×

Accesează
contul existent

Opinii

Primul presedinte produs al strazii

Primul presedinte produs al strazii

16.05.2025, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Scriu acest articol luni, 5 mai, ora 23:40. El va fi publicat luni, 12 mai, in Business MAGAZIN si vineri, 16 mai, pe zf.ro, cu 48 de ore inainte de a afla cine este noul presedinte al Romaniei. Intre momentul in care scriu articolul si momentul publicarii se pot intampla foarte multe lucruri care ar putea schimba realitatea din articol.

Nu stiu daca multi au mizat pe aceasta finala - George Simion versus Nicusor Dan - atunci cand a inceput procesul electoral, in toamna lui 2024. Atunci, Ciolacu si Ciuca erau favoriti, George Simion era si el in prim-plan, ca presedinte AUR, iar de Calin Georgescu nu auzise lumea. Pana la urma, daca voturile romanilor i-au adus pe cei doi in finala, trebuie sa ii luam ca atare.

George Simion si Nicusor Dan au cateva calitati comune care i-au adus aici: tenacitate, ambitie, vointa, determinare si, nu in ultimul rand, nebunie. Cei doi au inceput in strada, prin anii 2000, fiecare cu o alta tema.

Nu stiu daca sunt cei mai buni candidati, dar sunt candidatii pe care i-am votat cu totii: fie direct, adica am pus stampila pe numele lor in primul tur, fie am votat cu altii care nu au ajuns in finala, fie nu am votat cu nimeni, asteptand astfel sa iasa presedintele perfect, mai bun decat noi.

Foarte multi se intreaba cum de am ajuns aici, sa votam intre un ultras populist, nationalist, zgomotos si "bataus" si un olimpic la matematica, activist, ONG-ist, fara prea multa carisma, cu "ochelari de cal", care nu raspunde la telefon si cu o singura tema castigatoare - "Jos mafia imobiliara!".

Multi se intreaba de ce au fost votati cei doi, care nu sunt parte din partidele mari, care au puterea financiara, logistica si mediatica. 3,8 milioane de romani, din tara si din diaspora, l-au votat constient pe George Simion, regasindu-se in discursul lui. Toti acestia au vrut sa-si ia revansa fata de partidele traditionale, fata de establishmentul politic perpetuat la putere de decenii.

De cealalta parte, 2 milioane de romani din tara si, mai putin, din diaspora l-au votat pe Nicusor Dan pentru lupta lui dusa in Bucuresti, pentru faptul ca se lupta cu sistemul mafiot. Multi l-au votat pentru ca nu au vrut sa-l voteze pe Antonescu, produsul trecut al sistemului readus in prim-plan.

La votul din primul tur au iesit doar 9,5 milioane de romani din aproape 18 milioane care, teoretic, ar putea vota. Prezenta la vot a fost mai mica decat asteptarile, pentru cat scandal s-a facut cu reluarea alegerilor si cu dorinta de razbunare.

O parte din cei care nu au iesit la vot mi-au comentat, afirmand ca romanilor li s-a urat cu binele, avand in vedere votul pe care l-au dat. Toti asteapta acum de la Simion casele de 35.000 de euro, iar de cealalta parte, unii se intreaba cum de lumea il voteaza pe Nicusor Dan, in conditiile in care nu a dezvoltat nimic la primarie, ci doar s-a luptat cu mafia imobiliara blocand autorizatiile de constructie, deci implicit a blocat businessul.

Nu stiu ce vor cei aproape un milion de romani din diaspora care au iesit la vot de la cei din tara, in conditiile in care ei nu locuiesc aici si nu se confrunta cu problemele locale, ci doar au o perceptie legata de Romania, pe care si-o formeaza citind stirile sau cand vin in vacanta.

Dar, pana la urma, si cei din afara, si cei din tara au dat un vot antisistem, impotriva unor fete pe care le identifica drept liderii coruptiei, ai furtului si ai blocarii unor reforme.

Desi Romania a inregistrat, statistic, cea mai spectaculoasa crestere economica din Uniunea Europeana din ultimii 20 de ani, recuperand fata de tarile occidentale si fiind in acest moment pe acelasi platou cu Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumparare - adica la 80% din media UE -, analistul politic Radu Magdin, CEO al firmei de consultanta Smartlink Communication, a spus la ZF Live:

"Este trist sa vezi cum o tara de succes, cu indicatori economici buni, se prabuseste sub frustrarea perceptiei de esec. Realitatea romaneasca nu este atat de rea pe cat o avem noi in perceptie. Noi suntem o tara care nu are grija de imaginea sa. Platim un pret pentru ca lumea se ingrijoreaza mai mult cu privire la piata noastra decat cu privire la realitatea economica efectiva."

Acesta este primul test mai puternic de a vedea daca tot acest parcurs economic, cel putin din punct de vedere statistic, va rezista rezultatului alegerilor prezidentiale si evolutiei evenimentelor politice.

Vom vedea daca institutiile functioneaza independent de cine este la Cotroceni sau la Palatul Victoria. Vom vedea daca antreprenorii, investitorii, multinationalele, businessul si economia sunt suficient de rezistente pentru a face fata schimbarilor, dorintei de revansa, dorintei de a vedea sange.

Vom vedea daca traim prea bine, daca traim pe datorie, daca suntem in stare sa ne administram singuri, sa mergem inainte pe cont propriu. Vom vedea daca avem suficiente resurse financiare, politice, sociale, economice interne pentru a face fata asaltului unei dorinte de schimbare, unei dorinte de revansa, unei dorinte de a nu-i mai vedea pe unii sau pe altii.

Luni, pe 19 mai, vom avea un nou presedinte, venit din strada, cu o alta perceptie legata de politica decat cea traditionala. Nu stiu daca cei doi candidati care isi disputa finala sunt ceea ce v-ati dorit, dar unul dintre ei va va reprezenta in tara si in afara.

Nu stiu cati veti veni la vot, dar rezultatul va fi al tuturor, al celor care au votat, dar si al celor care nu au votat. A sta la o terasa, la un prosecco si un cappuccino, comentand de pe margine, poate sa insemne doua lucruri: fie ca societatea, businessul, economia sunt atat de stabile incat nu este nevoie sa mergi la vot, fie ca ne lasam in seama optiunii politice a altora.

Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare