![]() |
16.05.2025, 11:29 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Pe rolul Senatului a fost inregistrata o initiativa de modificare a Legii nr. 31/1990 privind societatile (" Legea Societatilor "), care propune schimbari semnificative menite sa consolideze guvernanta corporativa, in special in cazul societatilor listate si al celor administrate in sistem dualist (" Propunerea Legislativa "), in contextul modificarii Codului de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti in decembrie 2024, in linie cu principiile privind guvernanta corporativa emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Accesul la informatiiUna dintre cele mai interesante modificari propuse este ca membrii consiliului de supraveghere vor avea dreptul de a solicita individual informatii despre functionarea societatii. Acest drept de a solicita informatii individual nu este prevazut in prezent, existand doar un drept de a solicita informatii in mod colectiv, catre directorat ca organ al societatii.
Aceasta modificare reprezinta un element central al Propunerii Legislative, intrucat poate genera implicatii semnificative in societatile administrate in sistem dualist, unde, in practica, pot aparea tensiuni intre consiliul de supraveghere si directorat. Desi consiliul de supraveghere are atributii de control, accesul sau la detaliile privind functionarea societatii este adesea limitat.
Introducerea acestui drept individual ar putea genera controverse in societatile unde membrii consiliului de supraveghere sunt desemnati de actionari cu interese potential divergente fata de cele ale societatii. Intr-un asemenea cadru, diseminarea individuala a informatiilor trebuie realizata cu prudenta si cu respectarea deplina a intereselor societatii, a secretului comercial, a regulilor de concurenta si a cerintelor privind protectia datelor cu caracter personal.
Durata mandatelor si independentaPrin Propunerea Legislativa este inclusa limitarea duratei mandatelor pentru membrii independenti ai consiliului de administratie. Daca pana in prezent criteriul de independenta prevede limitarea la trei mandate, conditia suplimentara propusa este de limitare si la opt ani consecutivi de mandat.
Pentru a asigura o mai mare impartialitate si a consolida independenta fata de actionarii majoritari, se stipuleaza o noua conditie, anume ca membrii consiliului de administratie nu trebuie sa fi primit, in ultimii cinci ani anteriori numirii, niciun beneficiu financiar sau patrimonial direct de la un actionar semnificativ al societatii.
Desemnarea presedintelui consiliului de supravegherePentru societatile listate, unde se aplica votul cumulativ potrivit legislatiei speciale, membrul care obtine cel mai mare numar de voturi va deveni presedintele consiliului de supraveghere. Daca acesta refuza functia, presedintia va reveni urmatorului membru in ordinea numarului de voturi. In caz de egalitate, se va organiza un tur de vot suplimentar.
Intrucat regimul specific al societatilor listate este detaliat in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, abordarea Propunerii Legislative apare ca fiind atipica, intrucat Legea Societatilor nu contine, in mod traditional, dispozitii dedicate exclusiv societatilor listate.
Propunerea Legislativa omite si de aceasta data vreo mentiune cu privire la posibilitatea votului cumulativ in ipoteza societatilor nelistate.
Comitetele de audit si nominalizarePropunerea Legislativa introduce obligatia ca presedintii comitetului de audit si al comitetului de nominalizare sa fie alesi dintre membrii consiliului de supraveghere care au statut de independenti, daca exista. Aceeasi persoana nu poate ocupa si functia de presedinte al consiliului de supraveghere, prevenind astfel concentrarea excesiva a deciziei.
Propunerea Legislativa reflecta incercarea legiuitorului de aliniere la bunele practici internationale in materie de guvernanta corporativa. In prezent, initiativa se afla in dezbatere la Senat, in calitate de prima camera sesizata, urmand ca, dupa adoptare, sa fie transmisa spre examinare Camerei Deputatilor, forul decizional. Ulterior, daca va fi aprobata, legea urmeaza sa fie promulgata si publicata in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, ramane de vazut daca Propunerea Legislativa fi adoptata de catre Parlamentul Romaniei, precum si daca se vor depune propuneri noi de imbunatatire a (pe alocuri invechite) Legii Societatilor, in linie cu tendinta de modernizare a regulilor de guvernanta corporativa.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.