinguri de risc politic - nu pentru speculatii, ci pentru a intelege din timp directia reglementarilor si deciziilor cu impact economic. In perioade de volatilitate, companiile care rezista si castiga sunt cele care iau decizii rapide, bine informate, inaintea pietei "ahead of the market". Comitetul de risc, cel de strategie si cel de audit trebuie sa fie (pro)active. Boardul trebuie sa aiba vizibilitate financiara clara pentru cel putin urmatoarele 12 luni - o perioada care acum pare "foarte lunga".
In aceasta perioada, sunt esentiale trei directii.In primul rand, o celula de analiza anticipativa, coordonata de CEO si formata din experti interni si externi, care monitorizeaza in timp real semnalele macroeconomice, legislative si sociale, propunand directii strategice. In al doilea rand, un plan robust de lichiditate si finantare, construit impreuna cu CFO-ul, care sa asigure un buffer de lichiditate si acces la linii de credit negociate proactiv. In al treilea rand, o strategie clara de comunicare cu stakeholderii. In perioade incerte, lipsa de comunicare genereaza teama. In functie de structura companiei, CEO-ul sau presedintele boardului trebuie sa conduca acest dialog cu investitorii, partenerii strategici si echipele interne.
Toate aceste activitati ar fi trebuit sa inceapa cu cel putin sase-noua luni inainte de alegeri. In Romania, cu un calendar electoral "atipic", startul corect ar fi fost in primavara anului 2024. Boardul are responsabilitatea de a verifica daca analizele sunt realizate, daca echipa executiva le interpreteaza corect si daca sunt luate decizii rapide acolo unde exista mandatul necesar. Pentru celelalte situatii, executivii trebuie sa propuna boardului strategii documentate, bazate pe date si asumate la nivelul fiecarui CxO implicat.
Implicarea trebuie sa fie transversala. Nu doar CEO-ul si CFO-ul, ci si liderii din zona de vanzari, operatiuni, resurse umane - toti au responsabilitatea datelor utilizate in modelare si a aplicarii scenariilor. Boardul conduce evaluarea strategica, asumarea riscurilor si luarea deciziilor majore de repozitionare. Actionarii trebuie informati din timp, mai ales daca exista riscuri cu impact asupra valorii companiei sau daca se prefigureaza necesitatea unor investitii suplimentare. In companiile listate sau cu investitori institutionali, in aceasta perioada comunicarea clara nu este doar o buna practica - este un "must have".
Din experienta am invatat ca un board performant nu se bazeaza niciodata pe un singur drum probabil si ca o guvernanta solida inseamna sa nu fii luat prin surprindere. Cel putin trei scenarii trebuie considerate: unul favorabil, unul de stres si unul intermediar. Cele doua ingrediente critice sunt o cultura organizationala in care riscul este discutat deschis si o disciplina clara a deciziei. Acolo unde aceste elemente au lipsit, am vazut situatii in care, in fata schimbarii sau crizei, echipele de management au fost paralizate, au amanat deciziile sau au intrat in panica.
In mediul de afaceri, ingrijorarea este la cote maxime. In ultimele sase luni, la intalnirile de business se discuta preponderent despre situatia politica si nu despre "contracte". Atentia este directionata de prea mult timp in alta directie decat cea normala. Acum mediul de afacere din Romania are maturitate si experienta, este stabil si capabil sa se implice in schimbare. Acum este momentul, altfel......Din fericire, succesul pe termen lung nu vine din noroc, ci dintr-o pregatire temeinica. In vremuri incerte, companiile bine guvernate nu asteapta schimbarea. Se pregatesc pentru ea. Iar investitia in pregatirea continua aduce, fara exceptie, "cel mai bun randament".
Ciprian Ladunca este Managing Partner LCL Advisory, membru de board in diverse companii si Presedinte al Comitetului de Guvernanta Corporativa AmCham Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.